Si eu vreau reteta. Fa-ti cont si pune intrebarea din nou ca majoritatea sunt disperati dupa puncte si nu raspund la intrebari anonime.Eu am incercat sa fac paine, dar nu am cuptorul bun. Faina 1kg, 40g drojdie, lapte, 2 lingurite sare, o lingurita zahar.Se pune faina, se face loc la mijloc, drojdia, sare, zahar, lapte rece, se framanta, se lasa sa creasca la cald.Se fac paini, se aseaza in tava, se lasa sa creasca, se ung cu ou batut cu furculita si putin lapte si se coc o ora la foc potrivit.In carte scrie 7dl lapte, eu am pus cat am crezut eu.Aluatul trebuie sa fie moale dar sa se desprinda dupa maini.
Ingrediente
1 kg de faina,
1 lingurita de sare,
1/2 l lapte,
3 linguri de ulei,
1 ou,
1 „nuca" de drojdie,
1 lingura de zahar.
Mod de preparare
Se cerne faina intr-un vas adanc, se pune sare, apoi se adauga drojdia frecata cu o lingura de zahar. Se framanta cu lapte caldut si cu doua linguri de ulei pana cand aluatul devine elastic, dupa care se lasa aluatul la dospit o ora. Se imparte in doua parti egale si se pune la copt in forme unse cu ulei. Cand se pun formele in cuptorul cald, painile se ung cu galbenus de ou. Se lasa focul mic cateva minute, pentru ca aluatul sa poata creste, apoi se face flacara mai mare si se coace painea trei sferturi de ora. Se pastreaza intr-un prosop curat, ca sa se inmoaie coaja