| elena a întrebat:

A inflorit socul, rog frumos o reteta de socata cu cantitati exacte facuta chiar de voi. Multumesc.

Răspuns Câştigător
daniela
| daniela a răspuns:

Ingrediente : 10 flori mari soc; 500-600 gr zahar; 1 lamaie mare; 8 gr drojdie proaspata; Mai aveti nevoie de: un borcan de 5l
Preparare : Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se acopera cu zahar, apoi adaugati sucul de la lamaie si coaja taiata felii. Se pune apoi apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi. A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (pentru a fermenta), se acopera cu tifon si se lasa la loc cald si insorit pentru inca 2-3 zile (depinde cat e de cald si cat de acidulata doriti sa fie, la noi au fost suficiente 2 zile). In fiecare zi amestecati in borcan dimineata si seara si gustati. Cand a ajuns la aciditatea dorita strecurati socata, o puneti in sticle si o tineti la frigider. Se serveste rece.

4 răspunsuri:
tundenana
| tundenana a răspuns:

Eu fac suc de soc in fiecare an dupa acesta reteta... il fac cu indulcitor sa fie mai light... reteta aici pe blogul meu...
http://dr-tunde-pantea.blogspot.com/2008/11/suc-de-soc.html
sper sa iti placa...

mlm
| mlm a răspuns:

5 l apa, 2 lamai mari, 500 g zahar, drojdie cat un degetar, 10 stafide, 2 flori de soc.
Tai lamaile in felii subtiri, se aseaza, intr-un borcan, se toarna peste ele un litru apa fiarta si se acopera, se lasa cca 1 ora, apoi se adauga zaharul, drojdia si cei 4 l de apa ramasa si cele 2 flori de soc, se amesteca bine si se lasa pana a 2 a zi, se strecoara si se toarna in sticle, avind grija ca in fiecare sticla sa punem cate 2 stafidein fiecare sticla, se pune dopul bine pentru a nu sari, se pastreaza in frigider.

| alexam a răspuns:

Eu deja l-am baut, dar am gresit nitel la el... L-am tinut 5 zile in borcan, ca pe net scrie 4-5 zile. Deci: 10 flori mari de soc, 1 kg zahar, 5 lamai se pun intr-un borcan de 10 L cu apa. Lamaile se taie felii de 1 cm grosime, dar se baga la borcan cu tot cu coaja ( le storci putin, ca sa isi lase zeama ). In functie de cat e de cald si locul in care pui borcanul e suficient sa stea 2-3 zile! In cartea de bucate scrie doar 2 zile, ama aflat in prealabil de la o doamna. happy Dimineata si seara amesteci in borcan cu o lingura maare de lemn! Spor! Se poate face ca atare: cu flori de soc, sau cu flori de soc ce se tin mai intai la uscat.winking