Salata de cartofi.
Se fierb cartofii in coaja. Se racesc, se curata de coaja, se taie ca pentru salata orientala numai ca un pic mai mare ( in 4 in cruce si apoi felii mai groase). Se pregateste un sos format din: maioneza ( de cumparat), ceapa taiata f marunt, otet, ulei, sare, piper, zahar, putina apa. Se amesteca totul bine. Trebuie sa rezulte un sos lichid, dar nu f subtire. Se amesteca cu cartofii taiati. Cartofii vor absorbi din sos, de aceea trebuie pus un pic mai mut sos decat credem ca trebuie. Se pastreaza salata la rece pana in momentl servirii.
Cartofi la cuptor:
Se fierbe apa sarata. Cartofii curatati si taiati pai dar mai mari, se pun in apa sarata in momentul cand ea fierbe. Se tin doar 2 minute in acea apa. Se scot, se strecora de apa. Se pune peste ei putin ulei ( cateva linguri), condiment pentru cartofi sau doar sare, boia dulce si piper. Optional se poate pune si rozmarin, crengute ( nu uscat). Se aseaza intr-o tava in care s-a pus deja hartie de copt. Se pun la mijlocul cuptorului pana cand sunt copti. Se scot si se servesc calzi.
Salata de orez:
Se fierbe orezul ( cam o jumatate de cana pentru fiecare persoana). Se scurge, se clateste si se amesteca cu: mazare din conserva, boabe de porumb fiert, ceapa taiata marunt, rosii taiate cuburi. Se amesteca apoi cu acelasi sos ca pentru salata de cartofi. Se potriveste de gust; se serveste rece.
Cat despre sos, mie imi place sa fac un sos rece care se prepara astfel: smantana amestecata cu un pic de mujdei de usturoi si cu un castravete dat prin razuitoarea mica si bine scurs de sucul sau. Se amesteca toate acestea, se adauga sare si piper si se tine la frigider pana in momentul servirii lui.
Pofta buna si spor la gatit!
Sos :
http://www.dulcegarii-culinare.ro/......artar.html
http://www.reteteleluiradu.ro/......os-picant/
http://www.gustos.ro/retete-culinare/creveti-la-gratar-cu-sos.html
http://gurmandino.ro/......cu-telina/
Garnitură :
http://www.coolinaria.ro/......orumb.html
http://www.reteteculinare.ro/......gume-2874/
http://www.culinar.freshnet.ro/......rez-picant
LisaJulie întreabă: