| Ganea_Marian-Dumitru_1972 a întrebat:

Am cumpărat un bidon de 2 litri de lapte dulce din piață. Ce pot să fac să se transforme mai repede în lapte acru?

14 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Poti lasa in bidon, la temperatura camerei (20-25 grade), acoperit cu ceva.
In 1-2 zile se face lapte acru.
Vei recunoaste cand e gata cand se compacteaza suprafata si nu mai curge sau dupa zerul care apare in partea de jos (daca recipientul este transparent).
Cand e gata, il poti baga in frigider, iar inainte de consum il poti amesteca (va deveni lapte batut).

regis
| regis a răspuns:

Pfff, multe confuzii. Laptele batut nu are nici o legătură cu laptrle acru, iar cu sfaturile obtinute vei obtine lapte prins, care e altceva.
Pentru lapte acru trebuie sa ai ramas din altul facut anterior, daca nu cumperi un iaurt cat mai bio.
Primul pas este sa pregatesti vase curate de luta sau de sticla. Pe acestea le "murdaresti" pe interior cu cate o lingura de lapte acru (sau iaurt).
Laptele il pui la foc si il opresti inainte sa fiarba. Il lasi apoi sa se raceasca pana la 40 de grade (adica ceva mai cald decat degetul) si il torni in vasele pregatite. Mai poti adauga putin lapte acru pe care sa il amesteci cu o lingura in laptele călduț.
Invelesti vasele in niste prosoape sau haine groase si le lasi 24 de ore. Rezultatul va fi laptele acru.
Daca lasi laptele pur si simplu intr-un borcan, la temperatura camerei, vei obtine lapte prins, iar la suprafata lui smantana. Spre deosebire de laptele acru, acesta se poate folosi si la prepararea branzei de vaci.
Laptele batut presupune un proces mai indelungat. Intai se separa smântâna, apoi aceasta se bate pana se separa untul. Ceea ce ramane este laptele batut.

| relian a răspuns (pentru regis):

laughing de unde ai informtiile astea? Interesant ce spui.Eu din cate stiu., lapte prins, lapte batut, palte acru sunt nume populare date aceluiasi produs.Toate au exact acelasi gust, adica acru, fie cai prins, batut si ce mai numesc oamenii.
Deci ce spui tu procedeul ala nu face smantana? Eu cred ca te inseli.
Iar daca mai si fierbi laptele l-ai omorat de tot laughing ai omorat toate bacteriile lactice ce face sa se obtina ce vrea omu.

| regis a răspuns (pentru relian):

Bunicii mei au crescut vaci si am mancat cam orice se poate face acasa din lapte de vaca. Ba chiar si de oaie, capră si bivoliță. Acum am abonament la cineva care imi aduce de doua ori pe săptămână cate 2 litri de lapte proaspăt muls.
Laptele prins, laptele batut si laptele acru nu numai ca nu au același gust, dar cum am spus, nici nu se obtin prin acelasi procedeu.
Laptele acru nu face smantana, chiar daca uneori o pojghiță subtire poate fi identificata la suprafață. De pe laptele prins in schimb, smântâna se poate aduna cu lingura. Aceasta se poate consuma ca atare sau se poate bate pana se separă, rezultand untul si laptele bătut (caruia din acest procedeu i se si trage numele).
Diferenta majora intre laptele acru si laptele prins este si de utilizare. Din laptele acru nu secmai poate face altceva, in schimb din laptele prins se face branza dulce de vaci. Pentru asta, laptele prins se incalzeste usor pe foc, iar la o anumita temperatura (in jur de 50 de grade) incepe sa se separe branza de zer (branza e sub forma de mici bulgarasi albi, zerul lichid de culoare verzuie). Se tine la foc in functie de cat de tare iti place brânza, apoi se raceste si se pune la stors. Din zerul rezultat se mai poate obtine urdă, eu insa prefer sa imi hranesc catelul cu el, intrucat este o delicatesa pentru caini.
Despre fiert laptele ai partial dreptate. Daca fierbi laptele (desi nu o faci, am spus ca il iei inainte de a fierbe) omori bacteriile, dar asta e si scopul. Pentru ca le omori pe toate, dupa care le reintroduci doar pe cele dorite, prin utilizarea laptelui acru ramas de la tura trecuta. Daca citesti ambalajele de iaurt, vei vedea adesea ca la ingrediente sunt trecute "culturi lactice selectionate", acesta fiind modul lor de "selectie". Pe altele scrie culturi bacteriene, fermenti lactici vii, bacterii vii de cultura etc, toate desemneaza insa acelasi lucru: bacteriile prezente natural in lapte sunt eliminate si inlocuite cu bacteriile dorite, prezente in iaurtul utilizat la preparare.
Din acelasi motiv, laptele prins nu poate fi preparat corect din lapte din comert, intrucat acesta a fost deja pasteurizat, putand fi utilizat doar pentru lapte acru.
Si daca tot m-am intins, sa nu uitam si chefirul. Acesta seamana cu iaurtul, doar ca in locul de laptele acru vechi se introduc granule de chefir, care nu este bacterie, ci o ciuperca.
Sana este o varianta intermediară, nu am făcut niciodată, dar din cate stiu se face la fel ca laptele acru, doar ca laptele nu se incalzeste in prealabil.

| relian a răspuns (pentru regis):

Poti face branza din lapte,pus in ceva,oala sau ce ai,ala face smantana sus,aduni smantana,restul pui in tifon si faci branza de vaci proaspata.
Eu fac cum spui tu si din lapte acru,pe pariu,fac exact cum arari tu si iti arat ca la fel o sa obtin branza proaspta de vaca,sau dulce cum spun oamenii.
De unde stiu? Am avut personal vaca laughing daca iti oti imagina,pff frate ce nu imi placea deloc,au avut si bunicii mei de toate.
Ce spui tu fierbi sau incalzesti laptele bagi bacterii,pai bacteriile de la laptele de tura trecuta is tot bacterii,nu ai tu bacterii selectionate,deci tot cea fost.
Nu inteleg cum faci tu laptele acru,de exemplu eu am late de vaca,nu am mai avut lapte acru de data trecuta,ce faci mai exact?
Deci la fel procedezi,pui laptele se prinde,sau se acreste cum zic oamenii,aduni smantana,sau o poti lasa acolo,pui in tifon,obtii branza dulce.
Aia la ferme sau la procesraea laptelui aia da, au bacterii, pun ce vor, dar tu acasa pentru prima data, fierb cum ai zis si ce pun?
De unde iau eu bacterii s ce bacterii iau? Deci tot lapte baut se numeste toate sit exact aceiasi chestie.
Daca fierbi laptele de aia nu faci smantana tocmai cal fierbi, dar vei obtine o branza mai grasa si tot dulce.
Oamenii acasa sa faci cum spui de unde iau bacterii? Nu stiu nu am facut chestia aia cu latele incalzit si sa iau nu stiu ce bacterii de altundeva.

| regis a răspuns (pentru relian):

Nu zic ca nu se poate face branza cum zici tu, fara încălzire, doar ca nu va fi acea branza de vaci pe care o stim cu totii. Din iaurt insa nu vei obtine decat un iaurt stors.
Despre bacterii, ele nu se gasesc ca drojdia, la pachet, nu se iau de undeva. Bacteriile se gasesc in iaurtul gata facut, sunt gata selectionate si se înmulțesc in laptele adaugat, din care bacteriile au fost eliminate prin incalzire (pasteurizare). Atat in fabricile de procesare cat si acasa, procedeul e acelasi.
Ca rezumat, inca o data:
- lapte acru: se face din lapte incalzit prin amestecarea cu putin iaurt din comert si se lasa la fermentat invelit. Data viitoare folosesti laptele acru ramas de la tura anterioara.
- kefirul: tot din lapte incalzit, dar prin adaugarea de granule de chefir
- lapte prins: laptele NU se incalzeste, nu se adauga nimic, se lasa la fermentat la temperatura camerei.
- sana: laptele nu se incalzeste, doar se amesteca cu putina sana
- lapte batut: este un produs rezidual al prepararii untului, se obtine prin baterea smântânii.

| relian a răspuns (pentru regis):

Aia spuneam, deci cumperi de la magazin.Dar ma duc si mai departe laughing candva undeva, mii de ani aia de unde aveau, magazine probabil pe aunci nu erau laughing

| AdrianaCadariu a răspuns (pentru relian):

SI daca dupa fierbere (in oala cu peretii dublii) laptele se prinde dar ramane dulce, cum se numeste?

| relian a răspuns (pentru AdrianaCadariu):

Ce conteaza cum se numeste,probabil are diferite denumiri dupa zona.
Daca fierbi laptele nu stiu daca se mai prinde,omori toate bacteriile din el prin fierbere.
In sf din latele asta prins,ala de la vaca,eu am vazut oamenii puneau in oale de lut,fara bacterii fara absolut nimic si obtineau smantana,o luau de deasupra, apoi ramanea latele ala prins dulce, pe ala il puneau intr-un tifon si faceau branza dulce de vaca, asa se numea.
A facut si mama, deci stiu f bine ce zic.Aia la stana la oi,stiu ca il incalzeau putin,deci doara incalzit nu fiert,am fost si pe la stane de oi asa sa vad ce se face,cum se face.
Laptele ce spui tu se numeste lapte prins, asa popular, alta denumire nu stiu, dar la gust este ca si iaurtul de la magazin, sau era pe vremuri.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Ai cumparat doi litrii de lapte dulce cand puteai cumpara direct lapte batut.

| Zuzu1991 a răspuns:

Voodoo
toate, toate, TOATE raspunsurile de mai sus nu au percutat cuvantul "mai REPEDE"
in afara de voodoo nu ai ce sa ii faci

| regis a răspuns (pentru Zuzu1991):

Da, bravo, doar tu ai raspuns la intrebare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Să îl pui într-un ulcior de lut, acoperit cu o farfurioară...și să îl lași la călduț. Din amintirile mele, așa făcea mama când eram copil. happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dar de ce nu ai cumparat direct lapte bătut?