Cred ca mai degraba pastrati intr-un borcanas o cantitate pe care considerati ca o veti consuma in 2/3 zile, iar restul il puneti in congelator unde va rezista o perioada mare de timp.
Ideea e ca alimentele incep sa se strice cand sunt tinute pentru mai mult timp la o temperatura mai mare de 7 grade, temperatura ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor din mancare/aer. Aceste bacterii se inmultesc si la o temperatura mai mica, dar intr-un ritm mult mai lent.
Ganditi-va la lapte spre exemplu...el incepe sa fermenteze cand e tinut la temperatura camerei, dar daca l-ati bagat la frigider/congelator, fermentatia ar continua sa aiba loc, dar intr-un ritm mult mai lent. (bine, laptele acru e un super probiotic de fapt deoarece acele bacterii sunt benefice pentru repopularea colonului cu bacterii ce produc acidul butiric... dadusem acest exemplu doar ca sa intelegeti ce se intampla de fapt cu bacteriile respective)
Dar daca arahidele stau in punga cateva luni nu ar trebui ca si untul de arahide sa tina mai mult?
Si in legatura cu congelarea alimentelor, credeti ca sunt bune alimentele congelate, in special legumele? Adica imi e mult mai usor sa le folosesc asa...
Referitor la legumele congelate, dacă nu vor prinde miros, sunt perfecte.
"Dar daca arahidele stau in punga cateva luni nu ar trebui ca si untul de arahide sa tina mai mult?"
Nu, deoarece dv ati modificat structura lor moleculara.
Spre exemplu daca luati 2 mere si le lasati la soare pentru acelasi interval de timp, dar pe unul dintre ele il taiati in doua, dupa un timp cel care a fost injumatatit, datorita expunerii la aer va incepe sa se oxideze plus ca va fermenta mai repede decat marul intreg (ganditi-va la cidru spre exp, el se obtine din mere fermentate)
"Si in legatura cu congelarea alimentelor, credeti ca sunt bune alimentele congelate, in special legumele? Adica imi e mult mai usor sa le folosesc asa..."
Este adevarat ca prin congelare se pierd unele vitamine, asa cum si prin fierbere/ centrifugare/ inmuiare in apa se pierd unele vitamine sau minerale. Ideea e sa nu faceti o obsesie din asta, asa cum fac spre exemplu veganii care in timp ajung sa faca carente minerale sau de grasimi foarte mari, ci incercati sa mancati cat mai variat.
Secretul este sa nu scoateti niciodata din dieta granele adica cerealele integrale deoarece acestea au cel mai benefic rol in mentinerea sanatatii...cititi Biblia sau aduceti-va aminte de rugaciunea Tatal Nostru "da-ne noua painea cea de toate zilele".
In vechime, poporul evreu facea paine doar din cereale integrale pe care le lasau la fermentat. Aceasta paine, consumata zilnic - prin aportul mare de fibre si minerale precum mangan, zinc, cupru, biotina, magneziu, crom, etc etc - hraneste si intareste microbiomul adica sistemul imunitar (flora intestinala din colon), iar in timp afectiunile dispar.
Va recomand sa va documentati cu privire la medicina isihasta. Indraznesc sa va las si un scurt filmulet:
http://www.youtube.com/watch?v=R5lKnEzSqeQ
Prin congelare, nu isi pierd proprietatile.
Untul de arahide facut in casa tine 2-4 saptamani, pastrat la frigider (am vazut informatii cum ca ar tine si 3 luni, dar nu am testat personal pe o perioada extinsa). Daca ai facut o cantitate mai mare, pune restul la congelator. Untul de arahide congelat tine aproximativ 6 luni.