| Robeeert1 a întrebat:

Am fiert aseară niște ouă (tari) și au rămas 3 pe masă la temperatura camerei până acum(24h). Mai sunt bune de mâncat? Țin să menționez că e destul de cald in casă (28°C+). Vreau să spuneți doar dacă știți sigur, să nu fac vreo toxiinfecție sau mai rău.

1 răspuns:
Bula
| Bula a răspuns:

Exista o proba veche, dar veritabila:
Pui oul intr-un pahar de apa (de robinet).
- Daca ouale ramane jos si atinge fundul paharului, atunci e proaspat, se poate manca chiar si crud.
- Daca ouale se ridica de la fundul paharului si sta in mijlocul apei sau chiar se ridica peste suprafata cu 1 mm, atunci nu mai este chiar proaspata, dar inca se poate folosi preparat termic in scurt timp (3-5 minute), de exemplu pentru oua moale, papara, ochiuri etc.
- Daca ouale se ridica mai mult de 1 mm la suprafata, atunci oale nu mai este proaspat (are peste 2 saptamani). In acest caz, daca nu miroasa a stricat dupa spargere, atunci se mai poate folosi doar in mancaruri /prajituri in care va fi fiert sau prajit cel putin 10 minute (oua tari, ciorbe, supe, mancaruri preparate la cuptor)
- Daca ouale miroase dupa ce este spart sau galbusul este contopit cu albusul, atunci cel mai bine este sa-l aruncam.