| damav a întrebat:

Am mancat la cineva niste gogosari acri dulcegi, crocanti, nemaipomeniti.Stie cineva reteta?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Gogosari in otet (cred ca la aia te referiwinking )
Ingrediente: 1 l oţet, 1/2 kg zahăr, sare, foi de dafin, 300-400 g hrean, 20 boabe de piper, 7-8 kg gogoşari.

Mod de preparare: Gogoşarii se pun în oţet, (se adaugă la 1 l de oţet 2 l de apă) şi, ca să se reducă din tăria oţetului, se adaugă la cei 3 l de lichid 1/2 kg zahăr. Se mai adaugă 10 g sare pentru fiecare litru de lichid, iar pentru tot lichidul 1-2 foi de dafin şi o frunză de ţelină şi circa 300-400 g hrean şi 20 boabe de piper sau 1/2 linguriţă cu piper macinat la 7-8 kg gogoşari. Se spală gogoşarii şi se scurg. Cand se conservă întregi, i se face fiecărui gogoşar cîte o tăietură de 3-4 cm chiar la mijloc, pe partea opusă cozii. Este mai practic să se puna toţi gogoşarii tăiaţi în felii, economisind astfel borcane şi spaţiu de depozitare. Într-o cratiţă de 6-7 l, se pun 1 l de oţet şi 2 l de apă, plus zahărul, sarea şi condimentele menţionate mai sus, şi se lasă să fiarbă acoperite. Cand lichidul clocoteşte, se pune un rand de gogoşari întregi sau, dacă sunt tăiaţi în felii, se pun caţi cuprinde lichidul; se acoperă şi se lasă să se înfierbante, pînă cand fierb în clocote 1-2 minute. Dacă gogoşarii sunt întregi, se întorc un minut şi pe partea cealaltă. Dacă sunt tăiaţi felii, se scot imediat şi se împart în borcanele călduţe, aşezate pe o tavă din tablă smălţuită, pe marginea sobei, la foc mic. Borcanele se umplu fără a presa gogoşarii, lăsandu-i aşa cum se aşează ei. Gogoşarii se pot pune toţi într-o cratiţă acoperită. Opărirea are scopul de a le reduce din rigiditate, astfel intrînd în număr mai mare în borcane. După ce se mai răcesc, se completează conţinutul borcanelor cu conţinutul unuia dintre ele. După ce toţi gogoşarii au fost aşezaţi în borcane, deasupra lor se pun, în cruce, cîte 2-3 felii de hrean la fiecare borcan sau cîte o linguriţă cu vîrf de sămînţă de muştar pentru fiecare litru calculat după volumul borcanului. Oţetul în care au fost opăriţi se împarte imediat în toate borcanele. Borcanele se leagă cu celofan dublu şi se păstrează în cămară.

9 răspunsuri:
| machupicchu a răspuns:

Gogosarii conservati dupa metoda cu fundita, vor fi : mai mult acri decat dulci, moi si nu crocanti.
Pentru a obtine ardei acri-dulci si crocanti :
cureti si tai ardeii in feliute(un ardei in 5-6 feliute), dupa care ii pui in borcane(aranjezi cu rabdare, astfel incat sa incapa cat mai multe feliute)impreuna cu (la fiecare borcan)1- 2 foi dafin, 10-15 boabe de mustar(pui exact cate borcane incap in oala pentru fierbere). Dupa ce ai pus ardeii, torni peste ei o solutie formata din : 1 litru otet, 2 litri apa, 800-1000 gr. de zahar(depinde de cat de dulci vrei-800 gr este pentru dulcele standard) si sare dupa gust, solutia se prepara calduta spre calda, pentru a se dizolva bine zaharul si se toarna calduta peste ardei. Se pun capacele, infiletezi bine si borcanele se pun intr-un vas pe fundul caruia asezi paralele 4-5 stinghiute de cc 1-1, 5 cm grosime(pentru a nu se sparge borcanele la fiert), pui borcanele cu atentie peste stnghiute si apoi torni apa calda numai pana la nivelul capacelor, care trebuie sa ramana deasupra apei(capacele nu se inchid de la inceput ermetic, decat numai dupa fierbere si risti sa intre apa in ele), pui oala pe foc si in momentul cand incepe sa fiarba in clocot adaugi apa clocotita(ai grija sa o ai pregatita deja in clocot) si mai ferbi in clocot exact 20 minute, maxim 30(daca nu esti f.atenta). Dupa cele 20 min. se da oala jos de pe foc si se lasa sa se raceasca, borcanele putand sa le scoti numai dupa ce s-au racit total(apa rece). Apoi repeti...
Ai sa auzi mici pocnete ale capacelor dupa ce le-ai scos si le vei pune in camara dupa 3-4 zile, cand vei fi sigura ca toate nu au probleme(borcane sau capace cu defecte= capacul se va ridica in sus si se va cunoaste, spre deosebire de cele bune care au capacele curbate inspre interiorul borcanului, sau dupa 3-4 zile apesi cu degetele pe capace si daca nu se misca, fiind si curbate spre interiorul borcanului, nu au nici o problema. Eu le tin 7-10 zile si apoi de duc in camara)

| machupicchu a răspuns:

Nu am scris ce sunt pocnetele... aceste sunete apar de la capace datorita faptului ca se creaza si vid in interior si va trage suprafata capacului spre acesta, facand-o sa se curbeze spre interiorul borcanului. succes in conservarea ardeilor, metoda valabila si pentru castraveti, unde mai pui in plus marar uscat(in fiecare borcan)... la rosii timpul de fierbere este de 1, 5 ore(90 min.), iar rosiile se pun in borcane: decojite(oparite 3-4 min, apoi apa rece=decojire usoara)taiate feliute+ardei taiat feliute+ (optional) verdeata + sare dupa gust... in rest am scris.

| damav explică:

Taly, nu inteleg care e problema.De ce nu treci la subiecte care te intereseaza, pe noi, cei care scriem in categoria asta o facem ca ne intereseaza, probabil ca si tu raspunzi doar pentru ca esti in primii 5, ca si altii dealtfel.Nu stiu de ce sunteti asa disperati dupa punctele alea, chiar nu inteleg

| damav explică:

Lililuna, iti dai seama ca daca puteam o faceam dar din pacate acea persoana nu mai e printre noi, din pacate!

Alte răspunsuri
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Intreaba pe cineva.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

5kg gogosari curatati si taiati in 4 sau jumatati, se spala se lasa la zvantat. 1 l otet se amesteca cu 1 kg de zahar si 5 linguri rase sare mare, boabe de piper. gogosarii se un intr-un vas mai mare si peste ei se adauga compozitia de mai sus.se lasa 12 -16 ore si se mai amesteca din cand in cand.Se pun in borcane cu hrean printre gogosari si frunze de telina deasupra se infileteaza borcanele si se pun in camara. sa ai pofta!

| lililuna a răspuns:

Intreaba persoana la care ai mancat, ea trebuie sa stie cel mai bine...