Ingrediente sarmale
1 capatana varza (proaspata sau murata)
8 felii grosute kaizer (sau ciolan afumat)
5 fire marar
5 fire cimbru
150 ml bulion
1 lingura sare
putin otet
Umplutura
700 gr carne tocata de porc (500 gr carne macra + 200 gr slanina/grasime)
350 gr orez cu bob rotund
2 lingurite sare
2 lingurite vegeta
1 lingurita piper
1/4 ardei verde dat pe razatoare
6 fire patrunjel tocat marunt
1 ceapa medie (cca 100 gr)
2 linguri ulei
1 lingurita boia
100 ml bulion
Bucati: 35 sarmalute
Preparare
Daca varza e proaspata se opareste intreaga in multa apa in care puneti putin otet, pana frunzele se inmoaie un pic ca sa le puteti rula. Daca varza e murata o folositi ca atare, nu trebuie oparita.
Desfaceti apoi frunzele de pe capatana si le curatati in zona cotorului de partile tari. In functie de marimea frunzelor sau cat doriti sarmalele de mari puteti lasa frunza intreaga sau rupe in jumatate. In zona nostra se fac sarmalute mici asa ca am rupt frunzele in doua. Frunzele foarte rupte si cotorul verzei se toaca.
Pentru umplutura folositi carne tocata care sa contina si grasime, vor iesi mai bune. Eu am trecut proportia de carne macra cu slanina folosita fiindca am macinat carnea acasa. Carnea se toaca in masina de carne o singura data, nu trebuie sa fie foarte fina.
Ceapa data pe razatoarea mica se caleste in 2 linguri de ulei pana se inmoaie, se ia de pe foc si se amesteca cu 1 lingurita boia.
Intr-un bol mare amestecati bine toate ingredientele pentru umplutura, inclusiv ceapa calita de mai sus, patrunjelul tocat marunt si cei 100 ml bulion.
Pe fundul unei oale inalte asezati jumatate din varza tocata, 4 felii kaizer si mararul.
Formati sarmalutete folosind cate o frunza de varza si o lingura de umplutura. Le puteti forma in mana daca aveti experienta sau pe o farfurie cum vedeti in pozele de mai jos: asezati frunza pe o farfurie; la un capat puneti o lingura de umplutura. Ridicati marginile lungi si rulati din capatul opus.
Asezati sarmalutele in oala, unele peste altele. Ies cca 35 sarmalute mici. Deasupra asezati restul de kaizer, restul de varza tocata, cimbrul si turnati 150 ml bulion. Puneti o farfurioara peste sarmale.
Intr-o oala incalziti mai multa apa amestecata cu 1 lingura sare si turnati apoi din aceasta apa peste sarmalute pana sunt perfect acoperite.
* daca folositi varza murata, in apa cu care acoperiti sarmalele nu mai puneti sare!
Fierbeti pe aragaz cu capac, la foc mai mare pana incep sa fiarba si apoi dati pe mediu spre mic, cca 45 minute. Verificati o sarmaluta pentru a fi siguri ca sunt fierte inainte de a stinge focul.
* timpul de fierbere depinde si de marimea sarmalelor
* le puteti fierbe acoperite si in cuptor cca 2-3 ore la 180C
Ingrediente: 400 g macaroane, 200 ml smantana, 100 cascaval ras, 40 g carne slaba, 1 ceapa, 1 lingura pasta de rosii, ulei, sare, piper.
Macaroane cu carne:
Mod de preparare: Se curata, se spala si se taie marunt ceapa, care se caleste in putin ulei. Se pregateste carnea, condimentand-o si apoi calind-o alaturi de ceapa. Se lasa sa se raceasca tot amestecul si apoi se trece prin masina de tocat. Se poate folosi si carne gata tocata. Se amesteca cu pasta de rosii si se lasa deoparte. Macaroanele se fierb in apa cu putina sare si un strop de ulei. Se scot, se strecoara, se clatesc si apoi se asaza intr-un vas de Jena in straturi succesive cu amestecul de carne. Se stropeste totul cu smantana si se da la cuptorul incins timp de aproximativ 20 minute. Se servesc fierbinti cu cascaval ras care se va topi deasupra.
Ingrediente:
1 kg cartofi, 200 g ceapă, 100 g morcov, 50 g unt, 50 g ulei, piper, 1 foaie dafin, sare, verdeaţă.
Supa de cartofi
Mod de preparare: Se curăţă ceapa, morcovii şi cartofii. Ceapa şi morcovii se taie mărunt şi se înăbuşă într-o cratiţă cu ulei încălzit până se înmoaie. Apoi se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe, apă câtă trebuie şi sare. Supa este gata când cartofii sunt fierţi. Se serveşte cu pătrunjel verde tocat mărunt şi piper pisat. Supa poate fi servită simplă sau dreasă cu smântână.
Tort de biscuiti
Ingrediente:
1 pachet biscuiti simplii(460g)
2 budinci ciocolata
1 litru lapte
zahar
esenta de rom
zahar vanilat
Mod de preparare: Se prepara budinca dupa instructiunile de pe pachet, adaugandu-se in plus esenta de rom si zaharul vanilat. Dupa ce s-a racit, se monteaza tortul, se pune cate un strat de biscuiti si cate unul de budinca, iar la sfarsit se imbraca tortul in budinca si se orneaza dupa preferinta cu ciocolata, nuca de cocos etc. Delicios si foarte usor de facut.
Tiramisu
Ingrediente
400 g piscoturi Savoiardi
250 g crema Mascarpone
4 oua
4 linguri zahar
3 cescute de cafea tare (espresso) fara zahar
cacao pentru ornat
Mod de preparare
Intr-un bol se amesteca bine galbenusurile de ou cu zaharul pana se deschid la culoare;
Se adauga apoi crema Mascarpone si se omogenizeaza amestecul;
Intr-un bol separat se bat albusurile de ou pana se umfla;
Se toarna albusurile peste amestecul cu mascarpone si se intorc usor cu lingura pana la incorporare;
Nu folositi mixerul pentru ca albusurile se vor lasa;
Piscoturile se inmoaie putin pe ambele parti in cafea (in care se poate turna si putin coniac sau rom pentru un gust mai bun) dupa care se aseaza intr-o tava unul langa altul, fara spatii goale intre ele;
Dupa ce am pus primul strat de piscoturi turnam peste ele o jumatate din crema;
Apoi, punem alt strat de piscoturi, imbibate de asemenea in cafea si deasupra ce a mai ramas din crema;
Se pudreaza din belsug cu cacao, astfel incat sa se formeze un strat uniform, si se lasa la frigider peste noapte.
Pilaf de orez
ngrediente: Orez, ceapa, gogosari, ulei, sare, piper, oregano, foi dafin
Preparare: Se pune intr-o cratita ulei circa 100 ml.; se aseaza pe foc mediu in care se pune ceapa taiata solzisori, gogosarul tot solzisori. Dupa ce s-au calit putin se adauga orezul (nu-l spalati ca se pierde ce-i mai delicios) si il caliti impreuna cu ceapa si gogosarul pana ce bobul de orez se albeste. Adaugati sare, piper, oregano, o foaie de dafin, vegeta si mai amestecati circa 1 min. Adaugati apa fierbinte peste acestea si le lasati la fiert pana ce bobul de orez s-a fiert. Daca va plac maslinele adaugati odata cu apa si cateva masline.
Mentiuni: Este o garnitura perfecta pentru orice, dar poate fi servita si simpla.
Pui umplut
Ingrediente:
1 pui,
150 gr carne tocata,
100 gr ciuperci taiate,
morcov,
mazare,
praz,
1 ou,
sare,
piper,
boia de ardei dulce,
1 legatura patrunjel verde,
2 felii costita slaba,
150 ml vin alb.
Mod de preparare: Puiul se dezoseaza cu ajutorul unui cutit mic cu varful ascutit, incepand de la sira spinarii si urmarind oasele, pana se ajunge la piept; se scoate cosul pieptului apoi se trece la scoaterea oaselor de la pulpe.
Dupa dezosare se adauga umplutura formata din carnea tocata, ciuperci, morcov taiat cuburi, mazarea, prazul taiat marunt, oul, patrunjelul taiat fin, condimentele. Peste, se adauga feliile de costita.
Se pliaza puiul, apoi se coase cu un ac si ata subtire pe sira spinarii. Se unge cu ulei si se introduce la cuptor timp de 30-40 minute la un foc potrivit. Se stropeste din cand in cand cu apa. Se adauga vinul cu 5 minute inainte de a fi scos din cuptor. Pofta buna
DaciaRomania întreabă: