200 gr ciocolata neagra topita(la microunde), adaugi pe rand 4 galbenusuri, 4 linguri zahar, un praf copt, 200 gr unt moale, 200 ml smantana, vanilie bourbon, se amesteca bine, se pun 8 linguri pline cu faina si dupa ce amestecul e omogen adaugam cele 4 albusuri batute spuma tare cu 4 linguri zahar si punem totul la copt intr-o forma rotunda (de preferinta, dar nu obligatoriu). Se lasa la copt cca40-50 min, foc potrivit.
Dupa ce s-a racit se taie in 2 sau 3 parti egale, se unge fiecare parte cu dulceata de zmeura iar deasupra se glaseaza cu ciocolata amaruie topita pe foc (100 gr ciocolata cu 10 linguri frisca lichida).
Dupa preferinte zmeura se poate inlocui cu orice alt fruct, eu am incercat si dulceata de portocale, si de capsuni, dar dintre toate, zmeura mi s-a parut cea mai exotica. Optional se poate orna cu frisca...
Piscoturi, cocteil de fructe tropicale, sau ananas, frisca sau inghetata. Si faci un mic dejun formidabil.
Prajitura Turnata
ALUAT:
-750 g faina
-170 g unt(margarina)
-50-70 g zahar pudra
-3 galbenusuri
-25-30 g drojdie proaspata
-un praf de sare
-lapte cat cere(eu am folosit 150 ml)
UMPLUTURA:
-170 g nuci macinate
-170 g zahar, amestecat cu:
-2 plicuri zahar vanilat
-3 galbenusuri
-4 linguri smantana groasa
PENTRU DEASUPRA:
-6 albusuri
-250 g zahar pudra vanilat
-putina nuca macinata
Preparare:
Grasimea se freaca cu faina si se amesteca apoi cu zaharul, sarea, galbenusurile, cu drojdia crescuta in putin lapte caldut, indulcit cu 1 lingurita de zahar(maiaua) si cu atata lapte caldut, cat cere aluatul, pentru a obtine o coca potrivit de tare.
Se imparte aluatul in doua si se intind foi de aluat cat marimea tavii.
Cu una se captuseste o tava, de marime mijlocie, tapetata cu hartie de copt.
Se acopera cu umplutura care este pregatita in prealabil prin amestecarea ingredientelor, peste care se aseaza a doua foaie de aluat.
Se lasa la crescut, in loc cald, fara curenti de aer, acoperita cu un servet, cel putin o ora.
Dupa ce a crescut frumos, se intind albusurile bine batute cu zahar, peste care se presara putine nuci macinate.
Se da la cuptorul incalzit, la foc mic, pana cand spuma devine aurie si coca este coapta(eu am tinut-o la foc mic, 1 ora 25 min)
Se scoate din cuptor, se lasa sa se racoreasca binisor si se portioneazat, in tava, doar partea de albus, folosind un cutit umezit(ca sa nu se sfarme bezeaua), cat prajitura mai este calda inca.
Prajitura se va taia in felii, dupa racirea completa.
pe internet poti gasi si cu mere sau branza, dar eu cred ca e mai buna cu nuci.
Chec usor si bun
7 oua si le separi galbenusurile de albusuri
Albusurile le bati pana se fac spuma bagi 1 plic de zahar vanilat si 12 linguri de zahar normal. Galbenusurile le amesteci cu 12 linguri de ulei. Dupa torni galbenusurile in compozitia ca albusurile si le amesteci bine cu mixerul si treptat pui 12 linguri de faina si daca vrei sa iese mai pufoasa pui 1-2 linguri de apa minerala. dupa aia dupa ce le-ai amestecat pui coaja de lamaie, o jumate de plic de praf de copt stins cu otet sau cu zeama de lamaie si le amesteci bine. Ungi tava pui in tava compozitia si uun sfert din ea o lasi in castron si in aia din castron pui cacao asta depinde cata iti place tie sa nu fie prea amara dupaai si o amesteci dupaai pui partea cu cacao in tava peste cealalta compozitie amesteci da sa nu atingi fundul tavii si bagi la cuptor da il lasi mai intai sa se infierbante dupa 5 minute dai la foc incet si in mac jumate de ora 35 de minute e gata
Sau ar mai fi ceva de briose
200 g faina
125 zahar
300 g iaurt
cicolata
1 ou
1 plic praf de copt
80 ml ulei
amesteci uleiu cu iaurtul si cu zaharul si cu oul dupa ce leai amestecat bagi faina si in ea ciocolata dupa aia prafu de copt stin s cu otet sau zeama de lamaie si bagi la cuptoru inchins si in 20 de minute e gata sper ca te-am ajutat
Http://dobrinisabela.blogspot.com/2007/11/negresa-cu-nuci.html
Negresa cu nuci mi se pare extraordinar de delicioasa. Si nu e prea mare filozofie :)