Timp de preparare:
1 1/2 ore (complexitate medie)
Ingrediente:
Ingrediente:
• 1 pachet foi de plăcintă,
• 1 kg carne de porc,
• ½ kg ceapă,
• piper,
• sare,
• 1 l lapte dulce
• ulei pentru uns foile şi 1 pahar pentru călit ceapa
• 4-5 ouă.
Mod de preparare:
Se toacă prin maşină ceapa şi carnea. Se căleşte ca pentru musaca.
Se lasă la răcit, după care se pun ouăle, sarea, piperul, cimbrul.
Se aşează ½ din foi în tava emailată, unse sau stropite cu ulei între ele. Se pune compoziţia de mai sus, se aşează restul de foi, unse cu ulei. Se dă la rece (la frigider) ½ oră. Apoi cu un cuţit subţire se porţionează plăcinta după dorinţă, dar numai partea de deasupra pană la carne. Se stropeşte cu ulei, se dă la foc potrivit 20-30 minute. Se scoate şi se toarnă laptele dulce peste tot uniform, fără reţinere, deoarece îl va absorbi. Se dă din nou la cuptor pană se rumeneşte. (15-20 minute).
Bafta
Ingrediente:
Aluat:
* 500 gr. faina
* 250 gr. margarina
* 150 gr. smantana
* 1 ou
* 1 lingura otet
* un varf de sare
Umplutura:
* 350-400 gr. carne tocata de porc sau amestecata cu vita
* 1 ceapa mijlocie
* 3 linguri ulei
* 1 ou
* 1 lingura smantana groasa.
* sare
* piper
Preparare:
Se amesteca bine, margarina scoasa din timp din frigider, cu oul iar apoi se adauga smantana, otetul, sarea si faina. Amestecam bine toate ingredientele, asa incat v-a deveni un aluat omogenea si neted. Nu este neaparata nevoie sa framantam aluatul, se pune in frigider, 1 ora.
Umplutura: Ceapa se rade sau se toaca marunt, se caleste 1 minut in 3 linguri ulei, ca sa-si dezvolte aroma. Apoi se adauga carnea, putina sare, piper si se prajeste inabusit cu capac, la foc mic, circa 1/2 ora.
Daca scade prea mult, apa ce o lasa, se mai pune cate putina apa, dar cand carnea va fi fiarta, sa fie complet scazuta de apa. Se ia de pe foc si cand este rece, se pune oul si smantana.
Impartim aluatul in doua, il intindem 1/2 cm, punem jumatate de carne tocata, inchidem foaia (presam putin foaia cu mana deasupra) iar pe margine presam cu furculita, asa incat in cuptor nu iese din compozitie...intepam deasupra, ungem cu ou.
Acelasi lucru facem si cu restul de aluat, apoi le punem in tava si le dam la cuptorul incalzit, foc potrivit, pana se rumenesc.
Mentiuni:
Placinta se serveste calduta sau rece. Aluatul ramane fraged si a doua zii.
Se poate face si cu foi de placinta deja cumparate, se prepara ca strudelul, se ung foile cu putin ulei intre ele, apoi punem carnea si rulam, ungem cu ou, taiem bucati asa crude, si punem in cuptor sa se coaca.
Si mama face asa si iese ca cea din comert.
Cam astea retete le stiu si eu doar ca nu am pus smantana, cu toate ca nu are ce sa fie rau, iar eu pun mai multe condimente, boia, busuioc, etc si marar.
DaciaRomania întreabă: