Mod de preparare pentru pasca cu ciocolata.
Ingrediente:aluat: 350 g faina, 150 g unt, 2-3 linguri zahar pudra, 2 linguri smantana, 1 galbenus, sare, 1 lingurita praf de copt;
crema: 2 pahare de zahar, 0, 5 l lapte, 5 oua, 50 g unt, 50 g cacao, 4 linguri de faina.
Mod de preparare:Aluat: Se amesteca toate ingredientele si se formeaza un aluat din care se intinde o foaie. Se unge cu ulei o tava de pasca si se tapeteaza cu faina. Se aseaza foaia de aluat in tava, inclusiv pe marginile tavii.Crema: se bat 2 oua cu un pahar de zahar. Se adauga jumatate din lapte si apoi se incorporeaza faina si cacaua. Se pune si restul de lapte si se pune la foc mic, amestecandu-se pana se ingroasa. Cand s-a ingrosat, se ia de pe foc si se adauga untul. Se lasa la racit. Separat se freaca 3 galbenusuri cu un pahar de zahar pana se topeste. Se zbat cele 3 albusuri ramase si se incorporeaza in galbenusuri. Compozitia aceasta se amesteca in compozitia fiarta. Crema rezultata se toarna in tava, se taie marginile aluatului ca sa aiba un aspect frumos si se da la cuptor pe care trebui sa fie avem incalzit deja, se lasa la cuptor pana este coapta.
Pasca cu ciocolata:
700gr aluat de cozonac, 200gr ciocolata menaj, 100gr alune(nuci, migdale, stafide... dupa preferinta), 1 lingurita unt, 1 lingurita faina, 1 lingura unt pentru uns tava.
Topesti ciocolata (daca nu-ti place gudtul amarui, foloseste ciocolata cu lapte, neumpluta) intr-un vas asezat pe o cratita cu apa care clocoteste, o amesteci cu alunele macinate sau ce-ai ales, untul si faina pana devine o crema groasa.
Ungi cu unt tava (cratita) pentru pasca si o tapetezi cu o foaie de aluat.Pastrezi putin aluat pentru decor.
Asezi crema de ciocolata pe foaie, o nivelezi, iar deasupra asezi ornamente din aluat (o cruce sau scrii PASTE) Dai pasca la cuptor sa se coaca. N-am mai scris reteta de aluat de cozonac, sperand ca o sti...Succes!
Pasca cu ciocolata
2006-04-19
recomanda tipareste
Carte bucate
Categorie: Cozonaci
Specific: romanesc
Timp preparare: laborios
Nr. portii: 12
Calorii: 500 cal.
Evenimente: Paste
Status: testat
Daca pasca cu branza este regina mesei de Paste atunci cu siguranta pasca cu ciocolata este sora ei. Pasca cu ciocolata este chiar o bunatate de sora, care nu vine sa o umbreasca pe prima, ci sa o scoata in evidenta...
Pasca cu ciocolata ca sora mai mica pentru pasca cu branza, este un alt deliciu al meselor de Paste. Pasca cu ciocolata s-a nascut din dorinta de diversificare si de imbogatire a masei de Paste. Umplutura savuroasa din pasca cu ciocolata si dragostea oamenilor pentru ciocolata au facut ca aceasta sa devina nelipsita in traditia de Paste.
Ingrediente
Aluat
500 gr faina
125 gr zahar
50 gr unt
2 linguri ulei
250 ml lapte aproximativ
3 oua
1 lingura rom
esenta de vanilie
25 gr drojdie instant
1 lingurita rasa sare
Umplutura
50 gr cacao
100 gr ciocolata
2 linguri faina
4 oua
esenta de vanilie
3 linguri lapte
100 gr unt
100 gr migdale
3 linguri smantana
Mod de preparare
Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut si putin zahar. Se oparesc 3-4 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand sa nu faca cocolosi. Dupa ce s-a racorit se amesteca cu drojdia (daca este instant cu atat mai bine), se acopera cu un servet si se pune la loc cald sa creasca;
Se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul, pana se transforma intr-o crema spumoasa;
Cand drojdia cu faina au crescut, se toarna peste restul de faina si se amesteca adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma;
Se framanta cel putin jumate de ora, aducand aluatul de pe margini in centru si adaugandu-se treptat uleiul, romul, untul topit cald, iar daca aluatul este prea tare se mai adauga putin lapte caldut;
Se aduna aluatul, se presara cu faina, se acopera cu un servet, se aseaza la cald, departe de usa sau fereastra si se lasa sa creasca cam 1 ora;
Dupa ce a crescut suficient, aluatul se imparte odata in 2 jumatati si una din jumatati in 3 bucati;
Din prima jumatate se intinde o foaie rotunda de cca 0, 5 cm grosime, de marimea formei rotunde in care se va coace. Se unge forma cu unt si se asaza foaia de aluat pe fundul acesteia;
Din jumatatea de aluat care a fost impartita in trei, se iau 2 bucati si se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, care se impletesc si se aseaza de jur imprejur, lipite de marginea tavii, apasand capetele, ca sa se uneasca intre ele. Se lasa sa creasca;
Din a treia bucata de aluat se fac la fel mai multe suluri, care se pun ca o retea peste umplutura de pasca cu ciocolata;
Pentru umplutura de ciocolata: se bat ouale cu zaharul, se pune pe foc si se adauga faina, ciocolata topita, cacaoa, vanilia, laptele treptat si se bate pana se ingroasa compozitia. Se ia de pe foc, se raceste si se amesteca cu smantana si untul;
Se toarna peste aluat, se presara migdalele maruntite, se unge cu putin albus si se lasa la copt cam 40 minute;
Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca si se scoate din forma cand s-a racit.
ledzeppelin întreabă: