Salutări, Ursulika. Uite aici: http://www.gustos.ro/retete-culinare/prajituri/cremsnit.html, http://www.gustos.ro/retete-culinare/prajituri/cremsnit-rapid.html, http://www.culinar.ro/......-cremnit/, http://amalia-mylife.blogspot.com/2009/03/cremsnit-cremes.html, http://www.retetelebunicii.ro/cremsnit/, http://www.bucataria-romaneasca.ro/......it-2.html. Poftă bună!
Timp de preparare:
45 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
8 oua, 250 gr. zahar, 1 pachet margarina, 10 linguri faina, 1 l lapte, zahar vanilat
Mod de preparare:
Se amesteca galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat si putina sare. Se topeste margarina, se raceste si se amesteca cu compozitia de mai sus. Se adauga faina, apoi laptele si la sfirsit albusurile batute spuma.
Se toarna compozitia intr-o tava mai inalta, tapetata cu margarina. Se coace la foc potrivit timp de aprox. 45 minute. Se taie rece si se pudreaza cu zahar.Sa ma inviti sa gust!
Ingrediente
5 oua
350 gr zahar
100 gr amidon
1L lapte
vanilie
200 gr unt/margarina
foi cumparate
Mod de preparare
In mixer se pun albusurile, se bat cu zaharul pana se obtine o spuma tare si lucioasa, se adauga pe rand galbenusurile si apoi amidonul.
Laptele se pune la fiert cu vanilie si cand fierbe se adauga crema in fir subtire, amestecand cu o lingura mare de lemn. Imediat incepe sa se ingroase si se mai tine pe foc amestecand mereu.
Cand este groasa bine, se ia de pe foc si se pune untul in portii de cateva cubulete, amestecand pana se absoarbe totul. Crema este lucioasa si gustoasa.
Se raceste si apoi se pastreaza in frigider preferabil cateva ore, sa se intareasca.
Se pune intre foi, se ambaleaza bine in folie de Al si la frigider.
La servire se pudreaza cu zahar. se taie foarte bine.
Foaia de sus se poate pune sfaramata.
Timp de preparare:
2 h (complexitate medie)
Ingrediente:
Foi
375-400 g aluat frantuzesc sau foi cumparate gata facute
Crema
900 ml lapte
115 g amidon
6 oua
250 g zahar
1 lingura esenta de vanilie
Mod de preparare:
Foi:
Se imparte aluatul in 2 parti egale. Se intind 2 foi patrate cu latura de 25 cm. O foaie se taie in 12 dreptunghiuri egale, iar cealalta se lasa netaiata. Se coc in cuptorul incins la 190° C cam 12-15 minute.
Crema:
Intr-o cratita (de teflon daca aveti) de 2L se freaca zaharul cu ouale, amidonul si cateva linguri de lapte rece. Restul de lapte se da intr-un clocot. Se pune fierbinte peste oua amestecand continuu.Craticioara se pune la foc mic amestecand mereu ca sa nu se prinda de fund si sa se afume.
In momentul in care a inceput sa se ingroase se amesteca mai repede ca sa nu se formeze cocoloase. Se mai tine pe foc cateva minute, pana incep sa apara bule - adica pana incepe sa fiarba. Se ia de pe foc, se adauga vanilia si se amesteca.Intr-o tava sau o rama cu latura de 24 de cm se asambleaza cremsnitul.
Se pune foaia intreaga la fund. Se toarna crema fierbinte si se niveleaza cu o spatula sau un cutit. Deasupra se pun bucatile coapte de aluat, una langa alta. Se da la frigider cand s-a racit. Se taie a doua zi sau cand se serveste. Se poate pudra cu zahar.
http://www.gustos.ro/retete-culinare/prajituri/cremsnit.html
Ingrediente:foi pentru cremsnit,
500 ml frisca lichida,
1, 100 ml lapte,
1 1/2 cana faina,
1 1/2 cana zahar,
2 oua,
3 plicuri zahar vanilat,
150 g margarina,
2 plicuri gelatina,
un praf de sare
Preparare:
Dizolvi gelatina intr-o cescuta de apa, omogenizezi bine si lasi la cald. Bati frisca si o dai la rece.
Zaharul, ouale, un praf de sare si 600 ml lapte se fierb la foc mic. Se adauga faina dizolvata in restul de lapte amestecandu-se continuu. Se ia de pe foc si se scufunda vasul in apa rece (eu folosesc un lighenas in care intra foarte bine vasul dar puteti raci si in chiuveta). Pui gelatina cateva secunde pe foc, pana se topeste, fara sa fiarba, si o incorporezi in crema. Adaugi margarina si zaharul vanilat si amesteci pana s-a topit toata margarina.
Cand crema a ajuns la temperatura degetulul adaugi frisca si omogenizezi bine compozitia.
Asezi foaia de cremsnit in tava, torni toata crema nivelezi bine, asezi a doua foaie, presezi pentru a adera bine crema si dai la rece pentru 5-6 ore sau de seara pana dimineata.
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa
FUNDa:X?
1. Cremsnit
Ingrediente
5 oua
350 gr zahar
100 gr amidon
1L lapte
vanilie
200 gr unt/margarina
foi cumparate
Mod de preparare
In mixer se pun albusurile, se bat cu zaharul pana se obtine o spuma tare si lucioasa, se adauga pe rand galbenusurile si apoi amidonul.
Laptele se pune la fiert cu vanilie si cand fierbe se adauga crema in fir subtire, amestecand cu o lingura mare de lemn. Imediat incepe sa se ingroase si se mai tine pe foc amestecand mereu.
Cand este groasa bine, se ia de pe foc si se pune untul in portii de cateva cubulete, amestecand pana se absoarbe totul. Crema este lucioasa si gustoasa.
Se raceste si apoi se pastreaza in frigider preferabil cateva ore, sa se intareasca.
Se pune intre foi, se ambaleaza bine in folie de Al si la frigider.
La servire se pudreaza cu zahar. se taie foarte bine.
Foaia de sus se poate pune sfaramata.
2. Cremsnit cu fructe
Ingrediente
1 cutie de crema cremsnit;
2 foi blat de cremsnit;
oua :2 buc;
zahar brun: 5 linguri;
lapte: 1 l;
frisca: 1 plic
coaja rasa de lamaie;
esenta vanilie;
fructe: prune si nectarine taiate cuburi
Mod de preparare
Se freaca galbenusurile cu zaharul.
Se adauga esentele si coaja de lamaie.
Separat se mixeaza laptele rece (750ml) cu praful de crema cremsnit cumparat pana se intareste.
Se combina cele 2 amestecuri si rezulta crema de cremsnit.
Se face o frisca pufoasa (pentru decor). Eu am cumparat 1 pliculet praf si l-am amestecat cu laptele (150ml) pana s-a legat si s-a facut pufoasa.
Se pune prima foaia de cremes si se adauga toata crema cremsnit. Se pune peste si ce-a de-a 2 a foaie de cremes. Deasupra acesteia se orneaza frumos cu frisca si apoi cu fructele taiale cubulete.
Se da la rece pentru minim 10-12 ore (scrie la carte).
PS: Pentru ca foile de cremsnit nu s-au inmuiat cum am crezut de mult (au ramas destul de tari chiar si dupa cateva ore bune de stat la frigider), mi s-a recomandat ca ultima foaie de deasupra sa fie stropita cu un pic de suc de portocale dupa ce se adauga prajiturii...in acest fel la final, cremesul se taie frumos si nu se sfarama, foaia inmuindu-se cat trebuie apoi.
PS2: sau mai e o varianta pe care am aflat-o dupa: cea- dea 2 foaie nu se adauga intreaga deasupra cremei, ci se farmiteaza si se pune farmitata.
3.Cremsnit budapesta
Ingrediente
Blatul:
6 oua
140 g zahar
140 g nuci date prin masina de cafea
2 linguri cacao
3 linguri faina
½ lingurite praf de copt
Crema:
250 g unt
250 g zahar pudra
2-3 lingurite ness sau cappuccino
1 galbenus de ou
70 g nuci taiate marunt
Glazura:
6 linguri de lapte
200 g zahar
3 linguri cacao
100 g unt
Mod de preparare
Pregati
Blat: Se bat spuma albusul rece de la figider cu un praf de sare si apoi se adauga treptat zaharul si se bate in continuare pana la topirea lui. Apoi se adauga galbenusurile pe rand si se amesteca dupa fiecare. Se aduga la compozitie si nucile date prin masina, cacaoa, cele 3 linguri de faina si praful de copt cernute prin sita. Se unge o tava si se tapeteaza cu faina sau hartie de copt, se toarna compozitia si se da la cuptor circa 40 minute.
Cr Crema: Se freaca untul la temperatura camerei cu zaharul pudra si nessul dizolvat in putina apa. Se adauga galbenusul si nucile taiate marunt. Scoti blatul din cuptor il lasi sa se raceasca si apoi intinzi crema peste el.
GlazGlazura: Fierbi laptele cu 200 g zahar si cu cele 3 linguri de cacao pana la ingrosare.
Se lasa crema la racit apoi se adauga 100 g unt. Se intinde glazura peste crema. Se da la rece cateva ore apoi se taie.
POFTA BUNA! si spor la gatit.
Jeremy1 întreabă: