Prăjitură" tăvălita " : ( e geniala, crede-ma )
Ingrediente : Blat : 200 gr zahar
2 linguri miere ( optional )
2 oua
50 ml ulei
100 ml lapte
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
250 gr faina
Se bat ouale cu zaharul si cu mierea pana cand incep sa se albeasca ( pui ouale intregi, nu doar albusul), apoi batand se incorporeaza uleiul si laptele.
Se adauga faina amestecata cu praful de copt si sarea si se amesteca pana cand totul e incorporat.
Se toarna intr-o tava ( unsa cu ulei /unt si tapetata cu faina ) si se lasa 25-30 min la cuptor.Se lasa sa se raceasca si apoi se taie in cubulete.
Sirop : 150 gr unt
200 gr zahar
6 linguri lapte
6 linguri vin ( nu te ingrijora nu se simte dar ii da un gust aparte )
2 lingurite ness ( eu am pus un ness simplu )
2 linguri cacao
1 1/2 cani fulgi de nuca de cocos.( eu am folosit cam 100 -150 gr )
Se topeste untul intr-o craticioara pe foc mediu si se adauga zaharul, amestecand intr-una pana cand zaharul e topit.Se adauga laptele, vinul, ness-ul si cacaoa si se amesteca pana cand siropul incepe sa fiarba.
Se lasa sa se raceasca.
Se insiropeaza cuburile pe toate partile ( eu am pus siropul intr-un bol si am dat cuburile prin el ) si se dau prin nuca de cocos.
La mine s-a mancat atat de repede incat a doua zi am facut din nou A iesit foarte buna - si e mult mult mai delicioasa cand e rece )
Pofta buna!
Buna!
Iti pot da zeci de exemple, insa iti spun o reteta ceva mai speciala:
PRAJITURA GLAZURATA, CU MIERE
Pregatire:1 ora si 15 minute
Pentru blat:200 g de zahar, 5 linguri de miere, 150 ml de apa in care ai dizolvat o lingurita de amoniac, 100 ml ulei, 500 g faina.
Amesteci toate ingriedentele de mai sus si compozitia rezultata o pui intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie pergament sau hartie speciala pentru copt.Dai tava la cuptor, la foc mediu, pentru 35 de minute, cand e gata, o lasi la racit in tava.
Pentru glazura:
300 ml apa, 300 g zahar, 1 pachet margarina UNIREA, 5 linguri cacao, 50 ml rom, 200 g nuca macinata.
Pui pe foc sa se lege apa, zaharul, cacao, dupa ce s-a dizolvat zaharul, pui margarina si romul.Lasi sa fiarba pana se transforma intr-un sirop mai gros care este,de fapt,glazura.Tai bucati potrivite aluatul care s-a racit intre timp,treci fiecare bucata prin glazura si apoi,in functie de gust, prin nuca macinata.
Cum servesti:E foarte buna in ziua in care ai pregatit-o!
Cum decorezi:Un platou cu bucati de prajitura colorate alternativ va inveseli orice masa!
SFAT:Nu-i nicio problema daca nu mai ai nuca! Foloseste nuca de cocos de culori diferite(rosie, galbena, albastra, verde etc.)care nu modifica esential gustul de baza!
Sper sa te ajute!
Pa, pa!
Te salut din nou!
Iti mai dau o reteta la fel de usoara de prajitura:
TORT IMBRACAT CU FRUCTE
Ai nevoie de:
Pentru blat:8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina.
Pentru crema:200 g zahar, 200 ml lapte, 6 galbenusuri, 1 plic de gelatina incolora, 500 g frisca(poti folosi HULALA),kiwi,ananas(din compot),capsune, portocale etc.
Cum procedezi cu fructele:
Le cureti si le tai rondele, de ex.:kiwi si portocale, de 0, 5 cm. Dupa aceea le pui in castroane separate si presari peste ele zahar, fara sa le amesteci.Fructele vor sta cu zaharul 30 minute,timp in care tu vei pregati crema.
Cum procedezi pentru crema:
Pui la fiert zaharul, laptele, galbenusurile amestecate cu gelatina si le lasi pe foc, amestecand mereu, apoi le tragi la o parte, lasandu-le la racit.Frisca batuta bine o amesteci cu crema fiarta.
Cum procedezi pentru blat:
Amesteci ouale cu zaharul si faina si compozitia o cociintr-un vas rotund uns cu putin ulei si tapetezi cu faina.
Iata cum asamblezi tortul:
Pe fundul cratitei asezi fructele astfel incat sa nu ramana loc intre ele, apoi imbraci peretii vasului.Peste fructe pui 1/2 din crema cu frisca, apoi prima jumatate din blat, apoi repeti, iar ultima jumatate din blat o vei pune ca pe un capac.Dai tortul la rece 1ora si jumatate.Ca sa scoti tortul din cratita, faci asa:peste cratita, asezi o tava si scuturi cratita ca sa se desprinda tortul de pe margini, apoi rastorni cu grija tortul de pe tava.
Te pup!
Ce zici de retele astea: Ingrediente si cantitati:
8 patrate mari de ciocolata pentru prajituri
1 ceasca de unt
5 oua
2 cesti cu zahar
1 lingurita esenta de vanilie
1 1/2 ceasca de faina
1 lingurita cu sare
2 cesti cu alune prajite si macinate
Mod de preparare:
1. Incinge cuptorul la 220 de grade Celsius si unge cu ulei o tava, apoi tapeteaz-o cu faina.
2. Topeste ciocolata si untul la flacara mica. Intr-un castron, amesteca, folosind un mixer setat pe viteza crescuta, ouale, zaharul si esenta de vanilie, timp de 10 minute.
3. Incorporeaza amestecul de ciocolata topita, faina si sarea, pana formezi un aluat cremos. Adauga apoi alunele macinate.
4. Pune prajitura in tava si las-o sa se coaca in cuptorul incis timp de 35-40 de minute. Cand este gata, las-o sa se raceasca, apoi o poti servi cu frisca deasupra. Pofta buna! Sau ce zici de de chec cu caise si nuci :Ingrediente si cantitati:
2 oua
6 linguri cu ulei
8 linguri cu lapte
1 lingurita praf de copt
sare dupa gust
10 linguri de zahar
250 g de faina
1 ceasca nuca macinata
1 1/2 ceasca de caise, taiate marunt
Mod de preparare:
1. Amesteca intr-un vas ouale batute, uleiul, laptele, sarea si zaharul. Adauga apoi praful de copt si faina in ploaie, amestecand pana se formeaza un aluat fin, fara cocoloase. Adauga apoi si ceasca de nuca macinata.
2. Unge o forma de chec cu ulei si tapeteaz-o cu faina. Toarna aluatul astfel obtinut si pune bucatelele de fructe deasupra. Coaca checul timp de 20 de minte in cuptorul incins in prealabil.
3. Cand e gata, lasa-l sa de raceasca si pudreaza-l cu zahar. Pofta buna iti doresc.Sau ce zici de prajitura italiana cu struguri negrii :Ingrediente si cantitati:
2 oua
2/3 ceasca de zahar
4 linguri cu unt topit
1/4 ceasca de ulei de masline
1/3 ceasca de lapte
1/2 lingurita cu esenta de vanilie
1 1/2 ceasca de faina
3/4 lingurita cu praf de copt
un praf de sare
2 linguri cu coaja rasa de lamaie
2 linguri cu coaja rasa de portocala
300 g boabe de strugure negru
Mod de preparare:
1. Incinge cuptorul la 175 grade Celsius. Unge o tava cu unt si apoi tapeteaz-o cu faina.
2. Bate ouale si zaharul cu mixerul, la viteza maxima, timp de 3 minute. Adauga untul, uleiul, laptele si esenta de vanilie, amestecand pana la omogenizarea completa.
3. Adauga apoi faina in ploaie, praful de copt si sarea. Dupa ce s-a format coca, adauga si coaja de lamaie si portocala, amestecand bine. Lasa, in final, compozitia sa se "odihneasca" timp de 10 minute, pentru ca ingredientele sa se intrepatrunda.
4. Incorporeaza 3/4 din cantitatea de struguri in compozitie, apoi pune-o in tava pentru copt. Lasa prajitura sa se coaca in cuptorul incins timp de 15 minute, apoi presara deasupra boabele de strugure ramase. Pune-o la cuptor pentru inca 40 de minute, pana cand prinde o crusta maronie.
5. Scoate prajitura din cuptor si las-o sa se raceasca pret de 10 minute, dupa care o poti taia in felii subtiri. Pofta buna!
Hmmm briose
Ingrediente:
210 g făină albă
40 g cacao
150 g zahăr
2 lingurițe praf de copt
250 ml lapte
60 g unt
câteva picături de esență de vanilie
120 g fulgi de ciocolată amăruie
un vârf de cuțit de sare
Preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180 ° Celsius.
Pregătiți formele de brioșe (de silicon, tavă teflonată, de unică folosință etc) și tapetați-le cu unt. Vor ieși 12 brioșe.
Într-un castron adânc, amestecați făina cu cacao, zahărul, praful de copt și un vârf de cuțit de sare.
Într-un alt vas, amestecați laptele cu untul topit și esența de vanilie.
Laptele trebuie să fie la temperatura camerei.
Adăugați amestecul de lapte în castronul cu amestecul de făină și amestecați până de omogenizează tot lichidul. Nu amestecați în exces.
Adăugați fulgii de ciocolată și amestecați de câteva ori.
Dacă nu aveți fulgi de ciocolată, puteți să radeți prin răzătoarea mare o bucată de ciocolată brută (de menaj).
Turnați coca în formele de brioșe, umplând doar 3 sferturi din fiecare cupă.
Băgați brioșele la cuptor și coaceți-le 20-25 de minute. Verificați cu o scobitoare dacă sunt coapte bine înainte de a le scoate din cuptor.
Scoateți brioșele din forme și lăsați-le la răcorit.
Brioșele cu ciocolată se pot servi calde sau reci.
Sper ca ti-am fost de ajutor
Prajitura cu mere
20 linguri apa calduta
-18 linguri ulei de floarea -soarelui
-1 cub drojdie
-3 linguri zahar,
-putina sare
-faina cat cuprinde
-2 kg mere,
-zahar si scortisoara dupa gust.
+ Adauga la lista!
Preparare:
Amesteci intr-un castron apa calduta cu uleiul, zaharul si sarea si dizolvi inauntru drojdia. dupa ce a dospit 10-15 min pui faina cat sa obtii un aluat care sa nu se lipeasca de degete(ca la paine, eu nu cantaresc niciodata faina, dar cred ca in jur de 500g). Lasi 15 min la dospit.
Intinzi prima foaie in tava, coci 5 min apoi pui merele calite si amestecate cu zahar si scortisoara, foaia a doua, intepi cu furculita si coci la foc potrivit vreo 40-45min.
Rece o poti pudra cu zahar+zahar vanilat.
Deasupra am pus putina glazura de lamaie.
Timp Preparare: 1 h
Complexitate: avansata
Am incercat si eu reteta asta, rezultatele fiind superbe.
Pofta buna!