Eu imi fac simplu astfel: O jumatatea de cana de zahar cu 2-3 ligurite de miere le pun la caramelizat intr-o cratita si cand incepe sa se faca auriu adaug o punguta de susan si amestec bine. Cat este cald rastorn pe o folie de aluminiu, o impaturesc sa iasa intr-o anumita forma, las la racit si apoi ma delectez. Pofta buna
Seminte de susan 65%, sirop de glucoza, zahar de trestie de zahar, miere.Topesti zahar intr-o cratita, il stingi cu putin lapte daca ai, daca nu folosesti apa torni miere, amesteci bine, bine si apoi pui susanul...il lasi sa se raceasca un pic si zic eu ca o sa fie bun.
Intr-o oala care nu se lipeste se pune zaharul cu 2 linguri de apa si jumatatea de lamaie stoarsa. Se pune pe foc mic amestecand tot timpul ca sa nu se arda, pentru ca devine amar caramelul. Cand incepe sa clocoteasca si a prins o culoare aurie se pune peste susanul. Se mai lasa pe foc 2-3 minute amestecand tot timpul (daca vreti ca si susanul sa fie putin prajit mai lasati cateva minute).
Amestecul se pune pe un fund de tocat mare, uns in prealabil cu ulei (de masline ar fi mai bine). Se intinde bine cu o paleta formand un dreptunghi. Daca paleta incepe sa se lipeasca bagati-o in apa rece. Repetati ori de cate ori este nevoie. E bine ca stratul pe care il intindeti sa fie cat mai subtire, pentru ca va fi mai usor sa muscati cand se va intari caramelul.
Cand este gata, partitionati dupa preferinta (eu le-am taiat in dreptunghiuri ca cele din comert) si desprindeti cu grija. Se servesc cand s-au intarit complet.
P. S:cand eram mica mama imi facea si cu miez de seminte si era foarte bun.bafta,.
LisaJulie întreabă: