In cele ce urmeaza v-am pregatit 3 retete de mancaruri usoare si gustoase, care sa va ajute sa mancati mai sanatos la inceputul acestui an.
Mancare de legume: usor de preparat, usor de digerat
1 dovlecel decojit, curat de seminte si feliat cu cubulete mici;
1 ceapa mica taiata cubulete;
2 morcovi mari taiati cubulete (se taie in jumatati pe lungime, iar apoi jumatatile se taie cubulete);
3 catei de usturoi, tocati marunt;
6 cani de apa;
500 g de cartofi mici, taiati in jumatati;
2 radacini de telina, taiate cubulete;
8 ciuperci normale, foliate in jumatati;
2 linguri de bulion;
Preparare:
Puneti toate ingredientele intr-o oala mare si puneti-o la foc. Cand au inceput sa fiarba, reduceti focul si lasati-le la foc reduc timp de 25 minute. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.
Pui asiatic, dulce acrisor
1 piept de pui dezosat, fara piele;
1 cana paste de tomate;
1 ardei rosu, taiat in cubulete;
1 cutie de ananas cuburi (nu se folseste zeama);
1 ardei grad taiat cubulete;
Preparare:
Se taie pieptul de pui in cuburi si se fierbe pana cand carnea incepe sa se inmoaie . Se scurge zeama din tigaie. Se adauga cuburile de ananas, pasta de tomate si ardeiul gras. Se gatesc la foc mic timp de 20 minute. Se poate servi impreuna cu serveste cu orez.
Pere fierte in vin, ornate cu iaurt dietetic
1 cana si ½ de vin rosu (Merlot sau Pinot Noir);
4 pere tari;
1/3 ceasca de iaurt dietetic;
1 baton de scoartisoara (5-10 grame);
3 lingurite de miere de albine
1/2 lingurita de esenta de vanilie;
Preparare:
Perele se curate de coaja, fara a indeparta si coditele. Se taie o felie din partea de jos a fiecare pere pentru ca aceastea sa poata sta in pozitie verticala. Asezati perele in pozitie orizontala intr-o craticioara si adaugati vinul, foi de dafin, batonul de scortisoara si mierea. Se pun la fiert. Cand continutul a inceput sa fiarba, se reduce focul si se acorpera craticioara cu un capac. Se da la foc redus timp de 25 – 30 minute. Odata la 15 minute, perele se intorc de pe o parte pe cealalata. Cu un cutit se verifica daca s-au facut. Se aseaza perele in pozitie verticala pe o farfurie. Continutul ramas se aduce la temperatura de firbere si se reduce focul pe masura ce incepe sa aiba consistenta unui sirop, pana cand ajunge la ½ de ceasca. Se adauga esenta de vanilie si tot continutul se toarna peste pere.
Se adauga iaurtul peste pere (in partea de sus) si se servesc calde.
Pofta buna!