| Furnicuta000 a întrebat:

As vrea sa pun castraveti la borcan (in otet NU in saramura) si nu gasesc nicio reteta cu sterilizarea borcanelor prin fierbere. Am intrebat pe un grup pe Facebook si ziceau ca nu se sterilizeaza borcanele daca pui otet? Cum asa? Am facut mai demult fara sterilizare si dupa vreo luna deja miroseau urat

Răspuns Câştigător
floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Caută pe internet rețeta pentru CASTRAVEȚI BULGĂREȘTI! Cred că e cea la care te referi.

De ex:
https://www.youtube.com/watch?v=mYi1TOvLDoI

https://www.youtube.com/watch?v=2j8qPT1d2q8

https://www.youtube.com/watch?v=u4R0EUAfMRk

18 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Esti harnică furnicuțo

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Decit sa muncesti atit si sa nu le faci bine, cumperi castraveti murati din piată au femeile mai in varsta la butoi niste castraveti gogonele si varză delicioase si nu costa chia asa de mult, ca sarmale faci de craciun si de revelion, si pentru salata de boeuf nu i ti trebuie 5 kile de castraveti murati.

| Furnicuta000 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Nu imi plac castravetii murati (adica in saramura), imi plac doar aia in otet.

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Furnicuta000):

Gasesti si in oet doar sa cauti la tarabe babele cu butoaie.

| Fatamuntilor a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Sa o crezi tu ca o gospodina face sarmale si salata beouf si doar de sarbatori.
Gospodinelor le place sa puna.Castraveti nu se pun doar in salata.E bun ca muratura.

| relian a răspuns:

Pai pui castravetii in borcane,faci zeama aia cu apa si otet si ce mai pui tu acolo condimente,apoi le pui capace,dar capace noi daca poti,sa aiba garnitura aia buna,stragi capacu bine,apoi pui intr-o oala,butoi de tabla,cazane etc depinde cate borcane faci.

Pui cazanu pe ceva caramizi sa ramana loc si dai foc sub,ori daca ai putine le poti fierbe la aragaz,unde e mai bun,ca poti controla focu.
Pui pe fundu cazanului sau oala mare o carpa,nu asezi borcanele direct pe oala aia sau cazan,pui un rand,peste pui alta carpa iar alt rand si tot asa.

Dupa ce ai asezat toate borcanele in cazan,oala ce pui tu,bagi apa peste,sa acopere toate borbcanele, apa rece normala, sau calduta, dar de regula rece, apoi dai drumu la foc mai intai usor, nu asa brusc.
Fierbi dupa 40 de minute din momentu cand apa da in clocot, lasi asa sa fiarba 40 de minute la foc constant, dupa lasi sa se raceasca, scoti si ai terminat lucrarea.

| relian a răspuns:

Referitor la ce spun unia ca nu se sterilizeaza,probabil ei baga otet la greu,ori tin borcanele la temp scazute.
Altii vad zice ca bunicasa facea si dregea laughing pai daca pui zahar la greu sau sare,stau alea fara probleme si la soare si nu patesc nimic laughing dar dupa cine le maninca,probabil bunicasa le facea sa zica si ea ca face ceva,le tinea doara asa in vitrina laughing

Sa tina fara sterilizare nu exista,asta daca fac ceva pentru consum.
Mai sunt unia fac intr-adevar fara sa sterilizeze,pun totu la borcane,apoi fierbe o zama si toarna acolo asa zama aia mai fierbinte in borcane,apoi pun capacu si aia e tot.

Dar asta nu-i o metoda sigura,mai ales cand faci mai mult,risti sa te trezesti cu mirosuri sau nu mai zic cum se face apa aia acolo in borcan,naspa.

Ce sfat iti dau? La sterilizare sa retii sau sa notezi exact ce ai facut,iar daca nu iti plac,ori ca is prea nefacuti,ori ca is prea moi, data ce vine maresti sau miscorezi timpul de sterilizare, asa ajungi la timpul dorit de tine si pe viitor vei stii exact cat timp sa sterilizezi.
Eu am uitat, am facut si la scoala si am si lucrat la o fabrica de asta mare, am si ceva carti dar nu-s cu mine, nu am cum sa iti spun exact.

| Catrice a răspuns:

Nici bunica nu steriliza nimic din ce punea și aveam pana în vara murături.
Aia e, bucătăria încă ascunde multe taine pentru mulți.

| Furnicuta000 explică (pentru Catrice):

Bunica ta probabil facea in saramura si mie nu imi plac, mi se pare ca au un gust oribil.

| Catrice a răspuns (pentru Furnicuta000):

Și saramura și oțet. Nici dulcețurile nu le steriliza și țineau o grămadă. Văzusem anul trecut pe cineva care steriliza orice punea și unele tot nu o ținut mai mult de o luna.

| Catrice a răspuns (pentru Furnicuta000):

Poate te ajuta asta. Ma rog asta e de pe vremea când nu erau capace de metal. La sfârșit scrie doar ca se țin în cămară la rece.
https://imgur.com/a/1auIpMy

| Fatamuntilor a răspuns:

Cred ca te referi la bain -marie.Pui borcanele intr-o oala mare pe fundul caruia ai pus un prosop pui apa calda pui borcanele si lasi sa fiarba cam jumate de ora.Dar in cazul castravetilor in otet NU e cazul.Eu am facut recent pasta de gogosari si asa am facut.
In cazul castravetilor nu trebuie decat sa speli foarte bine borcanele. Daca sunt reutibilizabile dupa ce le spleli le bagi GOALE in cuptorul incins si le lasi acolo pana se raceste.
Nu ar trebui sa se strice. Otetul (de 9 grade) si sarea (special pentru muraturi) ar trebui sa faca treaba si sa te tina pana la primavara.

| G777 a răspuns:

Ce treaba are sterilizarea borcanelor cu faptul ca miroseau urat dupa o luna?
Le speli si atat.

| Furnicuta000 explică (pentru G777):

Am zis ca se strica castravetii daca nu le fierb la sfarsit

| G777 a răspuns (pentru Furnicuta000):

Pai tu stii ce inseamna sa sterilizezi un borcan?
Dupa ce pui castravetii in borcane si le pui capacul le fierbi in apa.

| Furnicuta000 explică (pentru G777):

Si eu ce am zis? Sterilizez borcanul cu totul, si borcanul si compozitia