| iyony19 a întrebat:

As vrea si eu o reteta de aluat pentru cozonac fraged sau mici secrete!

5 răspunsuri:
| kitykity a răspuns:

La un kg de faina trebuiesc 5-6 galbenusuri 250gr de zahar 1 cub de drojdie de 50 mg si 250gr uleisi lapte cam 500ml
cun se prepara
in primul rind toate trebuiesc pastrate la temperatura camerei mai putin laptele si uleiul care trebuiesc incalzite atit cit poti tine degetul mic in el si nu te frige. Drojdia de pune intr-un vas si peste ea se pun 3-4 linguri din faina si citeva linguri de lapte, se amesteca si se lasa la dospit
se ia faina se pune intr-un lighean se face la mijloc un gol unde se pun galbenusurile care au fost frecate cu un varf de lingurita de sare se amesteca si apoi se pune drojdia (maiaua)si se framinta cu o data din zahar o data din ulei o data din lapte si uite asa pina cit se termina toate dupa care se lasa la crescut circa 1ora. itre timp se pregateste umplutura si tavile unse cu ulei si tapetate cu faina.coca se va pune in forme se va unge cu un galbenus de ou iar pe deasupra se pune putin zahar sau citeva nuci. va garantez nu da gres. poftaBUNA

| Dy2000 a răspuns:

Http://www.retetecalamama.ro/......covan.html


sau:

COZONAC FRAGED CU NUCA
INGREDIENTE

Aluat:
650 gr faina
1 cana lapte
100 gr unt
2 linguri untura
2 oua
4 linguri zahar
30 gr drojdie
1 praf de sare
2 linguri coaja rasa de portocala
1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
Umplutura:
1 castron plin cu nuca macinata
4-5 linguri zahar
1 lingura cu varf cacao
lapte
1 esenta rom
1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
1 lingura coaja rasa de portocala
cativa miezi de nuca intregi
1 ou pentru uns
zahar pudra
1 lingura miere
MOD DE PREPARARE RETETA COZONAC FRAGED CU NUCA

Aluatul:
Punem laptele cu untul cubulete pe foc, pana acesta din urma se topeste.ATENTIE: laptele sa nu il lasati sa se infierbante, cand e untul topit, tragem acest amestec de pe foc.
Ouale le batem spuma cu zaharul.
Drojdia o frecam cu o lingurita zahar pana se dizolva.
Punem faina intr-un lighean.
Adaugam ouale batute si drojdia dizolvata.
Nu uitam de praful de sare, untura, coaja rasa de portocala si zaharul pudra cu pastai de vanilie.
Amestecam bine, apoi incepem sa framantam cu amestecul de lapte-unt.
In momentul in care aluatul devine ca o plastelina si nelipicios nu mai punem lapte.
Mai framantam aluatul, taiem cu un cutit si daca observam ca s-au format niste besicute inseamna ca incetam cu framantatul.
Acoperim cu un prosop curat si il lasam sa creasca la loc cald.
Umplutura:
Intr-un bol punem nuca, zaharul, cacaoa, esenta de rom, zaharul pudra cu pastai de vanilie, coaja rasa de portocala, iar la final picuram cate putin lapte pana obtinem consistenta dorita la umplutura.
Trebuie sa nu fie prea moale, dar nici prea tare sa nu o putem intinde.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul incepem sa preparam cozonacii.
Incingem cuptorul cam la 180 de grade.
Impartim aluatul in doua.
Intindem fiecare bucata in foaie subtire si punem cate jumatate din umplutura.
O intindem uniform cu o spatula si rupem cateva bucatele de miez de nuca peste umplutura.
Rulam fiecare cozonac si ii asezam in tava de chec, care o ungem mai intai cu margarina si punem hartie de copt.
Deasupra fiecarui cozonac infingem cateva bucatele de miez de nuca.
Ii lasam sa mai creasca in tava vreo 15-20 minute, apoi batem oul si cu un pensonas ii ungem.
Introducem tavile in cuptorul incins si ii lasam pana sunt rumeni si copti, cam 50-60 minute maxim.
Cand ii scoatem, pregatim un amestec din miere si cativa stropi de apa si ii ungem.
II acoperim cu un prosop atunci calzi, iar cand s-au racit ii pudram cu zahar.
Sa aveti pofta!