Asa se intampla daca cuptorul este fierbinte: la margine se arde, iar mijlocul ramane crud.
Daca vrei sa prajesti integral si uniform, atunci reduci flacara aragazului la mijloc si introduci tava cu aluatul. Dupa cca. 10 minute verifici sa nu se coloreze /arda exteriorul prea tare, iar la nevoie reduci flacara spre minim.
Dupa 25-30 minute faci proba cu scobitoare.
Cuptorul a fost prea fierbinte. Nu e vina lui, ci a ta; tu ai reglat gazul...
Cumpără un termometru pentru cuptor / gătit și folosește-l ca să nu mai greșești pe viitor.
În plus, cozonacii se încearcă din când în când cu un bețișor de frigărui ca să vezi cât de făcuți sunt în profunzime.
Ăștia nefăcuți îi poți însiropa și-i transformi în savarine.
Temperatura f mare, banuiesc ca vorbim de cuptor pe gaz...
Trebuia testat inainte ca sa stii cat de mare lasi focul.
Nu ai cum sa ii repari.
Tot ce se pune la copt se pune la foc mic, cel mult mediu. Pentru ca sa ajunga caldura si la mijloc. Daca e focul tare, se intampla ce ai patit tu: se ard la suprafata (de la caldura puternica) si in interior raman cruzi.
Nu cuptorul e de vina ci cea care te-a invatat.
Salve!
Nu prea, dar o soluție de compromis ar fi, totuși, să dai jos coaja mai tare de pe el (care e aproape arsură) și să îl mai pui odată...
Pentru data viitoare, lasă-l mai mult și pune o oală (joasă) cu apă împreună cu el, în cuptor, ca să se evapore și vaporii să umezească suprafața cozonacului. Așa, nu o să se ardă coaja și o să se facă mai bine în interior. Totuși, ai grijă ce recipient folosești, că dintr-o oală prea înaltă se evaporă mai greu apa, și dacă alegi o farfurie, se poate sparge.
Sper că te-am ajutat!