Stiu de la sotie ca se pune de obicei kg de fruct pregatit cu kg de zahar, dar pentru fructe cu ceva vitamina C. La cele deja dulci si coapte, incearca cu 500-600 grame de zahar la un kg de fructe. Oricum trebuie fierte bine si la foc mic, pana se leaga siropul.
Pai la 2 farfuri adanci cu varf de capsuni curatate eu pun 1 kg de zahar... las capsunile sub forma asta de pe o zi pe alta sa lase zeama si fierb pana se ingroasa compozitia. Si inca ceva dupa ce pun capsunile in borcan si leleg inchid le mai pun cca 20 min in cuptorul un pic deschis (pun jos la balama o lingura de lemn) la foc foarte foarte mic.
Eu am o reteta de gem de capsuni, care nu e foarte dulce. La 3 kg de capsuni pun 1 kg de zahar.
In cratita in urmeaza sa fiarba dulceata alternez un strat de capsuni cu unul de zahar si deasupra am grija sa fie zahar.
Acopar cratita si las fructele cu zaharul 12 ore.
Adaugi sucul de la o lamaie, care ajuta la pastrarea culorii frumoase si va impiedica zaharisirea si pun cratita pe foc sau chiar in cuptorul de la aragaz, asta depinde de cat timp dispun.
Cand e gata gemul il pun in borcanele incalzite usor in cuptor. Dupa ce pun capacele, intorc borcanele cu fundul in sus pana s-au racit si abia apoi le asez in camara.
Poi mama pune 2kg de zahar la 5 de capsuni...si iese f bun, si nici foarte dulce!
Multumesc de raspunsuri! @ Ombladon - mai stai mult la mama ta sa o intrebi? Ca eu tot astept, astept...
Se zaharisezte pentru ca zaharul nu a atins limita de topire, daca trece de punctul mazim, dulceata devine mai maronie.trebuie sa pui si zeama de la o lamaie la 1kg de zahar, iar marginea oalei in care o fierbi sa o stergi cu o felie de lamaie, uneori ramane zahar netopit pe margine.se face si proba, iei o farfurie plata si picuri cateva bobite de sirop din dulceata, cand picatura nu isi schimba forma(cat de cat)este gata.la sfarsit pui capac la borcanele inca fierbiti si le lasi cu gura in jos pana a doua zi, astfel marginea din interiorul borcanului se "sudeaza"(nu gasesc cuvantul potrivit)cu sirop si aerul nu mai intra in borcane.nu face mai mult de 2 kg de fructe o data, nu poti controla bine punctul de fierbere al zaharului.la dulceata nu se pune apa, doar zahar, 1kg de zahar la 1 kg de fructe.
anonim_4396 întreabă: