Cea mai buna varianta este caloriferul electric!
Se incalzeste si tine caldura mai multa vreme, consumand mult mai putina enegie decat un radiator electric.
Poti cumpara ce calorifer doresti, recomandat este unul pe ulei, mai mare, avand ca avantaj: suprafata mare a elementilor, incalzindu-se mai greu, dar razdiind caldura mult mai mult timp decat un calorifer mic.
Unele calorifere au termometre si chiar ceas pentru a fii progarmat, putand mentine o temperatura constanta, si pornind automat daca temperatura scade, dar numai in intervalul de ore pe care tu-l selectezi pe ceas.
In orice caz, si un calorifer mai simplu, are posibilitatea sa-l ajustezi din butoane, cat de cald sa fie.
Acel termometru si ceas de care spui se numeste termostat. Nu cred ca te-ar interesa pe ce principiu functioneaza.
Consuma putina energie? Daca ia un calorifer de 2500 de W (2, 5 Kw/h), dau un exemplu, iti dai seama ca factura nu ii incape in cutia postală?
Nu tipul sursei de caldura conteaza, ci RANDAMENTUL lui!
Randamentul inseamna raportul intre rezultatul dorit si consumul efectiv.
In cazul radiaturului, randamentul este raportul dintre energia termica produsa si energia electrica consumata.
In cazul incalzirii pe timp de iarna, avem nevoie de sursa de caldura DOAR pentru a compensa PIERDERILE de caldura din casa. Daca n-ar exista deloc pierderi (izolarea ar fi perfecta) atunci locuinta s-ar incalzi insasi de la caldura corpului uman si ar fi chiar insuportabila.
In practica insa, izolare perfecta nu exista, iar incaperile trebuie si ele aerisite. Acesti doi factori duc la pierderea caldurii si locuinta trebuie incalzita.
Exista cateva principii care, daca sunt respectate, vom putea avea facturi mai reduse la incalzire:
1. Geamurile, usile si peretii trebuie sa aiba izolatie cat mai buna, pentru a reduce pierderile. La nevoie, cu ajutorul unei termo-camere in infrarosu se pot depista zonele de pe exteriorul casei, unde sunt pierderi mari de caldura. Costul unei asemenea expertizari este un pic ridicat dar, odata identificate si remediate problemele de "scapare" al caldurii, economisirea la factura de incalzire va rambursa costul in iarna urmatoare!
2. Incalzirea corpurilor din incaperi duce la acumularea caldurii in acestia si ajuta la re-incalzirea mai rapida al incaperii
3. Pe timp de iarna, este mai recomandat sa facem 2-3 aerisiri scurte (de 2-3 minute) decat una lunga de 10 minute. In primele minute (mai ales daca este frig afara) aerul se schimba repede, dupa care incep sa se raceasca si corpurile din casa. Reincalzirea lor necesita energie suplimentara, consumata degeaba (la aerisire trebuie doar sa schimbam aerul, nu si racirea casei, dupa care s-o re-incalzim scump, din nou.
4. Aerul cald se ridica in sus, la tavan, iar aerul rece "intra" jos, la podea. Camerele caselor mai vechi au fost mai inalte tocmai din acest motiv: la deschiderea usii, aerul rece a intrat jos, schimband o parte din aerul din camera. Dupa inchiderea usii, din cauza miscarii persoanelor din incapere, aerul cald s-a amestecat cu aerul proaspat, re-incalzindu-l. Astfel, senzatia de racire a fost neglijabila. Daca asiguram o amestecare permanenta (cu ajutorul unui ventilator mic si silentios, gen de la sursele calculatoarelor), atunci amestecrea aerului va asigura o diferenta mai mica de caldura intre partea superioara si inferioara al incaperii, asigurand senzatia unei calduri mai uniforme (mai ales la nivelul picioarelor).
5. Daca avem usi directe spre exterior, atunci sa le dublam! Sa ne asiguram cu un mic "antreu", de minim 50cm inre usi! Explicatia este simpla: la fiecare deschidere, prin usa scapa repede caldura din interior si intra aer rece, care trebuie incalzit. Cu cat este mai frig afara, cu atat intra mai mult aer rece. Daca avem o zona de tampon (antreu) intre usi, atunci la trecere se deschide doar o usa, deodata. Intre cele doua usi avem o temperatura intermediara. La deschiderea usii exterioare, va "scapa" doar aerul din "antreu", LIMITAT in volum. La deschiderea usii interioare, aerul proaspat va schimba o parte din aerul incaperii, iar caldura din interior va scadea mult mai putin.
Ca urmare, cu putina atentie si mici investitii, ne putem mari confortul si putem scade cheltuielile de incalzire considerabil, aproape indiferent de modalitatea de incalzire folosita.
Evident, proiectarea si executia CORECTA al cladirii si a sistemului de aerisire este elementul primordial.
In caz contrar, ramai doar FOCHIST la SOARE, bun de PLATA.
Cand il vei face TU.
Repara-ti singur geamurile!
Daca au toc de lemn, atunci poti aplica din exterior sipci de 2x1 cm in jurul geamurilor si usilor exterioare, peste "crapaturile" dintre fereastra si toc (acolo se pierde ceea mai multa caldura).
Le prinzi cu niste cuie mici, de 3 cm, cand geamul este inchis.
Surpriza! Deseori dintr-o asemenea metoda banala, factura de incalzire iti poate scade chiar si sub jumatatea celui de acum, cu caldura decenta in locuinta (mai ales daca ai incalzire individuala, cu contorizare proprie). Zilnic vor trebui aerisite scurt incaperile (de 2x cate 3-5 minute sunt suficiente in caz de frig mare, pana ce termostatul porneste incalzirea).
Caloriferul ar fi mai bun. Dar iti dai seama ce factura de curent iti va veni?
Varianta putin mai economica pe curent ar fi panourile radiante SunJoy.
La vreo 3 camere + 1 hol incalzite cu panouri radiante, o sa consumi cam 3, 0 kW/h.
Insa un singur panou de genul costa 440 euro, fara TVA. (si sunt 4 in situatia de mai sus)
Stiu, izolatia conteaza destul de mult in mentinerea caldurii.
Insa am raspuns doar la intrebarea lui, raportandu-ma la consumul unui singur calorifer de 2000W, cum a amintit si darrio2007.
Comparand energia consumata la spatiul incalzit, randamentul panourilor, in teorie, (ca inca nu am luat) e de ~3 ori mai mare.
Asta am urmarit. Nu teorie despre pierderea caldurii si izolatii perfecte, asta probabil stie deja, daca a trecut prin gimnaziu-liceu, sau daca e fan Basescu.
Teoria ca teoria, dar praftica ne omoara...
Randamentul "de 3 ori mai mare" poate insemna ori ca acele panouri au randament de peste 200% ( sunt si generatoare de curent pe langa caldura, sau cel putin sunt mai bune decat perpetum mobile ) SAU aparatele cu care s-a facut compararea lor au randamentul (caloric) mai mic de 33.3(3)% (asemenea aparate sunt doar aparatele electrice audio-vizuale, care scot lumina si sunet puternic, dar si se incalzesc pe masura.
Un calorifer sau radiator electric are randament apropiat de 100%, fiindca intreaga energie electrica consumata se transforma aproape integral in energie calorica, mai putin in alte forme de energie.
Adevarata diferenta este ca, panourile radiante emit radiatii de caldura (infrarosii) pe suprafata mai mare decat alte incalzitoare, ceea ce incalzeste si obiectele din fata lor, la cativa metrii distanta. Din acest motiv, anturajul se incalzeste mai uniform, asemanator sobelor de teracota.
DonnaAlba a facut fizica cu profesorul de muzica. Energia electrica se transforma in energie termica.Resou,calorifer,radiator acelasi drac.Cata energie electrica tragi din retea atata transformi in caldura.Un radiator se incalzeste mai repede si se raceste mai repede.Caloriferul pe ulei are o inertie termica mai mare.Trebuie sa astepti cateva minute bune langa el pana se incalzeste si tot asa pana se raceste.
Stai cuminte, cumnatamiu are niste "plasme" speciale pe curent (nu stiu exact cum se numesc), iarna sub 800 ron nu'i vine curentu. Eu cu 250ron gazu si maxim 200 curent, stau in tricou atât în camere cât și pe hol, etc
E bun un încălzitor electric cu termostat (buton de la care alegi temperatura) și dacă se poate selector cu 1-3 trepte de putere ca sa alegi de exemplu intre 750, 1500 si 3000 W. La un încălzitor cu termostat consumul e cam același indiferent de puterea lui instalată, pentru că termostatul ii comandă cita energie să furnizeze.
Foarte util e să aibă și un ventilator incorporat care să pună în mișcare aerul cald. Dar trebuie să fie un ventilator silențios!
Am cumparat deja radiator electric cu ulei; prin comanda pe internet de la dedeman.
Are 3 trepte, l-am pus pe prima treapta, incalzeste bine, ma deranjeaza un pic ca face niste sunete ca niste pocanitori.
Nu il folosesc decat intr-o camera: in camera in care dorm;
in camera in care dorm precum si in toate celelalte camere sunt calorifere si am incalzire prin centrala!
Radiatorul electric merge bine si sunt multumit de el cu exceptia zgomotului; pe vremea asta trebuie pornit si radiatorul electric.
Multumesc tuturor pentru sfaturi si ajutor!