Acea substanta de pe pomii fructiferi se numeste clei de copaci si contrar opiniei unor "destepti" nu este otravitor, ci se foloseste in alimentatie sub denumirea de E... si nu stiu mai cum. Eu il mancam cand eram mic si am ajuns la pensie fara sa patesc ceva. Il mai foloseam (prin topire in apa) ca si lipici deoarece pe acea vremea era cam greu sa gasesti lipici.
Mai este un "destept" pe aici care se numeste "Bula" si dupa cum ii spune si numele e de-o "inteligenta" rara! Rasina este rasina si nu clei. Sacazul un derivat al rasinei. Rasina este produsul copacilor de nefoioase (brazi, pini, etc) si din ea se obtine sacazul prin distilare in terebentina. Daca vrei sa afli ceva corect iti recomand sa citesti si pe net, pe alte site-uri. Aici sunt unii care dau raspunsuri ca sa fie la numar. Mai mult, sunt din cei care dau raspunsuri gresite doar de dragul de a avea ce scrie.
Cleiul de cires este si un medicament natural. Cleiul proaspat de pe scoarta pomilor sau de pe ramurile traumatizate se dizolva in alcool si se foloseste pe piele cand exista rani, taieturi, ulceratii, micoze, pecingine, inflamatii articulare si pentru oprirea hemoragiilor.
Daca se fierbe, cleiul de cires se bea impotriva tusei;
Aceea substanta vascoasa pe trunchiul copacilor este rasina (sacazul) cu care se protejeaza copacul.
Nu este recomandat pentru mancare, dar nici nu este toxic.
Ca urmare, daca inghiti un pic impreuna cu caisa /piersica, nu vei pati nimic.
Totusi, este bine s-o indepartezi de pe fruct inainte sa-l bagi in gura, macar sa nu-ti fie "scarba" de ea.
Nu știm ce ar fi acea substanță. Dar oricum, nu cred că este sănătoasă nici de dat pe piele; cu cât mai mult nu trebuie introdusă în stomac.
Dumnezeu ne învață: " Feriți-vă de tot ce (vi) se pare rău."
Danielnujcenumsapun13 întreabă:
LisaJulie întreabă: