Ingrediente:
-1 piept de pui
-1 ceapa rosie
-1 morcov
-2 fire de praz
-2 ardei capia
-Condimente
-Patrunjel verde proaspat
-Pasta de rosii
Modul de preparare
Pieptul se taie bucati potrivite, morcovul se rade, ceapa si ardeiul se toaca marunt, o parte de praz se taie oblic si o parte felii. Folosesc atat partea alba cat si cea verde a prazului. Calim ceapa in putin ulei, adaugam pe rand morcovul, ardeiul, prazul taiat mai mic, carnea si calim dupa fiecare. Punem restul de praz si adaugam apa sau supa de carne fierbinte. Condimentam dupa preferinta, lasam sa scada bine la cuptor dupa care adaugam bullion.
E delicioasa, succes la gatit!
1 ) Mâncare de praz :
Durata 50 min
Ingredinte:
4 fire de praz, ˝ pahar lapte, 1 pahar smintina, 2-3 linguri cascaval ras, sare, o lingura unt
Mod de preparare
Se curata prazul, se taie bucati si se pune la fiert in apa sarata pina se inmoaie bine. Se scurge bine de apa, se pune
intr-o cratita pe foc cu untul si laptele si se lasa sa fiarba inabusit, scuturind mereu cratita ca sa nu se prinda prazul de
fund. Apoi se asaza intr-o tava smaltuita sau intr-un vas de Jena, se toarna smintina deasupra, se presara cu cascaval ras si se da la cuptor 15-20 minute.
2 ) Mîncare de praz
Ingrediente: 3-4 fire de praz, 4-5 linguri untdelemn, 1/2 kg rosii sau 1/4 l suc de rosii, 25 g zahar, o foaie de dafin, sare, patrunjel taiat marunt, piper boabe.
Mod de preparare: Bulbul prazului, pina la frunzele verzi, se taie in bucati de cca 3 cm care se vor pune intr-o cratita de cca 2 l, cu tot untdelemnul; se presara cu o lingurita rasa de sare si se inabusa la foc mic 6-7 minute, acoperite. Apoi se adauga rosiile taiate in felii mai groase sau sucul de rosii sau o lingura cu pasta diluata cu 1/4 l apa, 2-3 felii de lamiie, vinul, foaia de dafin, 10 boabe de piper sau un virf de cutit cu piper macinat si patrunjel.Zaharul se caramelizeaza pina cind face putina spuma, se stinge cu 2-3 linguri cu apa fierbinte, lasindu-se pe foc pina cind se topeste, apoi se adauga sos.Se amesteca toate, se da cratita descoperita la cuptor, unde se las circa 30 minute, la foc mijlociu. Faina nu se pune, deoarece sosul nu trebuie sa fie prea gros, nici in cantitate prea mare.Cind este gata, se adauga putina
sare, daca este necesar.
Se serveste ca atare, ca fel doi, sau cu chiftele, fripturi de porc, vitel, vita sau pasare, sau rece ca fel întâi.
3 ) Mîncare de praz cu carne de orice pasăre, de vacă, viţel, porc, iepure
Ingrediente: 300-400 g carne, 50 ml vin, 20 g zahar, 3-4 fire de praz (1 kg), 1/4 l suc de rosii, o ceapa (50 g ), 100 ml untdelemn, marar, patrunjel, piper, sare.
Mod de preparare: Ceapa taiata marunt se caleste cu 3 linguri untdelemn si apoi se adauga carnea, dupa cum s-a aratat in retetele precedente.Se fierbe acoperita
pina cind se moaie bine, adaugind cite putina apa, ca sa nu se arda sosul.Prazul se taie in bucati de 3-4 cm, si, presarat cu 1/2 lingurita sare, se prajeste, separat, cu 2-3 linguri de untdelemn,la foc mic, acoperit, pina cind se inmoaie, fara sa se deformeze, adaugind pe parcurs cite 1-2 linguri cu apa.Cind toate
sint fierte,se amesteca, adaugind sucul de rosii, vinul si apa, pentru a se
forma un sos subtire care sa cuprinda prazul si carnea.In sos se mai adauga un virf de cutit cu piper si zaharul care a fost caramelizat, in prealabil, intr-o tigaita si apoi stins cu 2 linguri de apa fierbinte.Sosul nu se leaga cu
faina. Mincarea se serveste presarata cu frunze de marar si patrunjel taiate
marunt.
Buna!
MANCARE DE PUI CU PRAZ
Ingrediente:
4 linguri de ulei, 2 tulpini de praz, 600 grame carne de pui fără os (piept, pulpă, etc), 1 cană de roşii decojite şi tocate (sau o conservă), 1 cană suc de roşii, 1 cană supă de pui, 1 linguriţă de cimbru uscat (opţional), 2 linguri de miere, sare, piper.
Curaţă prazul, tăie-i capetele şi îndepărtează-i foile exterioare, spală bine de eventualele urme de pământ.
Taie prazul rondele cu grosimea de 1 centimetru.
Tie carnea cubuleţe potrivit de mari.
Într-o tigaie adâncă sau cratiţă încinge uleiul.Sotează prazul şi carnea.
Adaugă roşiile tocate, sucul de roşii, supa de pui şi cimbrul.
Lasă să fiarbă la foc mediu timp de 40-45 de minute.
Adăuga miere şi asezonează cu sare şi piper.
Mâncarea de praz cu pui se serveşte fierbinte sau la temperatura camerei, ca atare sau cu garnitură de orez sau macaroane fierte.
Te-am pupat!
DaciaRomania întreabă: