Pentru plăcinta de dovleac americană (pumkin pie), aluatul se prepară astfel:
Ingrediente:
* 300 de grame de făină
* 200 grame de unt gras
* 100 grame de zahăr
* 3 gălbenuşuri
* 1 lingură coajă de lămâie
* 1 vârf de cuţit de sare
Preparare:
1. Amestecaţi într-un bol făina cu sare, zahăr şi cu coaja de lămâie.
2. Adăugaţi gălbenuşurile şi untul tăiat cubuleţe.
3. Frământaţi totul până obţineţi un aluat sfărâmicios. Aluatul se frământă cât mai puţin cu putinţă, dar suficient cât să se amestece toate ingredientele.
4. Formaţi o formă sferică din aluat, înfăşuraţi-o în folie alimentară şi introduceţi-o la frigider pentru minim 2 ore sau până a doua zi.
Acest aluat este potrivit atât pentru plăcinta cu dovleac cât și pentru alte tarte dulci sau biscuiți. Rețeta completă de plăcintă cu dovleac o găsești la http://www.cevabun.ro/placinta-americana-de-dovleac/. Tot la acest link vei găsi și un sfat de coacere: în tavă de tartă se pune hârtie de pergament și peste ea fasole boabe (greutatea acesteia va ține foaia de tartă jos, pentru o coacere uniformă).
100 gr.zahar,200 gr.margarina sau unt, 300 gr. faina si doua oua (doua galbenusuri si un albus), smantana sau l apte.
Untul sau margarina se amesteca bine cu faina, se adauga un pic de sare.Se incorporeaza zaharul si cele doua galbenusuri si albusul.Se omogenizeaza si daca aluatul nu este destul de elastic, adica sa se lucreze usor, se poate adauga o lingura de smantana sau 2-3 linguri de lapte. Daca nu esti sigura de calitatea fainii, poti adauga o lingurita rasa, de praf de copt. Din acest aluat intinzi doua foi subtiri.Este aluat pentru toate umpluturile.Pe planseta, cand intinzi foaia, trebuie sa pui faina din belsug, ca sa poti intinde usor foaia.Este un aluat usor de facut si este subtire.Asta in cazul in care iti place stratul gros de umplutur.
Descrierea retetei: Reteta clasica de placinta cu dovleac, preparata cu foi subtiri. Placinta cu dovleac este gata mai repede daca preparam umplutura de dovleac dupa aceasta reteta si folosim foi de placinta din comert.
Ingrediente placinta cu dovleac:
Umplutura:1 kg dovleac, curatat
150 g ulei
100 g zahar
1 pahar (200 ml) lapte
1 lingurita rasa scortisoara pisata
Foi din comert sau preparate din: 1/2 kg faina
3 linguri untdelemn
1 pahar apa calduta putin sarata.
Preparare placinta cu dovleac:
Dovleacul se curata de coaja si se rade apoi se caleste 2-3 minute in undelemn, adaugand apoi laptele si zaharul. Se lasa dovleacul pe foc pana scade, apoi se lasa sa se raceasca.
Intre timp preparam foile de placinta: se asaza faina cernuta pe o planseta iar la mijloc se face o adancitura in care se pune untdelemnul si se incepe incorporarea fainii. Treptat se adauga cate putina apa pana se formeaza un aluat potrivit de tare. Se bate bine pana cand se desprinde cu usurinta de degete si de planseta, iar la suprafata se formeaza mici basicute. Se imparte in 2-3 bucati, care se ung deasupra cu putin ulei si se acopera cu un vas incalzit putin, lasandu-le sa stea 20-30 minute. Se ia una din bucatile de aluat si se intinde cu sucatorul pe o planseta, dupa care se pune pe o masa acoperita cu o fata de masa curata, presarata cu faina. Cu ambele maini se intinde foaia pana devine subtire ca o foita de tigara. Marginile care nu s-au intins se indeparteaza. Se stropesc foile cu untdelemn caldut si se aseaza in tava in care preparam placinta cu dovleac: se pun in tava unsa cu ulei 2-3 foi, apoi un strat de dovleac preparat; se presara scortisoara. Se continua alternativ cu foaie de placinta si dovleac. La final punem 2-3 foi de placinta, fiecare stropita cu putin ulei.
Se baga placinta cu dovleac in cuptorul incins in prealabil. Placinta cu dovleac este gata in 30 - 40 minute.
Placinta cu dovleac poate fi preparata mult mai repede si usor daca folosim foi de placinta din comert, preparand umplutura de dovleac ca mai sus.
A cana de apa minerala, una de ulei si 1\2 cana de zahar, si faina cat cuprinde.ai grija sa scurgi bine zeama de la dovleac.
adellante întreabă:
DaciaRomania întreabă: