Tofu este facut din soia. Soia are avantajul ca are un continut ridicat de proteine. Din acest motiv este promovata foarte mult, si se promoveaza inlocuirea carnii cu soia pe toate canalele mediatice. Totusi recomandarea mea este sa nu mananci, cu atat mai mult daca esti in perioada de crestere.
1. Tulbura echilibrul hormonal al corpului - contine niste substante asemanatoare la structura cu hormonii feminini.
2.Actioneaza pe tiroida predispunanad la hipotiroidie si incetinirea metabolismului (deci da, ingrasa in acest fel)
3. Contine inhibitori de proteaza (opresc digerarea proteinelor) si fitati (opresc absorbtia mineralelor-Ca, Mg, Zn)
Nu ceda la argumente de tipul "si chinezii mananca de mii de ani si n-au nimic". Chinezii mananca soia de mii de ani, dar s-a facut un studiu si s-a constatat ca produsele din soia in dieta chinezeasca variaza in functie de zona intre 2 si 3% din aportul caloric total, deci foarte, foarte putin. De-aia n-au nimic. La cum sunt promovate spre a fi consumate la noi, toate cele 3 dezavantaje enumerate devin aparente.
De ce totusi peste tot se promoveaza insa ideea "carnea este rea, da cancere, soia este buna, este vegetal, nu poate face nici un rau"? Pai pentru a obtine un kg de soia consumi mult mai putina energie decat pentru a obtine un kg de carne de porc/vita/chiar si pui. Suntem deja 7 miliarde pe planeta, avem deja deficit de petrol, gaze naturale si energie in general. Daca toti trecem pe regim sanatos (cu carne) planeta intra in crah alimentar. Un 10% spalati pe creier care consuma doar vegetale ar fi extrem de benefic pentru acest echilibru cu atat mai mult cu cat populatiile din China si India, odata cu globalizarea incep sa "dea" de gustul carnii.
Deeyutza12 întreabă:
LisaJulie întreabă: