Timp de preparare:
45 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
400 gr. biscuiti
150 gr. unt
500 gr. brinza de vaci
200 ml frisca
200 gr. zahar
25 ml sirop de zmeura
300 gr. zmeura
4 foi de gelatina
Mod de preparare:
Se topeste unul pe foc mic si sa adauga biscuitii pisati, apoi sa pune la rece in frigider.
Se amesteca brinza de vaci cu zaharul, siropul si se adauga frisca batuta si gelatina topita.
Intr-un vas rotund se amesteca cu mare grija jumate din fructe. Deasupra se pune cu o lingura coca de biscuiti si apoi crema cu sirop de zmeura. Se decoreaza cu restul de fructe.
Este un tort de vara. Depinde cu ce ai dori sa fie...Este vara asa ca un tort de vara te ajuta.
Http://www.gustos.ro/retete-culinare/super-tort-de-ciocolata.html
http://www.haisagatim.ro/2009/03/tort-egiptean.html
http://www.retetecalamama.ro/......isine.html
http://www.gustos.ro/......otice.html
http://www.ecuisine.ro/......t-cu-perle
http://www.lalena.ro/75-reteta-Tort-Krem-a-la-Krem.html
http://dobrinisabela.blogspot.ro/......olata.html
http://www.lalaworld.net/2009/05/06/frunze-de-ciocolata/
http://www.petitchef.ro/tags/retete/tort-martipan-rosu
http://www.divainbucatarie.ro/tort-cu-alune-de-padure-si-crema-ganache/
Tinand cont ca n-ai postat la Gastronomie, probabil ca te referi la torturile clasice, de prin beciurile Securitatii... se stie ca era rece acolo, aveau niste retete de iti ingheta si sangele in vene!
Deci personal prefer reteta de tortura: "Picatura vietnameza". Spre deosebire de cea chinezeasca, aia vietnameza nu e cu apa, e cu miere.
Se ia un individ de subtiori, se leaga de un copac in jungla, si se lasa incet sa ii picure in cap miere dintr-un stup de albine africane... rezultatul e o poezie!
De fapt, in caz ca nu ai observat, intrebarea e postata in Gastronomie, asa ca, raspunsul tau e total deplasat!
In caz ca n-ai observat, tu te-ai trezit tarziu... pe 15 iunie numai la Gastronomie nu era postata intrebarea asta!
Tort sah cu crema de ciocolata
Ingrediente pentru blat: 250 g unt, 275 g zahar farin, 5 oua mari, 2 plicuri esenta de vanilie, 350 g faina, 2 plicuri praf de copt, 25 g cacao.
Ingrediente pentru crema: 3 oua mari, o ceasca zahar, 3 linguri cu vârf de lapte praf integral, un pachet unt (80% grasime), 4 linguri cu vârf de cacao, un plic esenta de vanilie.
Pentru sirop: o ceasca apa, 2 cesti zahar, esenta de rom, lichior de ciocolata.
Pentru glazura: 4 linguri zahar farin, 2 linguri cacao, 2-3 linguri lapte (fiert si racit).
Mod de preparare:
Din hârtie de copt, decupati trei discuri, de dimensiunea fundului detasabil al formei de tort.
Cu ajutorul unui compas, desenati cercuri concentrice cu diametrul de multiplu de 3 cm. Aceste foi va vor fi de ajutor la coacerea foilor de blat.
Acum pregatiti compozisia pentru blat, astfel: Frecati untul cu zaharul pâna se albeste si se dizolva zaharul.
Amestecati ouale întregi cu esenta de vanilie. Amestecati compozitia de unt cu cea de ou si omogenizati.
Adaugati faina cernuta împreuna cu praful de copt. Împartiti aluatul în doua parti egale.
O parte o pastrati alba, iar în cealalta puneti pudra de cacao, cernuta.
Puneti cele doua aluaturi în doua pungi mai groase (din acelea pentru congelator).
Înnodati pungile si lasati-le pe masa din bucatarie. Ungeti o foaie de copt cu ulei (ca sa se vada desenul) si puneti-o cu desenul în jos pe fundul detasabil al formei de tort.
Taiati cam 1 cm din coltul fiecarei pungi cu aluat si începeti sa puneti cercuri din aluat, alternând culorile.
Încercati sa respectati desenul. Coaceti 12 minute la foc moderat. Faceti o foaie cu marginea alba si doua cu marginea maron. Lasati foile sa se raceasca.
Între timp pregatiti crema astfel: Amestecati pe baie de aburi ouale cu zaharul si laptele praf pâna când se topeste tot zaharul iar compozitia se mai îngroasa.
Transferati vasul cu crema de pe aburi într-un vas cu gheata si turnati toata pudra de cacao cernuta. Amestecati energic pâna se raceste crema.
Presati untul foarte rece de peretii unui caston ca sa eliminati apa tehnologica, apoi frecati-l spumos cu esenta de vanilie.
Puneti câte putina crema fiarta în crema de unt si amestecati cu rabdare (câte putin din cele doua creme) ca sa nu se taie.
Lasati crema pe masa din bucatarie pâna asamblati tortul. La frigider se va întari si nu veti mai putea sa o întindeti.
Pentru sirop, puneti apa si zaharul pe foc si dati câteva clocote ca sa se dizolve zaharul. Lasati-l sa se raceasca si puneti esenta de rom si lichior de ciocolata dupa gust.
Asamblati tortul astfel: Însiropati o foaie cu marginea maron, puneti jumatate din crema, apoi puneti foaia cu marginea alba, însiropati-o bine, restul cremei si ultima foaie de asemenea bine însiropata.
Puneti tortul la frigider 1-2 ore ca sa se întareasca crema. Pentru glazura, cerneti pudra de cacao cu zaharul farin si amestecati cu laptele rece.
Turnati glazura peste torul bine racit. Nivelati cu un cutit cu lama lunga si subtire, apoi decorati cu trandafiri din pasta de lapte praf sau cu frisca.