Ingrediente necesare 4 portii
175 gr orez cu bobul lung
2 linguri otet
4 lingurite zahar cu granulatie fina
1/2 lingurita sare
2 foi de sushi nori (alga folosita pentru sushi)
60 gr somon afumat
1/2 castravete taiat fâsii subtiri
1 Spalati oTezul in apa rece, apoi puneti-l intr-o cratita impreuna cu 300 ml apa. Când clocoteste, acoperiti-l cu un capac, reduceti flacara si lasati-l sa fiarba la foc mic circa 10 minute, apoi stingeti focul si lasati orezul acoperit sa mai fiarba in aburi inca 10 minute.
2 intr-o cratita mica incalziti otetul, in care ati pus zaharul si sarea; când zaharul s-a dizolvat complet, turnati otetul peste orezul fiert si amestecati bine. Desertati orezul pe un platou intins si afânati-l.
3 Asezati o foaie de sushi nori pe un suport pentru sushi (daca nu aveti asa ceva, improvizati, folosind o bucata de material textil tare, putin mai mare decât foaia de sushi nori) si intindeti pe ea jumatate din orezul racit, apoi asezati la marginea acestuia jumatate din somon si din fâsiile de castravete.
4 Rulati orezul si somonul afumat cu ajutorul materialului-suport. Umeziti lama unui cutit foarte ascutit si taiati ruloul astfel format in bucati de circa 2 cm. Repetati operatia cu cealalta foaie de sushi nori, orezul, castravetele si somonul afumat ramas. Serviti cu wasabi, sos de soia si ghimbir murat.
Sushi
O reteta pe cat de simpla, pe atat de folositoare la "impresionat" musafirii
Avem nevoie de:
- foi NORI (eu le-am luat in pachet de 10, dar am folosit doar 4)
- orez (basmati am folosit eu)
- file de somon (50g)
- surimi (100 g)
- un morcov mare
- un castravete mare
- 3 linguri otet
- o lingura de zahar
- o lingura sare
Preparea orezului e relativ simpla: se fierbe orezul intr-o oala acoperita cu un capac greu, se da la foc mare 1-2 minute, apoi la foc mediu 3-4 minute s apoi cca 10 min la flacara foarte mica. Separat, se face un amestec din otet, zagar si sare. Dupa fierbere, orezul se lasa sa se odihneasca 2-3 min, apoi se pune peste amestecul preparat anterior si se amesteca cu grija, fara sa se striveasca boabele.
Morcovul si castravetele se taie felii subtiri pe lung. Pe foaie de nori se pune orez, cca 3/4 din foaie, apoi intr-o margine se aseaza felii de castraveti, morcovi si surimi sau somon la alegere. Se ruleaza cu ajutorul unei plansete de bambus sau cu un material textil mai gros. Aveti grija la rulare, sa strangeti cat de bine puteti, astfel incat orezul si toate cele sa se comprime.
La final se indeparteaza planseta sau materialul pe care l-ati folosit la rulat si se taie batonul obtinut in felii de cca 2 cm latime.
Ceau
http://videovladu.blogspot.com/2011/03/cum-sa-faci-sushi-acasa-trailer.html
Alege o reteta si un tip de sushi
Cele mai cunoscute forme de sushi de astazi sunt:
Nigiri (nigri-sushi) – este un sushi a carui forma este creata cu ajutorul palmei. Are o forma dreptunghiulara sau ovala si este compus din peste si orez, la care se adauga diverse sosuri sau ingrediente precum hreanul japonez.
Maki – este probabil cel mai cunoscut tip de sushi, realizat cu o foaie de alge marine, rulat precum un cilidru si taiat in bucati egale. Uneori se poate folosi o placuta sau un covoras de bambus care ajuta la rularea preparatului din orez si alte ingrediente.
Temaki- (Te-maki sushi) – este un tip de sushi sub forma de cornet, realizat din orez, si alte ingrediente.
2 Pregateste ingredientele necesare
Pentru a face sushi, poti avea nevoie de mai multe lucruri. Insa minimum de ingrediente constau in: alga marina (nori), orez, peste, covoras din bambus. Acesta din urma este de mare ajutor mai ales la inceput, pana prinzi tehnica rularii.
Este de preferat ca pestele sa fie unul potrivit pentru sushi, precum somonul afumat (somon fume). Pentru sushi se recomanda folosirea pestilor de ocean si nu cei de apa dulce. Acestia din urma pot fi purtatori de paraziti care sunt eliminati numai prin procesul de gatire la foc, ceea ce nu este inclus in modul de preparare la sushi. Pentru sushi se folosesc pesti si fructe de mare precum: ton, somon, macrou, tipar, caracatita, calmar, scoici, icre de somon, creveti, crabi etc
Citeste mai mult pe: http://retete.acasa.ro/......44214.html
Prepara sushi-ul
Intinde covorasul de bambus pe o suprafata plata, masa sau blatul din bucatarie. Apoi intinde alga marina (nori). Partea cea mai stralucitoare trebuie pusa cu fata in jos. Ia cu mana orezul fiert si lipicios si intinde-l pe alga. Stratul ar trebui sa fie suficient de subtire incat sa mai vezi alga verde printre bobite. Nu intinde orezul pana la capetele algei marine, ar trebui sa lasi o margine de vreo 2 cm. Poti sa umezesti putin marginea cu niste apa calda. Vei lipi astfel mai usor capetele.
Aseaza ingredientele dorite in mijlocul orezului. De exemplu poti pune somon si avocado. Bucatile trebuie sa fie egale. De la un capat, incepe sa rulezi alga cu atentie, cat mai strans ( fara sa exagerezi), presand usor, cu ajutorul covorasului de bambus. Dupa ce s-au lipit bine marginile, poti inaltura bambusul, ruloul ramanand intact.
Apoi ruloul se taie in bucati egale.
4 Serveste sushi
Serveste-l pe platouri, alaturi de un sos pentru sushi.
Citeste mai mult pe: http://retete.acasa.ro/......44214.html
Si eu am facut odata, a iesit foarte bun dar eu nu ma prea dau in vand dupa mancarurile asiatice.
Succes si o zi placuta! :)
Iti trebuie la sushi multe ingrediente care se procura foarte greu,de exemplu peste oceanic proaspat,alge marine diferite condimente japoneze Shōyu,Wasabi, Gari, O-cha.Nu-i un fel de mancare pe care il poti face in 10 minute.
Buna pai.
ai nev: Orez pentru sushi (sticky rice) – 250 grame = 1 cana *
Otet de orez – 1 lingura*
Alge pentru sushi- 4-6 "foi" *
*ingredientele se pot cumpara de la Carrefour sau Megaimage, la standul de produse "exotice". De asemenea, in magazinul Ki-life din Piata Amzei.
cum? simplu:
Umplutura (la alegere): File de somon crud** – o bucata de 200 grame
Castravete – 1 bucata
Avocado – 1/2
** eu am gasit doar la Carrefour. Persoanele sensibile pot folosi somon afumat, dar se indeparteaza de la gustul original
*** alte tipuri de umpluturi: bucatele de omleta, morcov fiert (care aduce culoare in plus
Asezonare: Sos de soia
Mustar de hrean japonez (wasabi) ****
Ghimbir murat – pentru curatarea palatului si pregatirea inainte de noul gust al urmatorului rulou
este foarte iute
Instrumente speciale: Covoras de bambus pentru rulat
Betisoare
Farfuriuta pentru sosul de soia
Bol cu apa pentru clatirea mainilor in timpul rularii
cum se face: Orezul se lasa la inmuiat 20 de minute. Apoi se fierbe cu 2 cani de apa, pana aceasta se evapora complet. Se transfera intr-un alt vas si se toarna lingura de otet de orez pe deasupra. Se lasa la racit. Racirea poate fi accelerata cu ajutorul "vanticelului" unui evantai.
Intre timp ingredientele pentru umplutura se taie in fasii de 5 – 10 milimetri. Intr-un rulou poate fi un singur ingredient sau o combinatie – de exemplu, somon cu avocado, castravete – morcov – omleta.
O data ingredientele pregatite, incepe rularea. Pe covorasul de bambus se aseaza foaia de alga. Pe alga se tipareste orezul intr-un strat fin, lasand la capat 1-2 centimetri de alga liberi, pentru a putea face la final "sigilarea" ruloului. In capatul dinspre bucatar, se aseaza in linie, de-a lungul foii umplutura dorita. Se ruleaza cu ajutorul covorasului de bambus, impingand usor cu degetele, astfel incat sa se tipareasca bine orezul. Cand ruloul este format, se umezeste capatul de alga neacoperita cu orez si se incheie "sigiland" cu mana.
sper ca te-am ajutat
Pofta buna!
funda?
Http://www.sushicenter.ro/ro/category/retete-sushi/
Sunt mai multe feluri de Sushi si sunt explicate clar-pas cu pas.
Pentru sushi maki( cel mai gustos dupa parerea mea, a m gatit si eu dupa reteta asta)Ingrediente (pentru 3-4 rulouri): 2 cesti orez de sushi • 1/2 cana otet de orez • sos de soia • un avocado • un castravete • somon afumat • sare • zahar (prefer brun) • apa
Pentru preparare: lingura de lemn (nu folositi decat lingura de lemn) • betisoare de bambus • folie transparenta (sau celofan) de impachetat • un vas metalic cu capac, pentru fiert orezul • un castron de sticla sau de plastic • un cutit bine ascutit, cu lama mai lata
Alte ingrediente (puteti avea in plus): 1 ou pentru omleta • 1 morcov • condimente (piper, busuioc etc.) • ce mai doriti voi (legume proaspete, peste)
Primul si cel mai important lucru este orezul de sushi.
Luati 2 cani de orez.
Spalati-le bine-bine, intr-o sita, pana ce nu mai iese amidon iar apa e limpede
Apoi lasati orezul 30 minute in apa rece.
Clatiti (tot foarte bine).
Puneti orezul intr-o cratita, adaugati apa 1:1 (adica 2 cesti de apa la 2 cesti de orez), acoperiti cu un capac, si aduceti la punctul de fierbere.
Cand vedeti ca apa clocoteste si da pe afara, asa ca in poza, reduceti focul la minim. Lasati, tot cu capacul pus, 20 minute pe foc... sau pana ce apa se evapora cu totul. Dati deoparte pentru 15 minute, fara sa amestecati, pentru ca orezul sa se raceasca. Nu amestecati orezul decat cu o lingura de lemn. Cand s-a mai racorit, puneti orezul intr-un castron de sticla sau de plastic (nu metalic, adica) - fara sa insistati sa curatati cu lingura de pe fundul vasului, mai ales daca un pic de orez s-a lipit de acesta. Curatand orezul lipit, puteti distruge aroma intregii cantitati de orez.
Da, intre timp (in timp ce orezul se raceste, adica) fierbeti pe foc mic 1/2 cana de otet de orez cu
1 lingurita de zahar alb – eu am folosit zahar brun, deci, pentru ca acesta nu indulceste chiar asa tare, am pus 2 lingurite – si 2 lingurite de sare: veti obtine o solutie de otet cu care trebuie sa aromatizati orezul de sushi. Dupa ce s-a topit zaharul si sarea, dati deoparte.Lasati solutia de otet sa se racoreasca. Apoi turnati-o cu grija peste orez, amestecand usor cu o lingura de lemn, pana se distribuie uniform. Orezul trebuie sa fie lipicios (altfel n-ar avea cum sa formeze rulouri, nu?).
Pana se mai raceste orezul, mai faceti urmatoarele:
- imbracati betisoarele de bambus in folie de celofan transparenta, bine intinsa. Sa fie acoperite ambele fețe.
- desfaceti somonul in fasii, curatati castravetele de seminte si taiati-l betisoare, desfaceti avocado, curatati de coaja si taiati tot betisoare.
- daca vreti si alte ingrediente, taiati betisoare un morcov, faceti o omleta dintr-un ou, etc.
Puneti toate ingredientele pe un platou alturat, sa le aveti la indemana.
Mai pregatiti un vas/castron mare de apa, cu un pic de otet de orez, in care va veti inmuia mainile inainte de a lua cu ele orez.
Acum treceti la treaba:
Inmuiati mainile, luati orez, intindeti pe bambus, uniform, intr-un strat de 2-3 cm grosime, inmuiati mainile in apa ori de cate ori adaugati orez sau il mai distribuiti.
Procedati astfel:
Care-i treaba cu susanul din poza? Inainte de ultimul rulou, veti amesteca cu ultima doza de orez niste seminte de susan un pic sfaramate (ca sa isi lase aroma) si veati avea astfel si niste maki cu "vesmant" de susan.
Mai departe, sa revenim la primul rulou. Atentie: puneti stratul de orez pe mijloc, nu lasati goluri, faceti-l suficient de lat ca sa cuprinda ingredientele si pentru ca marginile sa se poata lipi mai apoi. Veniti acum cu "umplutura". Puneti o fasie de somon fume:Adaugati cateva betisoare de castravete si avocado:
Iar acum rulati. Cu grija, tinand cu degetele ingredientele din mijloc, cam asa:
(scuze de cadru prea strans, dar cu o mana gateam, cu una pozam, iar ochiul era undeva la mijloc, deci nu ajungea sa vada prin vizor... Sper ca se intelege ca in timp ce tineam cu degetele ca sa nu cada umplutura, am adus o latura a bambusului deasupra, prin rulare.) Bambusul nu se ruleazasi el spre interior, ci merge in continuare pana ce orezul ajunge deasupra orezului, iar ingredientele sunt prinse in capcana, la mijloc. Cam asa:
Buuun, cand ati ajuns aici sunteti deja aproape de reusita, dar atentie, e momentul cheie pentru a nu obtine un "ceva imprastiat": adunati ruloul ferm, apasand si strangand bambusul, pentru ca orezul sa se adune si sa se lipeasca bine. Cand desfaceti, rezultatul ar trebui sa arate cam asa:
Acum... tineti la indemana farfurioarele patrate pentru servire si treceti la cea mai delicata operatiune din program.
Luati un cutit bine ascutit si inmuiati-i lama in apa cu otet. Taiati ruloul la mijloc, in doua. Inmuiati iar, si taiati din nou in doua una dintre jumatati. Inmuiati iar (inmuiati, adica, inainte de fiecare noua taietura, altfel cutitul se va lipi, iar de rulouri se va alege praful) si taiati in doua si cealalta jumatate. Procedati la fel pentru a obtine 8 bucati de maki sushi.
Gata! Gata? Ma rog, mai sunt la rand vreo doua rulouri - daca nu l-ati imprastiat pe asta, aveti toate sansele sa le imprastiati pe celelalte... Sau, daca ati dat gres, mai aveti cu ce va juca, pana va iese "ingineria" pe deplin...
O ultima precizare, pentru carcotasi: stiu, lipsesc trei ingrediente specifice, dar daca nu le-am gasit in magazine, am gatit si fara ele. Daca gasiti wasabi, foi de alge sau konbu va rog sa imi dati si mie de veste.
Ce sa va mai zic? Sa nu uitam ca servirea e si ea la fel de importanta: estetica, gust, armonie... Evident, cu niste sos de soia (cam sarat, pentru gustul meu) pe langa... Pofta buna!