Buna
Pai pui la fiert cartofii. poti sa ii pui in coaja dupa ce s-au fiert ii cureti de coaja [ daca nu i-ai curatat inainte]
Ii pui intr-o oala sau un castron in asa fel incat sa poti sa ii zdrobesti In timp ce ii zdrobesti pune pe aragaz o olita mica de apa in care pui o lingurita de delicat
Cand apa e fierbinte o adaugi in cartofi si amesteci in continuare, sparge cateva oua [depinde de cati cartofi ai] amesteca repede ca ouale sa intre in compozitie
Daca vrei poti adauga margarina sau unt
Daca ai cumva ulei de la prajeli [carne], incinge uleiul si pune cateva picaturi o sa iasa gustos daca nu poti sa nu adaugi.
Nu uita de sare .
Bafta la gatit
Succes!
Bună!
"Ingrediente :
Cartofi 1 kg ( Recomand pentru piure sa alegeti cartofi albi ).
Unt 25 g
Lapte de vaca 1 pah ( sau smanatana simpla/dulce, asta ar fi varianta perfecta )
Sare 1 lingura
Pasi de urmat :
1. Cartofii se curata si se spala bine.
2. Apoi le taiati bucati medii (fiecare cartof in 4), puneti intr-o cratita si turnati apa cat sa le acopere bine.
Pentru un gust mai bun puteti pune si o bucata de ceapa la fiert impreuna cu cartofii.
3. Le puneti la fiert, cand incep sa clocoteasca faceti focul mic si lasati aproximativ 40 de min.
4. Cand sunt gata, scurgeti apa in care au fiert, adaugati untul si sarea.
5. Cu un pasator de cartofi le maruntiti bine, adaugand cate putin lapte/smantana pana nu mai are cocoloase, are consistenta uniforma si dorita de voi (mai lichida sau mai groasa).
6. Si ca sa faceti piureul pufos - il bateti bine 1-2 min cu un mixer la viteza mare. Va recomand sa incercati, merita efortul :)
Pofta Buna!" - SURSA :
http://www.lalena.ro/120-reteta-Piure-de-cartofi.html
Toate cele bune.
Ingrediente de care ai nevoie pentru piure de cartofi
6 Cartofi
½ Lingura sare
2 Lingurite de unt nesarat
½ Cana de lapte dulce, cald
4 Lingurite de smantana
Sare si piper dupa gust
Pentru piure, este bine sa folosesti cartofi care nu absorb foarte multa apa. Un tip de cartof recomandat pentru pieure este Yukon Gold. Rezultatul final nu trebuie sa fie unul plin de cocoloase, cleios, uscat sau vascos.
Cartofii se spala bine si se decojesc usor. Se spala din nou, pentru a ramane impuritati pe suprafata lor. Pentru a se patrunde mai usor, cartofii pot fi taiati in cuburi mari. Apoi se pun intr-o oala inalta. Peste cartofi se toarna apa rece, pana cand aceasta acopera cartofii. Se adauga sarea si se pun la fiert. Apa se aduce la punctul de fierbere. Cartofi se incearca folosind o furculita, astfel incat sa poata fi intepati cu usurinta, dar sa fie inca fermi, nu pastosi.
Apa se strecoara, pentru a ramane numai cartofii. Acestia se pun inapoi in oala din care a fost scoasa apa. Caldura recipientului ajuta la pastrarea consistentei cartofilor. Cat sunt inca fierbinti, peste ei se adauga smantana si untul, astfel incat acestea sa se topeasca si sa poata fi omogenizate in cartofi. Se toarna putin cate putin lapte cald, amestecand cartofii pentru a-i omogeniza. Laptele, impreuna cu untul si smantana trebuie sa inmoaie cartofii zdrobiti, pana cand acestia devin o pasta ferma si neteda, care nu se scurge de pe lingura. Se adauga sare si piper dupa gust.
Buna!
Nu am timp, uite aici.
http://www.cevabun.ro/piure-de-cartofi/
Te pup!
Cureti cartofii si ii tai cuburi sau cum ti-e mai usor (cu cat sunt taiati mai mic cu atat fierb mai repede), ii pui in apa la fiert, verifici cu furculita cand s-au fiert (trebuie sa se rupa fara sa apesi prea tare). Scurgi apa, pui peste ei o lingura de unt/margarina si amesteci cu mixerul. Pui lapte la ochi, cat sa nu iasa prea lichid, apoi sare dupa gust si gataaa! Pofta buna!
Cureti cartofii de coaja. In timp ce ii cureti pui apa la fiert, Cand fierbe adaugi cartofii in apa si ii lasi sa fiarba pana sunt moi supa care ii iei si ii apesi cu lingura. Dupa ce i-ai apasat cu lingura bagi mixerul in ei si asta e tot. Pui vegeta sau sare peste al, il trantesti in farfurie pui o frunzulita peste el deasupra si tai doua felii de rosi pe care le pui lateral (pentru aspect) Funda!
Fierbi cartofii apoi ii zdrobesti, amestecandu-i in acelasi timp cu lapte, apa, margarina sau unt. Bafta
Cureti cartofii de coaja
ii pui la fiert
apoin ii scurgi
ii pui intruo cratita/bol
ii maruntesti cu blenderul sau la mana e o ustensila speciala ca o spatula doar ca are manerul din mijlocul ei
adaugi 2 linguru de margarina putin lapte
si iese un piure de cartofi pufos si bun
oooo nu uita de sare si piper(dupa gust)
funda plss?:X
Eu am un mod rapid si gustos (cel putin noua ne place) de a-l pregati: pun apa cu sare sa fiarba, curat cartofii si ii tai in cuburi mai mari ( poti sa-i lasi si intregi), ii pun in oala cu apa cu sare ce fierbe (sa depaseasca nivelul cartofilor cam cu 5 cm). Cand intra cu mare usurinta furculita in ei sunt gata. Se scot cartofii, se zdrobesc bine cu ce ai la indemana (mixer, robot, chiar si simplu cu furculita sau lingura) adaugandu-se ulei, piper zeama din care au fiert dupa cum simti ca mai e nevoie ca sa-ti fie usor la amestecat si daca vrei poti sa pui si mustar care ii va da un gust aparte, in plus il va face mai legat (ca la maioneza). Acest piure este bun si pentru cine tine post, este gustos chiar si mai rece.Din zeama ramasa poti face o supa. Am scris mult dar el se face foarte repede dupa ce te obisnuiesti. Succes!
Pai se fierb cartofii in apa cu putina sare, du ce sau fiert ii scoti, iisepari de apa si ii pisezi(este bine sa adaugi ind ii pisezi lapte sau margarin, unt) si cam atat daca vrei iti zic si cum se face sosul.
Scumpu_Paul_1992 întreabă:
DaciaRomania întreabă: