Gabriela ti-a raspuns la intrebarea ta si are mare dreptate, in plus trebuie sa pui si ceva salicilat, la 5 kg. fructe 1 lingurita de salicilat, care se adauga la urma.
Iti dau si eu o reteta de a pune prune pentru iarna, fara zahar.
Prunele ca si pentru compot, de regula cele carnoase, sa fie tari, fara sa aiba crapaturi, se spala, si se pun intr-o strecuratoare, care se va introduce intr-o oala cu apa ce fierbe, pentru cel mult 25- 30 de secunde, doar sa-si schimbe culoarea dar sa nu crape coaja lor. Apoi prunele se pun in borcane si deasupra lor se va turna lichidul in care au fost oparite, la care s-a adaugat 1 lingurita de salicilat (pe care-l gasesti la farmacie sau la unele alimentare), pentru cantitatea de 5 kg. de fructe.
Borcanele se pun apoi la dunst uscat adica invelite bine cu o plapuma sau ceva gros, pentru a se raci pe indelete, facandu-se astfel pasteorizarea.
Aceste prune se pot folosi ca muraturi, se pot face si galuste cu prune, ori compot, ori se pot consuma ca atare.
Spor la lucru si multa sanatate.
In loc de zahar foloseste indulcitoarele pentru diabetici. Exact retetele normale cu indulcitoare echivalente pentru cantitatea de zahar din reteta. Asa poti face si sucul de soc cu lamaie.