| Rizer a întrebat:

Buna la toti si buna sa va fie inima. Vreau o reteta de dulceata de visine, dar cum faceti voi, nu de pe net, va rog frumos.Multumesc!

Răspuns Câştigător
| h3r a răspuns:

Vișinele se țin cam o oră maxim într-un vas mai mare, cu apă. Asta pentru a ieși viermii sau păianjeni, pentru a se spăla mai bine.
După asta, le desfaci și pui zahăr pe ele. În general 1 kg de zahăr, depinde de cantitatea vișinelor! Și ai grijă că ele sunt acrișoare. După ce ai pus zahărul le lași să se înmoaie( mai poți pune și 1 plic de gel fix, asta în funcție de preferințe, mie cel puțin nu-mi place) Depinde acum, le poți lăsa câteva ore...

Se pune la foc și mai departe știi.

7 răspunsuri:
| aryana1991 a răspuns:

Vad cqa ai deja destule raspunsuri.eu o fac dupa reteta amei ce e asa 1 kg zahar la o farfurie adanca cu varf de fruct.eu pun zaharul masurat intr-o cratita cu o cescuta de apa pentru fiecare kg de zahar, fac siropul si dupa pun fructele. dupa ce da in clocot le tin cam 45 deminute la foc moderat si daca mi se pare subtire adaug 3 feliute de lamaie pentru fiecare kg de zahar.o pun in borcane, inchid borcanele si apoi le bag in cuptor, pornesc cuptorul la 120 de grae si le las pentru inca 45 de minute in cuptor, il opresc si le las pana se raceste cuptorul apoi le scot le acopar cu o patura si cand s-au racit de tot sunt gata de consum

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Cureţi vişinele de codiţe, apoi le speli, după care le scoţi sâmburii ( tăindu-le în două ).
Peste vişine se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie/pentru fiecare kg de vişine ( spre exemplu : dacă ai 4 kg de vişine, pui zeama de la 2 lămâi ), sau poţi folosi sare de lămâie ( E-uri ).

Separat, într-o oală neaderentă, se face siropul pentru dulceaţă : se pune 1 kg de zahăr la 1 litru de apă.
Se amestecă pentru topirea zahărului, în timp ce oala este pusă pe foc şi se fierbe până se "leagă" siropul respectiv, adică până se "îngroaşă" ca o dulceaţă ( siropul se fierbe cam 1 oră ).

Apoi se adaugă vişinele şi se mai fierbe puţin ( cam 15-30 minute ), până se "leagă" dulceaţa.
Se amestecă rar şi cu GRIJĂ ca să NU zdrobeşti vişinele!

La fierbere se adaugă şi aspirină/acid acetilsalicilic ( pe post de conservant ) : 1 tabletă la 1 kg de vişine.

Când consideri că dulceaţa este gata se ia de pe foc şi se pune ( fierbinte ) în borcane cu capac ( cu filet ), se strânge capacul şi se lasă la dunst uscat.
Unii întorc borcanul invers după ce au înfiletat capacul...

Asta este metoda TRADIŢIONALĂ de a prepara o dulceaţă!


Dacă vrei altă metodă ( mai modernă ) : vişinele curăţate se pot pune cu zahăr şi se lasă până în cealaltă zi, apoi se pun direct pe foc ( ele având un sirop pe care l-au lăsat deoarece au stat cu zahărul ), fără ca să mai faci acel "sirop" pentru dulceaţă.
Metoda asta este derivată din metoda de preparare a gemului de vişine.


ATENŢIE : a se face DIFERENŢĂ între dulceaţă şi gem!
La dulceaţă se prepară acel "sirop" SEPARAT şi apoi se adaugă fructele, care rămân ÎNTREGI ( jumătăţi/sferturi/bucăţi, depinde din ce fruct o prepari ), iar la gem fructele se zdrobesc/macină ( sau se fierb până devin o "pastă" ).


PONT : Dacă vrei să fierbi dulceaţa doar PUŢIN şi să se îngroaşe mai repede, se poate folosi Gelfix ( alte E-uri, E440 ) - vezi linkul :
http://www.oetker.ro/oetker_ro/html/default/debi-5t9ezj.ro.html

http://ro.scribd.com/doc/73254273/E-440-Pectinele

Mie, personal, NU-mi place ce gust are dulceaţa dacă adaugi Gelfix!


Toate cele bune.

| neutrino a răspuns:

Crede-ma ca ce-i din aceasta categorie, nu au experienta necesara in Gastronomie.

| Maxim96 a răspuns:

Visine curatate de samburi
zahar – se cantaresc visinele curatate si se adauga zahar in aceeasi cantitate
lamaie sau sare de lamaie (pentru a impiedica zaharisirea dulcetii)
Deci, se curata visinele de samburi, se cantaresc, se pregateste zahar in aceeasi cantitate – eu am avut 4, 5 kile de visine curatate si am folosit tot atata zahar.
Visinele si zaharul se pun intr-un oala incapatoare, se scutura oala ca sa se aseze zaharul (nu se amesteca) si se da dulceata la foc mic.In scurt timp, visinele vor pluti in sirop.Se fierbe dulceata in continuare, se spumeaza de cateva ori (spuma se formeaza din impuritatile continute de zahar) si se sterge marginea oalei cu un servet umed, pentru a preintampina caramelizarea siropului. Dupa ce nu se mai formeaza spuma se adauga feliile de la 3 lamai netratate (sau o lingurita rasa de sare de lamaie / kg de fructe).Se pune dulceata fierbinte in borcanele curate, uscate si sterilizate, se infileteaza capacele (sau se capseaza) si se rastoarna, sprijinindu-se pe capac, pentru un sfert de ora. Dupa aceea se intorc in pozitia normala iar cand s-au racit se depoziteaza la locul lor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna!
Iti recomand sa te uiti aici,
http://www.gandul.info/......le-9756909
Noi am facut dupa prima reteta si a iesit foarte buna.
Te pup!

| IonutzWoW a răspuns:

Gasesti aici o reteta chiar buna... Pe asta o folosesc si eu! http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/dulceata-de-visine.html. BAFTA!

| adivd15 a răspuns:

Uita-te la categorie!