Diferenta dintre pragul de decuplare si pragul de cuplare a termostatului se numeste histerizis.
De exemplu, daca reglezi termostatul la 20 grade C, cand ajunge la aceasta temperatura, decupleaza. Aerul se raceste, iar termostatul cupleaza inapoi la 19 grade. In acest caz avem un histeruzis de 1 grad.
Daca histerizisul este de 0, 5 grade, atunci termostatul va cupla inapoi mai repede, deoarece trebuie mai putin timp pentru racirea camerei cu 0, 5 grade decat cu 1 grad.
Daca histerizisul este de 2 grade, atunci racirea camerei va dura mai mult timp, termostatul va cupla mai rar.
Histerizisul termostatelor este reglat din fabrica, acasa ne fiind posibila etalonarea.
Mai pot fi doua motive din care cauza centrala se cupleaza mai des decat cea a vecinilor:
1. Izolatia termica a locuintei lor (inclusiv etanseitatea usilor si geamurilor) este mai buna decat a locuintei tale - asta se poate observa si pe diferenta dintre facturile de gaz a celor doua apartamente.
2. Daca temperatura pe termostatul tau ese reglata mai mare decat la vecinii, atunci diferenta dintre temperatura interioara si cea exterioara este mai mare la tine decat la ei. Ca urmare, la tine centrala se va cupla mai des, deoarece diferenta mai mare duce si la pierderea mai accentuata a caldurii din locuinta.
Termostatul trebuie sa fie montat pe perete la inaltime de cca 1, 60m, pe un perete mai ferit de circulatia aerului si la o distanta de cel putin 2m de radiator, usi, geamuri, pentru a nu se afla in zona unde se schimba des si puternic temperatura.
LisaJulie întreabă: