Bună!
Am crezut că mă "modernizez" şi mă scutesc de scris reţeta, căutând una pe net...
În schimb, după ce am vizualizat vreo 12-15 site-uri, am constatat că se CONFUNDĂ dulceaţa cu gemul!
NU am găsit pe net o reţetă AUTENTICĂ de dulceaţă, motiv pentru care ( vreau/nu vreau ) sunt NEVOIT s-o scriu!
Cantităţi :
* 1 kg zmeură ( sau alte fructe ), NU foarte coapte ( pentru ca să NU se zdrobească )
* 1 kg zahăr
* 1 l apă
* zeama de la un sfert ( sau o jumătate ) de lămâie ( depinde cât este de mare ), sau un sfert de linguriţă de sare de lămâie
* 1-2 tablete aspirină ( acid acetilsalicilic ), sau conservant ( saliţir/szalicil )
* borcane cu capac ( cu filet ).
Preparare :
Din apă + zahăr se face un sirop care se fierbe cam 30 minute până se "leagă" ( devine mai gros ) ca mierea de albine ( dar NU foarte gros deoarece prin răcire se mai încheagă ).
În momentul în care s-a legat siropul, se adaugă fructele.
Se adaugă şi zeama de lămâie ( sau sarea de lămâie ), precum şi aspirina ruptă în sferturi.
Se fierbe foarte PUŢIN ( cam 5-15 minute ) - doar până se împrăştie spuma - şi se amestecă foarte UŞOR pentru ca să NU se zdrobească fructele.
Siropul/dulceaţa se poate "verifica" picurând câţiva stropi de sirop pe o farfurie întinsă ( rece ), se lasă 5 minute : dacă se înclină farfuria la orizontală, acei stropi trebuie să se prelingă foarte încet/uşor ( ca la mierea de albine ).
În acel moment se ia de pe foc şi se toarnă fierbinte în borcane, apoi se lasă să se răcească până în următoarea zi, când se pune capacul şi se închid ermetic.
Se depozitează în cămară/pivniţă, la loc răcoros şi întunecos.
Se poate păstra chiar şi 3-5 ani FĂRĂ să se strice sau să-şi schimbe aroma/gustul.
SPER că tu NU confunzi dulceaţa cu gemul :
* dulceaţa are fructe întregi/bucăţele şi acestea se "scaldă" în acel sirop asemănător mierii de albine
* gemul este o pastă de fructe - fructele sunt ( majoritatea ) ZDROBITE/măcinate.
Reţetele care se găsesc pe net sunt reţete de gem!
Toate cele bune.
anonim_4396 întreabă: