Meniul I
Bors de legume
Ingrediente cartofi, ceapa, morcovi, radacini de patrunjel, telina, radacini de varza, bors acru, bulion, ulei, sare si verdeata tocata marunt.
Mod de preparare
Zarzavaturile se curata si se spala si se dau prin razatoarea mare. Ceapa se taie marunt si se pune la fiert cu putina apa si ulei. Se adauga zarzavatul si se mai lasa la fiert apoi se adauga apoi cartofii taiati cubulete mici, sare dupa gust, iar cand toate sunt fierte, se adauga bulionul si imediat borsul care se lasa sa dea numai in doua-trei clocote. Se adauga verdeata fin tocata.
Pizza de post
Ingrediente: faina de grau, drojdie, ulei, ardei in sos, masline, ciuperci, sare si piper.
Mod de preparare
Se amesteca faina cu drojdia dizolvata in putina apa calduta si sare. Se face un aluat in care, pe parcursul framantarii, se adauga si ulei. Se intinde o foaie de aluat in tava unsa cu margarina si tapetata cu faina.
Separat, ceapa taiata pestisor si morcovul dat prin razatoare se calesc. Se adauga ciupercile. Se pune sare si piper dupa gust. Pe foaia intinsa in tava se intinde sosul cu ardei (in lipsa, se face un sos din bulion, cu putina apa sau ketchup) peste care se pune compozitia (tocanita cu ciuperci), uniform pe tot blatul. Se amesteca cu masline taiate feliute. Se da la cuptor 30-40 de minute.
Mere la cuptor
Ingrediente mere, gem sau dulceata de visine, margarina si zahar.
Mod de preparare
Merele se spala, se scobesc de cotoare. In scobitura se pune putina margarina, putin zahar si o lingurita de dulceata. Se asaza in tava unsa cu margarina si se dau la cuptor pana se inmoaie.
Meniul II
Bors de hribi cu cartofi
Ingrediente hribi congelati sau uscati, ceapa, morcov, cartofi, radacina de telina, patrunjel verde, bors acru si ulei.
Mod de preparare
Se taie ceapa marunt si impreuna cu morcovul, telina radacina (date prin razatoare) se pun la fiert impreuna si cu hribii taiati fidelute sau cubulete. Apoi se adauga cartofii taiati cuburi, sarea si piperul, dupa gust. Cand toate sunt fierte, se adauga borsul acru dupa gust. Uleiul se incinge si se adauga putin bulion, apoi se pune in ciorba. Se adauga verdeata patrunjel, leustean.
Stufat de mazare
Mazarea si ciupercile se spala cu apa calduta. Ceapa si usturoiul se taie marunt, iar ardeii si rosiile se taie felii. Se amesteca totul, se pune ulei, sare, piper, apa si se lasa la cuptor pana scade. La sfarsit se adauga verdeata taiata marunt.
Prajitura cu morcov
Se rade morcovul prin razatoarea mica, se freaca apoi cu zaharul si se pune la calit. Dupa ce a scazut zeama, se adauga margarina si se lasa la racit. Se adauga faina, bicarbonatul, se amesteca bine si se imparte aluatul in doua. O jumatate de aluat se intinde in tava (tava este unsa cu margarina si tapetata cu faina) peste care se asaza un strat de gem de prune sau oricare alt soi, dupa care se acopera cu cea de a doua jumatate de aluat si se pune la cuptor.
Meniul III
Ciorba de zarzavaturi
Ingrediente: cartofi, ceapa, morcov, telina, patrunjel (radacini), ardei, bors acru, pasta de tomate, patrunjel verde si sare.
Mod de preparare
Se taie ceapa cubulete sau pestisor si, impreuna cu morcovul, radacinile de telina si patrunjel, se pune la fiert intr-un vas cu un sfert de apa din cantitatea totala. Apoi se adauga cartofii taiati cubulete. Se lasa la fiert, apoi spre final se adauga uleiul, sarea dupa gust, pasta de tomate si bors acru. Pasta de tomate se mai poate amesteca cu uleiul incins intr-o tigaie si apoi se toarna aceasta compozitie peste ciorba preparata. La sfarsit se adauga leustean taiat si patrunjel.
Sarmalute in frunza de stevie
Ingrediente: ceapa, ulei, orez, morcov, radacina de telina si patrunjel, frunze de patrunjel, bulion, sare, piper si bors acru si frunze de stevie
Mod de preparare
Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei. Se adauga orezul, morcovul ras, radacinile de telina si patrunjel. Se toaca patrunjelul verde si se amesteca in compozitie. Se adauga sare si piper dupa gust.
In umplutura se pot pune ciupercute taiate, soia granule etc. Frunzele de stevie se oparesc, apoi se umplu cu compozitia obtinuta. Sarmalele se pun intr-o cratita unsa cu ulei, se adauga sosul obtinut din bulion si bors acru, apoi se fierb la cuptor.
Salata de fructe
Ingrediente: portocale, banane, mere, kiwi, grapefruit (in functie de gusturi), zahar vanilat
Mod de preparare
Fructele se curata, se taie cuburi si se amesteca. Dupa preferinta, se adauga zahar vanilat.
Meniul IV
Supa crema de legume cu crutoane
Ingrediente: morcov, radacina de patrunjel si telina, cartofi, ceapa si varza verde si conopida, daca este.
Mod de preparare
Zarzavaturile se curata, se spala si se fierb bine in apa cu sare. Dupa ce au fiert bine se scurg, se paseaza cu mixerul. Legumele pasate foarte bine se pun in zeama in care au fiert, se adauga uleiul, verdeata tocata marunt si se potriveste de sare si piper. Se serveste cu crutoane.
Crutoanele sunt niste felii de paine care se ung cu margarina si se taie cubulete mici, dupa care se pun intr-o tava unsa cu margarina si se dau la cuptor pana se rumenesc.
Ciuperci a la grec
Ingrediente ciuperci, ceapa, ulei, vin, lamaie, verdeata, sare si piper.
Mod de preparare
Ciupercile se curata, se spala si se taie bucati mari. Ceapa taiata marunt se caleste in ulei incins, se adauga ciupercile, vinul si se lasa la fiert.
Cand s-au inmuiat ciupercile se adauga zeama de lamaie, verdeata tocata marunt si se mai fierbe foarte putin. Se pune sare si piper, dupa gust.
Prajitura cu miere si nuci
Ingrediente bicarbonat, miere de albine, faina, ulei, drojdie, sare, dulceata, nuci, zahar si margarina.
Mod de preparare
Mierea amestecata cu bicarbonatul se pun intr-o cratita si se lasa la foc mic pana se topeste. Se toarna peste faina si se adauga uleiul, drojdia inmuiata si sarea. Se framanta si se lasa o jumatate de ora. Aluatul se imparte in doua si se intind doua foi care se ung cu dulceata de care aveti si se presoara cu nuci si zahar. Fiecare foaie se ruleaza, nu prea strans, si se asaza intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina. Se taie felii groase din acea rulada si se dau la cuptor.
Ardei grasi umpluti cu orez si ciuperci
8 ardei grasi (de la congelator sau din saramura)3 cepe, ciuperci la ochi , 100 g orez, 250 g suc de rosii, 1 ceasca ulei, 50 g faina, sare si condimente foarte importante, cele mai importante, verdeata.
Calesti ceapa in jumatate din cantitatea de ulei, adaugi orezul, apoi ciupercile taiate marunt, mai adaugi 2 cesti cu zeama in care au fost fierte ciupercile, dupa care lasi sa fiarba compozitia la foc mic pana cand scade. Se adauga sare, piper, faina, verdeata si cateva linguri de suc de rosii. Umpli ardeii cu compozitia obtinuta, ii asezi in tava, pui peste si restul sucului de rosii, restul de ulei si ii dai la cuptor pentru 30 de minute uneori folosesc pentru gust un sos pofta de din comert totdeauna pun foi de dafin.
Sarmale de post
ciuperci, o cana de orez, 3 cepe mari, 1 morcov, 100 ml ulei, 2 linguri pasta de rosii, 150ml suc de rosii, sare, piper, marar, foi de dafin, varza acra, condimente cum te lasa inima ca sa nu-ti bati capul, sunt in comert condimente pentru mancarurile de varza cool
Se toaca cepele si se calesc in ulei. Ciupercile spala-te si curatate se taie marunt si se pun peste ceapa.Se lasa sa fiarba putin in sucul lor. Orezul spalat se pune peste ciuperci. Tot acolo se mai pun cele 2 linguri de pasta de rosii, sare, marar, piper si o ceasca de apa. Se lasa sa fiarba pana se umfla bobul de orez.
Se lasa sa se raceasca dupa care se pun condimentele si se infasoara sarmalele. Pe fundul oalei se pune o foaie de varza, varza tocata, sarmalele bine infasurate. Peste ele se pune apa, se pune sucul de rosii si foi de dafin. Se fierb la foc mic cam 1 1/2 ora.
Salata de conopida
Salata de conopida se face simplu de tot se fierbe conopida in apa cu sare se scurge si se toaca marunt. Se pune ceapa si/sau usturoi tocate, maioneza din comertz din aceea de post. Gata.
Retete de la Amalia
Ciorbitza de linte rosie
Am pus in ea linte, 2 cepe intregi, 2 morcovi,u ardei mic, usturoi si cateva buchetzele de conopida, cand a fiert am pus pasta de tomate si tarhon cu otet - super buna, nu stiu cat o sa tina de foame.
Humus
(Fiert nautul cu sare, piper, 2 morcovi, ceapa si usturoi) apoi le-am belnderit si am mai pus niste condimente.
Ingrediente:
Alegem ardei "drepti", de orice culoare (dar rosii sau galbeni sint mai gustosi decit verzi), astfel incat sa poata veni in contact cu suprafata plitei in orice pozitie.
Instructiuni:
1 ) Punem pe plita ardeii si-i coacem pe toate partile pina cind cea mai mare parte a suprafetei lor s-a copt, iar coaja superficiala a inceput sa se desprinda.
2 ) Dupa ce s-au copt, ii punem intr-o cratita, presaram pe ei putina sare si acoperim cratita.
3 ) Peste o jumatate ora ii putem curata de coaja si-i asezam intr-un castron, punem otet ( de mere daca avem ) si sare.
Daca ardeii sunt prea mari, ii taiem longitudinal, indepartam semintele, insa lichidul din interior il punem in castron impreuna cu ardeii.
Peste ardei putem pune si putin ule.Cartofi la cuptor
-cartofi
-ceapa
-orez
-condimente
-putin ulei
-bulion
-verdeata
-2-3 graunti de usturoi
Cartofi se taie ca si la mancarea de cartofi,ceapa se taie solzisori,se aseara intr-o tava mai inalta, si ceapa, si cartofii si orezul, se pune putin ulei deasupra si condimente dupa gustul fiecaruia (eu pun secretul gustului si cimbru), se umple tava cu apa cat sa acopere cartofii si se baga la cuptor.Cand sunt tiate fierte bine, se pune bulionul se mai lasa aproximativ 5 min., si se opreste focul.Deasupra se presara verdeata si usturoilu taiat marunt.
Spor la gatit si pofta buna! Musaca de linte
Se spala bine si se lasa la inmuiat lintea (mica, maro). se fierbe bine, la fel ca fasolea. Se scurge si se da prin masina de tocat. Se caleste o ceapa, se adauga lintea care-i acum ca o pasta, se adauga sare, piper, suc de rosii. se mai lasa putin pe foc, se da la o parte, se lasa sa se mai raceasca un pic.
Meanwhile, se fierb cartofi in coaja, se curata, se taie rondele.
Se unge o cratita cu ulei, se tapeteaza cu pesmet. Se pun: un rand carofi rondele, un strat de linte. Ultimul rand, de cartofi. Se pune putin suc de rosii deasupra. Se da la cuptor. Se scoate cand s-a uscat sucul. se serveste si caSpaghete cu nuci - reteta de post rapida
Spaghete (fara ou) fierte, spala-te, racite. Se adauga putin unt (cat inca mai sunt calde) nuci macinate si zahar tos.
Se face repede si ingrasha... dar sunt tare bune. Puteti sa adaugati si scortisoara daca va place, ia un gust si miros de mucenici.
lda, si rece! MANCARE DE CONOPIDA SI BROCOLI
700g comopida
500g brocoli
sare
1 lingura seminte de mustar
1 ceapa
catel de usturoi
2 linguri ulei de soia(merge si de floarea soarelui sau de masline)
1 limeta (lamaie verde)
1 v.d.c boia iute
8 linguri ketchup
zahar
1 leg patrunjel
Conopida si brocoli se desprind in buchetele si se fierb 3-4 minute in apa cu sare.
Se prajesc semintele de mustar intr-un teflon fara ulei. Ceapa si usturoiul se taie marunt si se prajesc putin in ulei incins.
Se razuie coaja de limeta si apoi se stoarce sucul.Coaja si zeama se amesteca cu boiaua iute si ketchupul se pun in tigae peste ceapa si usturoiul prajit si se incalzesc. Se adauga conopida, brocoli si semintele de mustar si se mai fierb aproximativ 10 minute.
La sfarsit se adauga patrunjelul tocat.
Buna! poti incerca orice, fiert fara prajeli, si pui doar un picut de ulei la fiert, eu asa procedez...
O ZI CAT MAI PLACUTA!
Bună! Aici găsești mai multe rețete și meniuri de post http://zinnaida.ro/retete-culinare/
Smile_3473 întreabă:
perceive întreabă:
Rizer întreabă: