Eu procedez in felul urmator, si imi iese varza foarte buna, de fiecare data: in primul rand calculez bine cantitatea de sare. La un bidon de 60 l, pun 60 de linguri, cate o lingura de sare pentru fiecare litru din capacitatea lui (nu pentru apa care incape in bidon). Si acesta este un mic secret pentru gustul verzei. Varza nu o las sa stea mai mult de o zi. O curat bine, cotorul il strapung in patru, destul de responsabil, astfel incat, in timpul murarii sa intre bine zeama in varza. Asez varza, pe langa ea pun frunze de telina, hrean cat cuprinde, o gutuie sau doua, taiata in sferturi, boabele de porumb de la 3 stiuleti, si o sfecla rosie sau chiar doua, daca iti place, curatata si taiata in bucati potrivite. Sfecla ii va da o culoare deosebita. Apa rece o amestec cu cantitatea de sare, dinainte calculata si, dupa ce sarea s-a dizolvat foarte bine, o torn peste varza. La fiecare doua zile o vantur foarte bine si repet operatia aceasta de cinci ori. Nu pun conservant niciodata in nimic. O pastrez la rece si, peste an, am grija ca de fiecare cand scot varza, sa fac in asa fel ca cea ramasa sa ramana in zeama. Reusesti aceasta cu ajutorul a doua scandurele puse deasupra. Recipientul trebuie sa fie bine inchis. Reteta este sigura, eu de ani de zile nu am avut niciodata probleme.
Trebuie sa pui cat mai multe "buruieni" ca sa nu aiba unde sa faca floare!
Am pus si buruieni si hrean si toate si mi se pare ca nu sta bine totusi, poate e la caldura am dus-o acum la mai rece.
Trebuie sa stea la rece.trebuie vanturata de cel putin patru ori pana se mureaza. dupa ce se mureaza pune-i unpliculet de conservant.la un bidon de 60 l este nesemnificativ. floare oricum va face cand se incalzeste daca ajunge pana atunci. dar cat e rece va fi limpede chiar si fara conservant. vreau sa spun ca eu o tin in balcon invelita cu o patura sa nu inghete. dar in februarie la sfarsitul lunii ...gata.mai e o chestie. daca face floare nu e o problema fiindca dupa ce cuprinde toata suprafata ei spuma aceea care se formeaza.sa nu lasi insa sa se duca chestia aia la fund fiindca tulbura zeama si incepe sa se intinda.sare... o cana de 200 ml la o galeata de apa rece.
Inainte de a se pune varza la murat, trebuie lasata cel putin 10 zile intr-un loc bine aerisit, sa se zvante, de asemenea se mai pune in butoi, cimbru, crengute de visin, un stiulete de porumb si deasupra o cruce din lemn de stejar, peste care se pune o piatra de rau si apa de izvor. Dupa ce s-a murat varza se pune 200gr, alcool alimentar de 89 grade.
Trebuie pritocita (aerata). Dupa 2 saptamana de la acrire dizolva un pliculet de pikant fix in putina zeama si apoi toarna peste varza. Nu va mai prinde floare. Si un alt factor de aparitie a "floarei" (nu stiu daca e corect scris) este temperatura. Varza trebuie tinuta la rece.
Daca puneti 60 linguri de sare la un butoi de 60 l varza iese prea sarata. Eu pun o lingura de sare la un litru de apa si o dizolv bine inainte de a turna apa in butoi peste varza. In acest fel nu mai trebuie pritocita (pritocilrea se face pentru a se dizolva sarea care se aseaza la fundul butoiului daca aceasta se adauga fara sa fie dizolvata in prealabil). Mai adaug hrean (vreo zece radacini) si o sfecla rosie taiata in bucati,. Si iese f. buna!
Pentru ANONIM. pai daca ai zis ca pui o lingura de sare la 1l la 60l nu pui 60de linguri de sare cum e prea sarata daca e acelasi lucru?
Daca ai sa incerci reteta mea adica a anonimului cred ca ai sa-mi dai dreptate. A uitasem sa va mai reamintesc ca si zeama este un deliciu pentru ca am taiat an ea bucati de sfecla rosie. Ancearca si tu si o sa-mi dai dreptate.Atunci cind vrei sa gatesti sarmale, varza calita sau o alta mincare cu varza chiar si ciorbele iti iese colorate, fapt care nu mai folosesti mult bulion sau suc de rosii. Depinde de mincarea care o vrei sa o prepari
An anuntul de mai sus am uitat sa va povestesc sau sa va zic ca fiecare varza in parte eu o scobesc si o pitrocesc aproape zilnic pana ce vad ca varza se inmoaie
Eu pun apa fiarta și răcită în care adaug 100 ml oțet la 10 l apa. Și "pitrocita " o săptămână! Iar după murare mai răstorn din când în când și aeresc zeama.Nu ia mult timp. Am varza murata și în luna iulie.
anonim_4396 întreabă: