Painea NU se coace la 280 grade, fiindca se arde exteriorul si ramane necopt interiorul (miezul)!
Painea se coace corect (si uniform) la temperatura intre 160-180 grade, iar timpul de coacere se calculeaza inmultind greuttea (in kilograme) cu cate 45 minute.
De exemplu, o paine de 2kg se coace la 160 grade timp de 90 minute (o ora si jumatate).
Asa, zi-le tu. Si la 280 nu ajung cuptoarele astea de aragaz normale, poate doar unele electrice din gamele profesionale.
Buna.Dar ce reteta e aia? Nu mai bine cauti o alta reteta care nu cere temperatura asa mare? Iesi mai bine atat cu oala cat si cu painea, care, altfel, se va arde.
Oala aia rezista la cit spune pe ea, adica temp aia arata cit iti garanteaza ala care o facut-o ca va rezista.
Tu daca o supui la temp mai mari, poate sa reziste, sau poate sa crape, de explodat nu are ce, nici oala, nici cuptoru, dar ai sanse mari sa crape oala.
Explodeze nu dar oala poate sa se crape. Din experienta iti spun ca in multe cazuri temperaturile astea nu sunt batute chiar in cuie - e ok la 240 dar nu rezista la 245... depinde de oala. Daca vrei sa risti ce se poate intampla este sa crape. Exista tavi de metal pentru paine/ cozonac, sunt ieftine, rezista la orice temperatura (rezonabila) si se gasesc la orice magazin cu articole de bucatarie.
Sustin ce zice Eireann.
Mai adaug că poți coace o pâine și la temperaturi mai scăzute, gen 200 grade (daca vrei musai sa folosești aceea oala ceramica - dar nu vad de ce ai face asta când poți cumpăra tavi ieftine) cu condiția că va trebui sa o coci un timp mai îndelungat. Dar forma, culoarea, textura, etc. painii va diferi.
De asemenea poți coace și la temperaturi mai mari, iarăși cu diferențe de rezultat.
Tavile ieftine de metal sunt cat se poate de nesanatoase pentru mancare si implicit organismul nostru.
Pentru sănătatea ta, te as sfătui să nu mai crezi tot ce citești pe net.
Si eu te-as sfatui sa mai citesti, fiindca internetul nu e alcatuit numai din siteuri precum, descopera',, eu stiu' si asa mai departe.
Merci. Totuși, ai fi pus o oala ceramica in cuptor. Acea oala ceramica are garnituri si piese din materiale plastice, care se vor topi la temperaturi mari, intrand in mancarea ta. Mai mult, acea oala are pe interior un strat polimeric care o face non-stick. Acel polimer devine cancerigen la temperaturi ridicate.
¯\_(ツ)_/¯
Cred ca eu imi imaginez un tip de oala si tu altul. Exista si fara nicio garnitura sau chestie de plastic asa cum exista si fara strat antiaderent sau email. Vrei poza la ce am eu acasa sau? )
Mi am dat seama de la temperatura. Altfel ceramica ar rezista la temperaturi mult, mult mai ridicate. Teflonul insa, 200-260 de grade.
Dar te rog, arata-ne ce ai acasa?
Sigur, uite acum ies din pat unde e cald si bine, sa cobor la bucatarie sa fac poza.
Hai mai :''''(
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Am renuntat in cele din urma la idee. Mi-am luat o oala din fonta cu capac de la un targ de mesteri populari. Am urmat alta reteta si sper sa iasa o pâine cu maia calitatea I?