Cel mai bun mod de preparare a legumelor este in vapori de apa. In felul acesta se pastreaza vitamina C, betacarotenul, vitaminele B si mineralele. Cu cat fierberea legumelor este mai indelungata si in mai multa apa, cu atat se irosesc mai multe vitamine si minerale. Pentru a pastra culoarea naturala a legumelor este bine sa le stropiti cu putin suc de lamaie inainte de a le prepara in aburi. Toate legumele pot fi pregatite in vapori. Morcovii, telina, sfecla rosie, cartofii, mazarea au nevoie de mai mult timp, pe cand conopida, broccoli, fasolea verde, spanacul sau andivele nu trebuie lasate mai mult de 15-20 de minute.
- Evitati prajirea legumelor, pentru ca, preparate astfel, ele capata mai multe calorii din cauza grasimilor adaugate, isi pierd din vitamine, minerale, antioxidanti. Mai mult, prin prajirea legumelor care contin amidon este generata o substanta cancerigena numita acrilamida.
Doar o miica parte din ele...o mare parte din vitamine, minerale etc. (cum ai zis tu) raman deci daca vrei sa le fierbi le poti fierbe