Dacă nu este acru rău, mergi la fitosanitare şi-ţi vor da câteva soluţii să stopeze acreala. Dacă nu, urgent pui cazanul lui Petrică şi faci ţuică! În ultimă instanţă oţet din vin.
S-a acrit din cauză că l-ai ţinut la fermentat prea mult timp sau a fost prea cald în încăperea în care era pus la fermentat.
Dacă NU este prea acru poţi face un "sirop" ( vin + zahăr, în funcţie de cantitatea totală de vin ) pe care îl fierbi şi care îl torni peste vin.
Dar, ÎNAINTE de asta trebuie să "tragi" vinul de pe "monturi"/drojdie, de vreo 2 ori : îl tragi o dată, apoi îl laşi câteva ore să se mai depună, apoi iar îl tragi de pe drojdie şi abia după aceea faci acel sirop.
Acum depinde şi ce cantitate de vin ai...
Eu fac, de obicei, între 60-100 l de vin - din care jumătate îl FIERB şi-l pun înapoi peste celălalt pentru a-l opri din fermentaţie.
Apoi îl ţin 1-2 zile la rece ( ca să se mai depună ultima drojdie ), după care îl scot şi-l "ambalez" în sticle ( de sticlă, NU peturi de plastic ) şi se păstrează la rece!
Dacă este foarte acru atunci NU mai ai ce face decât oţet sau ţuică.
Asa s-a intamplat si la mine, iar tata a facut tuica sau o tarie nu stiu exact ce era. la noi era putin, dar daca ai o cantitate mare e cam rau, incearca reteta lui bursuc001
Ooopss..scuza-ma, nu am vazut data la care era pusa intrebarea am crezut ca e recenta
Ca sa nu se mai intple de la inceput sa iei intr-o cana gradata si sa bagi alcool metru sa fie intre 20/21nu vei mai ava probleme daca nu are gradatia into cana gradata si pui zahar si calculezi cit zahar ai bagat la 1litru de vin si cit trebuie sa bagi la o vadra de vin si daca vrei si sapanie sa bagi in sticla de geam 4 bobe de orez alb si dop ermetic cin e vinul in fierbere si le desfaci dupa 69 de zile mult succes