Burrito-ul este un tip de mancare Tex-Mex, reprezentat dintr-o lipie (faimoasa tortilla sau "lipia mexicana") impaturita in jurul unei umpluturi. In Mexic, umplutura consta de obicei in carne, fasole reprajita sau orez mexican si are dimensiuni relative reduse. In Statele Unite, umplutura consta intr-o combinatie de ingrediente cum ar fi orez mexican, cartofi prajiti, salata verde, salsa, guacamole, fasole si smantana. Dimensiunile unui burrito din Statele Unite variaza, dar de obicei este mai mare decat cel mexican datorita numarului mare de ingrediente.
Șaorma este o mâncare arăbească din zona Levantului.
Shaorma este un cuvânt arăbesc, făcut dintr-unul turcesc care înseamnă "rotativ". Turcii îi zic "doner kebab", care înseamnă "kebab rotit". Morala este că oricare termen este bun, la fel ca şi orice variaţiune de tipul "shaorma"/"shawarma" sau "kebab"/"kebap" fiind doar modul diverselor popoare arabe de a scrie acelaşi lucru.
"Kebab rotit" înseamnă că se punea carnea pe un băţ pe care-l roteai deasupra focului. Şi întrucât era mai greu să ţii băţul respectiv vertical şi să-l supui unui foc lateral, aşa cum se face astăzi, foarte mulţi ani shaorma a fost făcută cu focul jos şi carnea rotită deasupra lui, că la proţapul nostru tradiţional.
Deci burrito e de la mexicani cu ingredientele aferente si shaorma e de la turci pentru noi si la fel adaptata gustului.
Excelent raspuns. Mai adaug la ce ai zis tu ca shaworma si kebapul nu au nici o treaba cu cartofii prajiti. La noi baga cartofi ca sa le umfle. Specialitatile turcesti sunt excelente, fiind mai condimentate si mai uscate decat atrocitatile care se vind la noi - nu o sa vezi in Turcia nici maioneza sau sos de rosii mizerabil gen ketchup cum se baga la noi in shaworma si kebap (kebab, depinde - se folosesc ambele forme).
De cultura. Unul vorbeste araba, altul vorbeste spaniola.
Burito mai contine si niste fasole, avocado si inca cateva chestii sanatoase de care shaorma nu a aflat inca.