Maturerea adica fermentarea
'' Maturarea (fermentarea)
Această fază este foarte importantă pentru obținerea anumitor sortimente de brînzeturi. În masa de brînza au loc o serie de transformări ca urmare a acțiunii microorganismelor și enzimelor, brînza căpătînd miros, gust și aromă caracteristice. Pentru o maturare normală trebuie asigurate condiții determinate de temperatură și umiditate, favorizînd astfel dezvoltarea microorganismelor specifice categoriei respective de brînzeturi. Din modificările pe care le suferă brînzeturile în timpul maturării, cele mai importante sînt: reducerea umidității, fermentarea lactozei, transformarea parțială a cazeinei în produși mai simplii, ușor asimilabili, care conferă produsului consistența și aroma specifice. ''
Maturare inseamna fermentare. Se procedeaza astfel: casul se taie in 4 sferturi sau bucati de 6-7 kg si se trece prin crita sau rafturi pentru maturare. Cand incaperile de maturare sunt racoroase si laptele a fost proaspat, bucatile se aseaza suprapuse si se acopera cu sedile, in incaperile mai calde, casurile se vor fi asejazate la distantate si neacoperite. Temperatura optima de maturare se situeaza in jur de 30 grade C, asigurand un proces de fermentare lactica intens, necesar obtinerii unui cascaval de calitate. De obicei insa la unitatile unde se prepara casul, temperaturile sunt variabile, incat maturarea are loc intre 18-20 grade C. Durata de maturare este in functie de calitatea laptelui si conditiile dematurare. Un process de maturare normal dureaza intre 6-10 ore, dar nu poate fi numai de o ora sau depasi 20 ore.
Viatamergeinainte întreabă: