Intr-o cratita mare, cu pereti nu prea inalti, se asterne intr-un strat uniform zaharul pentru caramel. Se pune pe flacara mica si se lasa sa se incinga. Atunci cand apar primele locuri in care a inceput caramelizarea (zaharul capata culoare bruna) se amesteca cu coada unei linguri de lemn, rotind-o in cercuri mici si incorporand treptat zaharul din jurul zonei de caramelizare. Se procedeaza astfel in toate zonele de inceput ale caramelizarii, pentru a asigura uniformitatea procesului si a evita arderea zaharului pe unele portiuni. Cand tot zaharul este de culoare bruna si incepe sa se formeze spuma, se ia cratita de pe foc si se roteste, inclinata, pentru ca siropul caramel sa acopere si peretii laterali, pana la jumatate din inaltimea cratitei. Se lasa apoi sa se raceasca.
Nu e adevarat.Nu se pune in tigaie.Se pune in oala.Se lasa asa pana se face rosu si devine caramel
Eu asa stiu.
Si ce faci? Strici oala.Mai ales daca este emailata.
Bine,eu am vazut cum face mama.
Ok.Fiecare face cum vrea si cum stie.
Salut!
Uite aici retete de succes:
http://retete.acasa.ro/sfaturi-culinare-41/cum-sa-faci-caramel-154543.html
Funda?
Pai, iei o oala (nu foarte mare) si pui acolo zaharul, il pui la foc si amesteci in el cu o lingura de lemn pana se topeste si prinde culoarea si forma caramelului Sper ca te-am ajutat
Eu stiu ca se pune zaharul intr-o tigaie si sa lasa la foc pana cand se topeste si se caramelizeaza.
Intr-o cratita, pui zaharul uniform, la flacara mica lasand sa se incinga.Cand zaharul isi schimba culoarea, amesteci cu o coada a unei limguri de lemn, amestecand unform ca zaharul sa nu se arda.Cand tot zaharul isi schimba culoarea, se ia cratita de pe foc, se roteste pentru ca zaharul ca acopere peretii cratitei si se lasa la racit.
Alege o cratita potrivita pentru a face in ea un sos precum caramelul. Pune-o pe aragaz, la foc mediu si toarna 175 de grame de zahar in ea. Amesteca si apoi lasa-l pana cand acesta incepe sa se topeasca (in aproximativ 5 minute). Apoi scutura putin cratita, apoi lasa zaharul sa se transforme in lichid.
Foloseste o lingura pentru a amesteca in zahar, cristalele acestuia ar trebui sa se transforme intr-un lichid inchis la culoare, precum mierea. Este important sa lasi zaharul sa se topeasca in ritmul lui, fara sa-l scuturi si amesteci prea mult si fara sa dai focul mai tare. Numai astfel vei obtine un caramel uniform si bine facut.
Ia cratita de pe foc si adauga doua linguri de apa fierbinte, insa cu grija, astfel incat sa nu te arzi de la stropii de caramel care pot sa sara din cratita. Amesteca bine, astfel incat caramelul sa fie neted, fara bule.
LisaJulie întreabă: