| gellalbie4ever a întrebat:

Buna TPU.
Vreau sa fac gem din 2kg merisoare, as vrea sa folosesc gellfix Dr. Oetker. Cât am nevoie 2:1, 3:1 sau 4:1? Cat sare si zahar sa pun? (Am citit ca sarea taie gustul amar) Vreau sa neutralizez gustul amarui ca gemul sa fie mai dulce spre acrisor
Dau funda!

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Nu folosi nimic, doara fructele alea si zahar, nu ai nevoie de rahaturi, o sa iasa gemul ala aiurea.
Daca are gust amarui fructele e ok, zaharul schimba balanta.Cit sa pui? Nu am cartea la mine ca tias fi zis.

Nu am inteles niciodata de ce fabricile pun in gemuri gelatina sau ce rahaturi mai pun, conservanti etc.
Daca pui doara fructe si zahar, acel gem tine ani buni si peste 5 ani,pentru ca il sterilizezi,deci eu cand vad gemurile din comert,ma uit la ele,le scutur,citesc ce au in compozitie si pun la loc laughing cand vad gelu ala,se misca tot ca gelatina,ala nu-i bun,gemu trebuie sa curga,nu sa tremure,sa stea gramada.

Fa incercari,vezi cate borcane iti ies,si pui la fiecare alta cantitate de zahar si sare,la unu nu pui sare deloc,apoi vezi cum ete la gust.

Deci zic sa pui sare sau zahar dupa,la fiecare borcan,apoi sa sterilizezi.
Celer mai bune gemuri, dulceturi, copnserve in general se faceau pe vremuri la Tecuci, acolo era o fabrica uriasa, aveau aia niste retete traznet.
Astazi ce stiu e ca fac mustar acolo, nu mai stiu de mai fac conserve.Am mincat gemuri, compotoru, zacusca etc din toata tara, de la majoriotatea fabricilor, mai bune ce faceau aia acolo nimeni nu face, nici n-au facut vreodata.totu era perfect proportionat,gust,arome totu.

In zona aia oamenii stiu sa mai gfaca acasa,pentru ca multi au lucrat la fabrica aia ani si de aia stiu, au preluat de acolo retete.
Deci daca cunosti in nzona aia oameni, intreaba.
Nu stiu daca face careva gemuri din merisoare, dar macar ai idee cam ce se pune ca zahar, daca se pune sau nu sare etc.

Eu am o carte de nivel superior de asta pentru conserve, dar nu o am cu mine aici unde locuiesc acum.

0 răspunsuri: