Ingrediente:
500 g lapte praf
250 ml apa
¾ kg zahar
200 g unt
100 g cacao
Mod de preparare:
Ciocolata de casa – Apa si zaharul se pun pe foc si se lasa sa fiarba 10 min, sa se dizolve tot zaharul si sa se formeze un sirop.
Untul se topeste intr-un vas, pe foc mic, apoi se lasa sa se raceasca.
In siropul obtinut se adauga treptat cate putin din toate: lapte praf, cacao, unt, pana se termina toata cantitatea de ingrediente.
Se pot adauga dupa gust stafide, arahide nesarate etc.
Compozitia se intinde pe o tava in strat de aprox 1 cm, pe care s-a pus celofan sau pergament.
Se tine in frigider sa se intareasca dupa care se portioneaza cu ajutorul unui cutit inmuiat in apa.
TIRAMISU
400 g piscoturi Savoiardi
250 g crema Mascarpone
4 oua
4 linguri zahar
3 cescute de cafea tare (espresso) fara zahar
cacao pentru ornat
MOD DE PREPARARE
Intr-un bol se amesteca bine galbenusurile de ou cu zaharul pana se deschid la culoare;
Se adauga apoi crema Mascarpone si se omogenizeaza amestecul;
Intr-un bol separat se bat albusurile de ou pana se umfla;
Se toarna albusurile peste amestecul cu mascarpone si se intorc usor cu lingura pana la incorporare;
Nu folositi mixerul pentru ca albusurile se vor lasa;
Piscoturile se inmoaie putin pe ambele parti in cafea (in care se poate turna si putin coniac sau rom pentru un gust mai bun) dupa care se aseaza intr-o tava unul langa altul, fara spatii goale intre ele;
Dupa ce am pus primul strat de piscoturi turnam peste ele o jumatate din crema;
Apoi, punem alt strat de piscoturi, imbibate de asemenea in cafea si deasupra ce a mai ramas din crema;
Se pudreaza din belsug cu cacao, astfel incat sa se formeze un strat uniform, si se lasa la frigider peste noapte.
Ingrediente prajitura cu mere:
Aluatul: 100 g zahar
160 g untura sau 200 g margarina
300 g faina
1 ou
1 praf de copt
1 praf zahar vanilat.
Umplutura:
1 kg mere
200 g zahar pudra
1 varf de cutit scortisoara pisata.
Modul de preparare a retetei:
Merele curatate se rad pe razatoarea mare si se calesc impreuna cu zaharul. Se iau de pe foc, se adauga scortisoara si se lasa sa se raceasca. Intre timp, din ingredientele de mai sus se framanta un aluat din care se intind doua foi. Prima foaie se pune intr-o tava presarata cu faina. Peste ea se intind merele intr-un strat uniform. Deasupra se pune cea de a doua foaie. Se da la cuptor, la foc potrivit, 30-40 minute. Se lasa sa se raceasca si se taie in bucati patrate. Se servesc pudrate cu zahar vanilat.
BoOoMbOnik întreabă: