| ConstiintaTa a întrebat:

Vreau si eu o reteta cu pilaf, dar stiu ca are ca ingrediente ulei, orez si stafide! Cine imi poate da reteta sau mai multe retete care au ingredientele astea primeste fundita+folositor +inteligent!

Răspuns Câştigător
| Kanpeki a răspuns:

Pilaf de orez









Ingrediente:

orez
ceapa
gogosar
ulei
sare
piper
oregano
foi dafin
Preparare:

Se pune intr-o cratita ulei cca. 100 ml.; se aseaza pe foc mediu in care se pune ceapa taiata solzisori, gogosarul to solzisori. Dupa ce s-au calit putin se adauga orezul (nu-l spalati ca se pierde ce-i mai delicios) si il caliti impreuna cu ceapa si gogosarul pana ce bobul de orez se albeste. Adaugati sare, piper, oregano, o foaie de dafin, vegeta si mai amestecati cca. 1 min.

Adaugati apa fierbinte peste acestea si le lasati la fiert pana ce bobul de orez s-a fiert. Daca va plac maslinele adaugati odata cu apa si cateva masline.
Mentiuni:

Este o garnitura perfecta pentru orice, dar poate fi servita si simpla.


Pofta buna

Timp Preparare: 30 '
Complexitate: medie


sau


Ingrediente:

300 g orez
5 cepe
1 morcov
1 ardei gras
ciuperci (de preferinta hribi, desi merge cam orice soi)
Preparare:

Ciupercile se curata, se spala bine si se oparesc, apoi se pun intr-o tigaie cu doua cepe mari, taiate pestisori, apa sa le acopere si putin ulei. se fierb la foc mic pana scade toata apa, apoi se adauga ulei, daca este nevoie si se prajesc (tot la foc mic) aprox 20 de minute. Se sareaza dupa gust.

3 cepe taiate cubuletze se calesc in putin ulei, apoi se adauga morcovul si ardeiul gras, taiate cubuletze. Se toarna deasupra cam un litru de apa si orezul. Se lasa pe foc pana orezul este bine fiert. Se sareaza dupa gust si se mananca impreuna cu ciupercile prajite.

sau


Reteta de baza pentru pilaf


Pentru a o prepara cei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

* 1 cana de orez, de preferinta cu bob lung
* 4 cani apa
* 3-4 linguri ulei
* 1 ceapa potrivita.


Pentru a-l prepara ai de urmat cativa pasi: intr-o cratita potrivita pui la incalzit uleiul. Atunci cand acesta s-a incalzit, pui la calit ceapa tocata marunt, iar cand aceasta incepe sa se prajeasca pui un varf de sare si amesteci, iar dupa cateva minute adaugi putina apa. Nu lasa ceapa sa se arda pe margini, pentru ca acest lucru va strica aspectul pilafului.

Acopera oala si lasa ceapa sa fiarba, adaugand din cand in cand putina apa. Cand ceapa este bine fiarta, pune orezul si cele patru cani de apa. Acopera-l si lasa-l sa fiarba, fara a amesteca in el decat atunci cand simti ca a mai scazut apa. Lasa apa sa scada si orezul sa se umfle bine, amestecand constant.

Potriveste-l de sare si piper si da-l deoparte. Se serveste cu putin patrunjel deasupra.
Sursa foto: Photobucket.comSursa foto: Photobucket.com
Ce mai poti adauga sau inlocui in pilaful de orez


In aceasta mancare mai poti adauga si morcov, dar si alte legume, precum ardei, broccoli, porumb, ciuperci, urzici sau fasole verde. In cazul morcovului, acesta trebuie dat pe razatoarea mica si pus in apa in care fierbe ceapa inainte de a adauga orezul si restul de apa.

Celelalte legume pot fi taiate, calite si lasate sa fiarba impreuna cu ceapa, inainte de a pune orezul.

In ce priveste condimentele, in pilaf poti adauga si curry, dar si paprica. Si daca vrei, la reteta de baza poti pune si putin delikat, avand insa grija in ce priveste sarea.

Daca vrei sa obtii un pilaf cu un gust delicios, inlocuieste apa pe care o adaugi odata cu orezul cu zeama in care ai fiert legume sau carne. Ai grija insa la cantitatea de sare si condimente pe care o vei pune ulterior.

Iar in cazul in care preferi orezul brun, cu o culoare maronie, il poti folosi in locul celui alb. Va trebui insa sa ai atentia indreptata spre instructiunile de folosire trecute pe ambalajul in care se afla orezul.


sau

Ingrediente pilaf de pui:

1-2 pui sau o gaina
1 ceapa
2 morcovi
1 pastarnac sau 1 radacina patrunjel
1/4 telina (200 g)
1 ardei gras
1 cana de orez (150 g)
sare, delikat, piper
patrunjel verde tocat

Modul de preparare a retetei:
Puiul sau gaina se parlesc, se spala si se taie in bucati. Se pune apoi la fiert in apa cu sare si cu legumele de supa. Puteti pune chiar mai multe legume la fiert - eu de obicei cand prepar pilaf de pui ca felul doi, servesc o parte din supa in care a fiert gaina sau puii ca felul intai, cu fidea si o parte din legume. Astfel pot prepara o masa completa intr-un timp mai scurt.
Se lasa supa sa fiarba pana cand a fiert carnea de pui (cam 20 minute), indepartand spuma formata. Pentru a obtine o supa mai clara, scoatem puiul si zarzavaturile cu lingura de supa si trecem supa printr-un tifon, care va retine toate impuritatile.
Se ia o cratita potrivita (pentru 1-2 pui o cratita de 3 l este suficienta) si se pune 1 cana de orez. Se adauga 3 - 4 cani din supa in care a fiert puiul (folosind aceeasi cana sau o cana de acelasi volum). Se pune si din zarzavatul care a fiert in supa de pui, apoi se baga cratita cu pilaf de pui la cuptor. Se lasa aproximativ 45 min - 1h, pana cand orezul este fiert. Se presara patrunjel verde tocat peste pilaful de pui si se serveste, fierbinte.

10 răspunsuri:
| 100SweetSmile4you a răspuns:

*****Pilaf turcesc cu carne de miel si stafide:

Ingrediente si cantitati:

600 g carne de miel (pulpa sau spata), taiate cubulete
300 g orez
3 cepe
1 catel de usturoi
1 lingura bulion
100 g stafide
100 g migdale prajite
o legatura de marar
ulei de masline
sare

Mod de preparare:

1. Bucatelele de carne de miel se prajesc in ulei incins. Adauga usturoiul taiat fin si ceapa taiata mare si lasa totul sa se caleasca timp de cateva minute.
2. Adauga orezul si continua calirea, pana cand orezul devine auriu.
3. Adauga bulionul si, imediat ce mancarea incepe sa fiarba din nou, adauga apa sau zeama de carne, cat sa acopere orezul, plus un deget peste.
4. Fierbe mancarea la foc mic, amestecand din cand in cand, foarte usor, ca sa nu se sfarame orezul.
5. Spala stafidele si toaca migdalele prajite.
6. Cand mancarea este gata, adauga stafidele si migdalele. Amesteca usor si lasa mancarea 10 minute la cald, acoperita.
7. Inainte de a servi (fierbinte), adauga marar din belsug.



*****Pilaf de orez cu năut

Ingrediente:

2 pahare de orez
1 pahar năut fiert
3 pahare supă de vită sau apă
3 linguri unt
2 linguriţe sare
½ linguriţă zahăr

Preparare:

Se limpezeşte orezul de 3-4 ori în apă rece. Se topeşte untul şi se toarnă năutul deja fiert, se amestecă 4-5 minute, la foc mediu. Se adaugă supa de vită sau apă, sare şi zahăr, când începe să fiarbă supa se toarnă orezul şi se omogenizează. Se pune capac şi se fierbe la foc mediu la început, reducând flacăra pe parcurs.
Sub capac se pune un prosop de bumbac, se lasă la foc 35 de minute. Se poate servi ca garnitură lângă preparatele din carne.



*****Pilaf cu stafide
Ingrediente: 300 g orez, 100 g stafide, ulei, sare.

Preparare: se rumenește orezul în ulei, se stinge cu apă fierbinte, se adaugă stafidele alese și spălate și un praf de sare. Se acoperă și se pune la cuptor circa 30 de minute.



*****Pilaf turcesc

Ingrediente:

* 2 cani orez cu bob rotund
* 100 g unt
* 1 1/4 lingura sare
* 1/4 lingurita piper
* 1 1/2 lingurita zahar
* 2 1/2 cani supa de pui sau legume (sau apa)
* marar, pentru ornat

Mod de preparare

Se lasa orezul la inmuiat in multa apa fierbinte, cu 1 lingura de sare; se lasa 30 de minute. Se clateste sub jet de apa rece si se lasa sa se scurga.
Se topeste untul intr-o cratita si se adauga orezul. Se prajeste la foc mediu, amestecand continuu (cu o lingura de lemn), pana ce boabele de orez nu se mai lipesc de lingura. Se adauga sare, zahar si supa, se amesteca si se acopera. Se da in clocot, se reduce flacara si se fierbe 15 minute, pana ce apa este absorbite. Se ia de pe foc si se lasa acoperit 10 minute. Se amesteca apoi incet cu o lingura de lemn. Se acopera si se lasa sa mai stea 5 minute.
Se serveste cald, ornat cu frunze de marar.

Timp de preparare: 1 1/4h
Complexitate: medie



*****Pilau de pui cu legume
Aceasta reteta este un exemplu al influentei exercitate de bucataria persana asupra celei indiene. Pilau este o mancare similara cu pilaful nostru, cu care este inrudit. Este doar mai colorat, mai aromat si preparat cu ceva mai multe legume decat variantele turcesti si balcanice de pilaf.

Pilaful are o raspandire interesanta. Inventat probabil de persani, a fost preluat de indieni ca pilau, de arabi ca pilaf, de la care l-au luat turcii si l-au adus in Balcani, purtandu-l pana in Europa Centrala, la portile Vienei. Istoria sa merita, fara indoiala, candva, un articol separat. Pana atunci, iata reteta:

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
1 ceapa, tocata marunt
3-4 linguri de ulei
1 cana cu orez cu bob lung (Basmati, daca este posibil)
1 1/2 cana cu apa rece
1/2 cana cu lapte de cocos cat mai gros
1/4 lingurita de piper alb
1/2 lingurita de sare
ulei, pentru prajit
1 lingura de stafide mari, negre
1 lingurita de amestec de condimente garam masala (sau curry)
1 ardei gras rosu, curatat si taiat cubulete
1 ardei gras galben, curatat si taiat cubulete
1 morcov, curatat si taiat cubulete
1 piept de pui dezosat, fara piele, taiat cubulete
2 cepe verzi, taiata bucatele pe diagonala
1 ceapa mare, taiata solzisori

Instructiuni:
Se incinge o tigaie mare si adanca, la foc mediu. Se adauga 2 linguri de ulei si, cand acesta este fierbinte, ceapa care se soteaza 3-4 minute, pana ce devine translucida.
Se mareste putin flacara si se adauga orezul, stafidele, morcovul si ardeii grasi. Se amesteca 3-4 minute, pana ce orezul are boabele translucide, iar vegetalele s-au inmuiat.

Se adauga laptele de cocos, garam masala (sau curry) si apa. Se sareaza si se pipereaza. Se amesteca o data, ca stratul de orez sa fie uniform. Se da mixtura in clocot, apoi se micsoreaza flacara cat lichidul sa bolboroseasca putin, dupa care se acopera tigaia. Se fierbe orezul circa 15 minute, apoi se stinge flacara si se lasa sa stea, acoperit alte 15 minute.

Intre timp, se incinge restul de ulei in alta cratita si se prajeste carnea cateva minute, pana ce este rumenita uniform. Se sareaza si se pipereaza. Se scoate din tigaie si se scurge de excesul de ulei pe prosoape de hartie.

Se pune in aceeasi cratita un strat de ulei inalt de 3-4 cm. Cand este bine incins, se adauga solzisorii de ceapa si se prajesc la foc iute, pana ce se rumenesc. Se amesteca frecvent ca ceapa sa se desfaca bine. Se scoate ceapa din tigaie si se scurge de excesul de ulei pe prosoape de hartie.
Se ridica capacul tigaii cu orez si se adauga ceapa verde si carnea. Se amesteca bine.
Se serveste pilaul imediat, ornat cu ceapa prajita.

Completare:
Pilau mai are o ruda, tot indiana, si anume biryani. Diferenta intre cele doua este ca biryani se desavarseste in cuptor.
Ca amanunt interesant, si in Balcani pilaful se gateste in doua feluri, doar ca poarta acelasi nume: o varianta s eface pe ochiul aragazului, cealalta se desavarseste in cuptor.

| ConstiintaTa explică:

Lary17Coty, daca nu stii nu raspunde inutil, in rest multumesc tuturor ca ati incercat sa ma ajutati, doream sa stiu reteta aia de baza cu ulei, putina ceapa, apa si stafide si ii multumesc mult si lui narutomihai ca a putut sa ma ajute! Pupici si multumesc inca o data!

| emilia a răspuns:

Poftim un link, dar pe linga ulei, orez si stafide are si carne de miel.
http://retete.eva.ro/......13197.html

Dar sa-ti descriu cum pregatesc eu pilaful :
Uite cum fac eu pilaful cu piept de pui: tai bucatele mici pieptul (ca la chinezi), il sotez in putin ulei (nu trebuie sa fie prjit, ci doar sa se albeasca). Il scot si il las deoparte. In aceeasi tigaie mai adaug putin ulei daca e cazul, sotez 2 morcovi taiati feliute si la alegere putina ceapa (eu iti recomand praz daca gasesti), cateva ciuperci, apoi le scot si pe acestea. Apoi arunc orezul uscat in tigaie, las putin sa se albeasca si apoi torn peste el putina supa de pui (si din concentrat iese perfect). Apoi adaug pieptul de pui si legumele si le las sa fiarba impreuna. Daca e nevoie mai completezi cu supa.
De multe ori eu adaug curry sau 10 stafide, ii da un gust deosebit, dar nu mai seamana cu pilaful clasic romanesc.
Pilaful are un gust foarte bun daca folosesti grasimea de la friptura de pui si poti pune
bucatelele de friptura ramase.

Pofta mare *!

| Ioanaa_5834 a răspuns:


* ½ ceapa mica tocata
* 1 lingura ulei vegetal
* 1 lingura unt
* 400 g supa de pui
* Sare si piper
* 1 ceasca orez pre fiert

Pasi

1. Incingeti o tigaie anti-aderenta cu diametrul de 25 de cm pe foc mediu si adaugati ulei
2. Atunci cand este fierbinte, adaugati untul si ceapa si sotati pana cand se fragezeste ceapa, cam 2-3 minute. Adaugati putina sare si piper. Daca folositi supa la conserva, nu mai puneti sare pentru ca supa e suficient de sarata
3. Amestecati si orezul. Acoperiti fiecre bob cu putina grasime din tigaie. Acest pas cheie pastreaza boabele separate
4. Gatiti orezul 30 secunde amestecand ca sa nu se lipeasca
5. Adaugati 1 3/4 ceasca de supa sau apa si fierbeti. Imediat ce a inceput sa fiarba, dati focul mai mic si fierbeti la foc mic si acoperiti bine
6. Lasati sa fiarba la foc mic 12 minute, amestecati o data si acoperiti din nou. Daca nu mai e lichid in tigaie adaugati inca ¼ ceasca de lichid.
7. Mai lasati pe foc 5 minute apoi gustati. Daca orezul nu este gata inca, mai adaugati ¼ ceasca de lichid, si mai fierbeti la foc mic pentru inca 3 minute, apoi inchideti focul si lasati orezul acoperit, pentru inca 5-10 minute
8. Gustati din nou, atunci cand orezul este gata, amestecati cu o furculita si serviti

| Ioanaa_5834 a răspuns:

Sau 1 ceasca mare cu orez,
1 ceapa,
1 legatura de marar,
3-4 rosii din conserva,
3 cesti mari cu supa de legume, strecurata, sau apa,
2 linguri pasta de rosii,
2 catei de usturoi,
sare, ulei, piper,
Mod de preparare

Se spala orezul si se lasa o jumatate de ora in apa rece. Intre timp se caleste ceapa tocata marunt, se adauga orezul, 2 catei de usturoi taiati felii, rosiile fara pielita si mararul tocat. Se amesteca totul la foc mic cam 5 minute, se toarna 3 cesti de apa (supa), se adauga pasta de rosii si piper. Se da vasul la cuptor cu foc mic pentru ca pilaful sa fiarba incet.

| Ioanaa_5834 a răspuns:

Ingrediente:

orez
ceapa
gogosar
ulei
sare
piper
oregano
foi dafin
Preparare:

Se pune intr-o cratita ulei cca. 100 ml.; se aseaza pe foc mediu in care se pune ceapa taiata solzisori, gogosarul to solzisori. Dupa ce s-au calit putin se adauga orezul (nu-l spalati ca se pierde ce-i mai delicios) si il caliti impreuna cu ceapa si gogosarul pana ce bobul de orez se albeste. Adaugati sare, piper, oregano, o foaie de dafin, vegeta si mai amestecati cca. 1 min.

Adaugati apa fierbinte peste acestea si le lasati la fiert pana ce bobul de orez s-a fiert. Daca va plac maslinele adaugati odata cu apa si cateva masline.
Sper sa-ti fie de ajutorr

| Squmppaaaa a răspuns:

Nu stiu

| eelenaly a răspuns:

Buna depinde ce fel de pilaf vrei sa faci sunt o multime de retete dar una simpla si usoara care o folosesc e sa tai o ceapa marunt sa o pui oala in care vrei sa gatesti pilaful impreuna cu putin ulei dupa ce sa calit un pic poti pune si un morcov dat pe razatoare dupa care mai lasi un pic circa 5 min si pui orezul poti masura orezul cu un pahar sau o cana (spre exemplu o cana de orez 2 cani de apa) si dupa il lasi la fiert dar sa nu uiti sa invarti in el (daca cumva ramane fara apa si orezul nu e fiert mai adauga inca putina apa)aproape de sfarsit pui delicat dupa gust si cam asta ar fi pilaful simplu:*pofta buna

| Creamy a răspuns:

Timp de preparare:
30 min (complexitate redusa)

Ingrediente:
Ingrediente (pentru 4 persoane): 50 g stafide,
100 g margarina,
1 lingura ulei de masline,
1/2 ceapa verde tocata,
250 g orez cu bobul lung,
1 cub Vegeta,
sare,
piper negru,
100 g ciuperci proaspete curatate si taiate felii,
1 lingura seminte de pin.

Mod de preparare:
Se inmoaie stafidele in apa clocotita si se incinge cuptorul la 160gr. Se incinge uleiul intr-o cratita si se dunstuieste ceapa circa 10 minute pana ce incepe sa se rumeneasca.
Se adauga orezul si se caleste 2-3 minute la foc potrivit, amestecand intruna.
Se dizolva cubul de Vegeta in 1/2 l apa clocotita si cand incepe sa fiarba zeama, se toarna peste orez. Se sareaza, se pipereaza si se da 15-20 de minute la cuptor (cu capac), pana ce absoarbe tot lichidul.
Intre timp, se dunstuiesc ciupercile 5 minute intr-o lingura cu unt si in alta tigaie se rumenesc - tot in putin unt - semintele de pin.
Se amesteca usor orezul, ciupercile, stafidele scurse, semintele de pin si o lingura cu unt, se gusta de sare si piper si se servesc imediat

| Alina_2804 a răspuns:

Se rumenește orezul în ulei, se stinge cu apă fierbinte, se adaugă stafidele alese și spălate și un praf de sare. Se acoperă și se pune la cuptor circa 30 de minute.