Pentru ciorba ar trebui folosita smantana cu un continut ridicat de grasime, cel putin 25%. S-a adunat la suprafata tocmai pentru ca smanatana nu a fost suficient de grasa. Ca sa dregi situatia, ia smantana cu polonicul, pune-o intr-un castron si las-o sa se raceasca. Dupa ce s-a racit adauga doua linguri de faina si amesteca bine cu telul, pana se fosrmeaza un sos omogen. Pune ciorba pe foc si adauga treptat acest sos, amestecand cu o lingura de lemn. Nu o sa fie perfecta, dar nu o sa mai stea smantana la suprafata.
Parerea mea este ca nu are nici o legatura procentul de grasime cu "branzirea" smantanii... daca pui iaurt cum este? Cauza trebuie sa fie alta... poate ca smantana nu era proaspata, sau era cumparata de la supermarchet avand diferiti aditivi alimentari=E-uri...Smantana naturala(11 RON/kg) gasiti la piata Obor, hala mare unde sunt lactate si branzeturi(pe partea stanga de la intrare privind)... cu aceasta poti prepara chiar si frisca... Referitor la "repararea" acestui aspect... faina, indiferent de cantitate schimba gustul alimentului respectiv...si, in cazul in care nu se doreste o astfel de schimbare... se poate face aceeasi operatie folosind 2-3 galbenusuri de ou in locul fainii... Pe viitor pentru a nu mai avea astfel de surprize pune smantana inainte de a consuma ciorba sau mancarea respectiva... pofta buna...
Eu cred ca e de vina smantana. De exemplu eu nu folosesc niciodata Danone fiindca e chimica si nu se dizolva in nimic, ramane scarboasa, plutin ca aracetul.
Eu folosesc la ciorbe smantana pentru frisca, e foarte buna, nu am patit niciodata sa se branzeasca.