Chifteluțe fără sare:
INGREDIENTE
2 dovlecei mititei
200 g branza scoapta, uscata, nesarata de vaca
5 catei usturoi
2 cepe
1 ou
2 linguri cu pesmet
1 mar
o legatura de marar si una de patrunjel
MOD DE PREPARARE RETETA CHIFTELUTE NESARATE PENTRU DIETA
-dovleceii si cepele se dau pe razatoare, pe ochiurile mici, iar apoi se lasa la scurs intr-o sita.
- branza se amesteca cu verdeturile tocate marunt si usturoiul pisat.
-dupa ce dovleceii si cepele s-au scurs ii adaugam peste branza iar apoi amestecam bine.
- punem oul si pesmetul si iar amestecam bine.
-pe o tava punem hartie de copt si asezam chiftelutele.
-dam la cuptorul preincins pana cand se coc, capata o culoare aramie.
-se servesc alaturi de felii de mar.
pofta buna!
Prăjitură de post cu zmeura :
Ingrediente
1 cana zahar
1/2 cana ulei
1 cana apa minerala
2 cani faina
1 zahar vanilat
1 praf de copt
3 linguri fulgi de nuca de cocos
zmeura
Mod de preparare Prajitura de post cu zmeura:
Intr-un castron amestecam faina cu zaharul, nuca de cocos, zaharul vanilat, praful de copt si un praf de sare. Cu lingura facem o gropita in mijloc si acolo turnam apa minerala si uleiul. Amestecam usor cu lingura pana la omogenizare. La sfarsit incorporam zmeura amestecand usor.
Eu am folosit zmeura congelata si pentru ca am lasat-o sa se dezghete aluatul s-a colorat de la zeama lasata. Daca o veti pune direct congelata sau in stare proaspata banuiesc ca nu se va mai intampla asta. Bine, gustul nu este influentat in nici un fel, doar culoarea prajiturii.
Aluatul se toarna in forme de briose sau in tava de chec, dupa preferinta voastra.Se dau la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, pana se rumenesc usor deasupra.
Prajiturile se scot pe un gratar si se lasa la racit.
Sunt excelente langa o ceasca de cafea!
Uite un articol:
Inlocuieste sarea cu arome si condimente:
Cea mai buna solutie ca sa reduci consumul sodiu este sa inlocuiesti sarea cu arome si condimente. Sarea este combinatia dintre sodiu si clor, iar sodiul consumat in exces este foarte daunator organismului. Sodiul dubleaza riscul unui accident vascular cerebral, creste tensiunea arteriala si este un factor favorizant in aparitia celulitie si a tulburarilor grave de metabolism, afectand rinichii si ficatul. Foarte multa sare se afla in alimentele procesate, in produsele de tip fast-food si de foarte multe ori este ascunsa in alimente, aparent sanatoase. Cerealele, sosurile si chiar unele preparate dulci, contin cantitati foarte mari de sodiu.
Doza zilnica de sodiu nu trebuie sa depasesca 2300 de miligrame, dar de cele mai multe ori aportul ajunge si la dublul acestei cantitati. In mod normal, doza recomandata de sodiu o asimilam doar din alimente. Orice adaus de sare face ca acesta limita maxima sa fie depasita, cu evidente repercursiuni asupra sanatatii.
In cursul dietelor care urmaresc scaderea in greutate, in dieta vegetariana si nu numai este recomandat un consum scazut de sodiu, iar aceasta presupune reducerea sau eliminarea sarii din alimentatie. Este perfect posibil daca inlocuiesti sarea cu arome si condimente.
Coaja de portocala, de lamaie si de lime sunt la indemana pentru a reduce sarea. Foloseste, pe cat posibil, fructe organice sau spala foarte bine fructele inainte sa folosesti coaja. O solutie este sa lasi citricele in apa in care ai dizolvat o lingurita de bicarbonat de sodiu, pentru cel putin 15 minute. Bicarbonatul neutralizeaza chimicalele din coaja. Coaja rasa de portocala, lamaie si lime sunt ideale in salate, sosuri si mancaruri cu sau fara carne, in loc de sare. Aroma placuta si intensa face mancarea savuroasa, chiar daca are putina sare.
Ierburile proaspete sunt o alta solutie pentru a reduce consumul de sodiu. Ideal este ca ierburile aromatice sa fie proaspete. In loc de sare toaca marunt si adauga, in mancare si salate, patrunjel, coriandru, busuioc, cimbru, menta, tarhon si leustean. Toate aceste plante sunt minunate nu doar pentru gustul lor bun, aroma proaspata si intensa, dar sunt si o sursa excelenta de antioxidanti, minerale si vitamine. Toate dietele la superlative includ, deloc intamplator, ierburi aromatice proaspete.
Piperul este un inlocuitor perfect pentru sare. Aroma, gustul iute intens si foarte placut, fac insesizabila absenta sarii. Daca vrei sa inlocuiesti sarea cu arome si condimente, pe langa piper, ai si alte alternative. Chimenul, scortisoara, cuisoarele, boabele de mustar, nucsoara si pudra de ardei iute sau dulce sunt doar cateva din multele adausurile sanatoase care te pot ajuta sa inlocuiesti sarea cu arome si condimente fara sa simti ca nu este suficienta sare in mancare. Fiecare din aceste condimente imbunatateste gustul si aroma mancarii in mai mare masura decat o poate face sarea.
Ceapa, usturoiul si ghimbirul sunt adevarati prieteni pentru cei care vor sa elimine excesul de sodiu din alimentatie. Si ceapa, si usturoiul adauga un plus de gust si aroma tuturor mancarurilor si salatelor si inlocuiesc foarte bine sarea. Ghimbirul este o mica carte de bucate, in sine, daca este sa luam in calcul nenumaratele preparate in care poate fi adaugat.
Putina atentie la modul in care prepari mancarea, putina imaginatie si putina indrazneala, pentru a face combinatii noi, sunt suficiente pentru a inlocui sarea cu arome si condimente.
P.1.S