Consumul de gaz depinde:
- de cate grade vrei sa ai in casa
- de modelul centralei. Nu toate consuma la fel.
- de numarul de elementi ai caloriferelor
- de cat de multa apa calda consumi.
- de suprafata apartamentului
- de cat de mult tii geamul deschis iarna
- de cat de multi pereti exteriori ai
- de grosimea peretilor exteriori
In concluzie, nimeni nu poate face o estimare corecta in afara de tine dupa ce locuiesti o perioada in acel apartament. Acum pentru o estimare cat mai buna cel mai bine ar fi sa-i intrebi pe vechii proprietari pe ce temperatura setau centrala iarna si cat de mult utilizau apa calda.
Pentru inceput iti recomand ca daca ai cont la E.on, sa-ti faci singura citirea lunar. Autocitirea o poti activa din contul https://myline-eon.ro/
Ai grija ca intervalul de citire este de doar o saptamana in fiecare luna. Daca nu o faci in acea saptamana se va emite o factura pe baza de estimare. In sectiunea "Mesaje" a contului vei primi in fiecare luna mesaj care te anunta perioada de autocitire. Vei primi mesaj si pe mail.
Cel mai usor daca esti la EON, iti instalezi aplicatia pe telefon si intre 8-24 ale lunii, faci autocitire la index si e simplu cat consumi atat platesti.
Pentru autocitire trebuie sa mergi la ei cu telefonul "destept", sa te ajute la instalarea si folosirea aplicatiei.
Suma de 2-300 lei lunara pentru incalzire mi se par usor cam mari (eu am platit cca. jumatate ).
Pentru reducerea consumului trebuie sa ai geamurile si usile bine etansate, iar la imbinarea peretilor sa nu ai urme de igrasie (acolo sunt probleme cu gauri in perete, unde intra masiv frigul).
In functie de constructia, amplasarea si modul de incalzire a apartamentului mai pot fi metode cu care se pot reduce facturile, dar pentru asta trebuie vazut de un specielist cu cunostinta si mare experienta in domeniu de incalzire.
Fa-ti verificarile de etanseitate la geamuri, iar daca ai tocurile geamurilor din lemn, atunci se pot monta niste sipci din lemn de brad pentru etansare mai buna (sa fie 2.5-3cm suprafata de "culcare", etansare peste tot).
La iarna, chiar daca nu incalzesti in cursul zilei, va trebui sa re-incalzesti apartamentul, sa completezi caldura pierduta pe parcursul zilei (inclusiv mobilierul, peretii).
Este doar un mit urban ca "economisesti" astfel, fiindca doar aerul se incalzeste de calorifere, iar aerul incalzeste mai greu mobilierul si si mai greu peretii raciti.
Am rezolvat... pot trimite index lunar fara solicitare scrisa. Acum din pacate nu stiu cui sa ii dau fundita, dar va multumesc tuturor pentru ajutor!
alexx102428 întreabă: