Buna dimi draga Tina, tu stii sa faci negresa? daca da fa o negresa in tava de-la aragaz, apoi o lasi sa se raceasca, dupa ce s-a racit, il dai in doua, faci crema s-au poti cumpara creme din comert, il asamblezi si la urma il decorezi cu frisca s-au ce vrei tu, si iti garantez ca iti iese un tort mult mai mare, schimbi forma, deci nu mai este rotund, eu asa fac mereu can la ziua cuiva sunt musafiri mai multi...si nu dai gres, acum faci cum crezi, dar nu ai nimic de pierdut daca mai bagi si cate o inovatie...
Buna uite aici unde poti gasi blaturi de tort http://www.petitchef.ro/tags/retete/tort-blat
Acest blat il folosesc la majoritatea torturilor deoarece este foarte pufos, se taie usor si poate fi umplut cu orice crema.
Ingrediente:
6 oua
250 gr zahar
300 gr faina
10 linguri apa
1 praf de copt
Se freaca galbenusurile cu zahar adaugand din cand in cand cate o lingura de apa pana se obtine o crema ca si o alifie. Separat se amesteca faina cu praful de copt si se adauga putin cate putin in amestecul de galbenusuri. Albusurile se bat spuma si se adauga la amestec.
Se unge o forma de tort de 26 cm cu unt si se tapeteaza cu faina, se pune
compozitia in forma si se coace la foc potrivit
timp de 40 min. Se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Sau:
-4 oua
- o cana de zahar
- o cana de faina
- un plic praf de copt
- 50ml apa
- 50ml ulei
- vanilie - eu am ales o fiola de vanilie si un pliculet de vanilie bourbon
- o lingura de coaja de lamaie
Se fierbe apa si zaharul pana se topeste zaharul si se obtine un sirop. Se bat albusurile spuma, cat de tare, apoi se adauga in fir subtire siropul. Separat se freaca galbenusurile si uleiul. Peste albusurile batute spuma cu sirop, se pun galbenusurile, vanilia, praful de copt stins cu otet, faina in ploaie si coaja de lamaie.
Compozitia se toarna intr-o forma de tort, unsa cu unt si tapetata bine cu faina. Se tine la cuptor cca. 20-25 de minute, in functie de cuptor, in principiu pana trece testul scobitorii.
Blatul astfel obtinut se poate umple cu diferite creme sau folosit pentru rulade si ce va mai trece voua prin capsor.
Pont pentru gospodinele care au un cuptor naravas ca al meu, care arde tot ce prinde: cand tapetati forma de tort, puneti pe fund mai multa faina. Astfel, daca e sa se arda, se arde stratul de faina si e foarte usor de indepartat cu un cutit de paine.
Sau:
INGREDIENTE:
Pentru forma cu diam. de 28 cm.
8 oua
2 linguri apa
10 linguri zahar
2 linguri ulei
9 linguri faina
1 lingura cacao
1 praf de copt
PREPARARE:
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu cele 2 linguri de apa rece apoi se adauga treptat zaharul si se bate in continuare pana ce se face bezea. Galbenusurile se freaca bine cu uleiul si se incorporeaza usor in albusurile batute bine. Se adauga faina cu praful de copt cernute si se amesteca usor cu o lingura de lemn de sus in jos, iar la sfarsit cacaua si ea cernuta. Se toarna compozitia intr-o forma de tort unsa cu margarina (ulei) si tapetata cu faina sau mai simplu se foloseste hartie de copt si se introduce in cuptorul incins pentru cca. 25-30 de minute (in functie de cuptor). Dupa ce s-a racit se taie in 2 sau 3 felii si se umple cu orice fel de crema.
Sau:
Ingrediente
sare un praf
apa 10 lnguri
zahăr 2 cani
făină 2 cani si jumatate
ouă 10
praf de copt 1 plic
Mod de preparare
blat de tort.10 oua, 2 cani de zahar, 2 cani si jumatate de faina, 10 linguri de apa, 1 plic praf de copt, 1 praf de sare, miroase.separam albusurile de galbenusuri, in galbenusuri se pune 1 cana de zahar, 10 linguri de apa, 1 praf de sare si se mesteca cu lingura de lemn pana se topeste zaharul si se face ca o spuma.albusurile se bat separat pana se face spuma tare apoi punem si cealalta cana de zahar si batem continu pana se topeste zaharul. apoi amestecam albusurile cu galbenusurile, faina amestecata cu praful de copt si o cernem cand o punem in albus punem concomitent o lingura de faina si una de albus, mestecam o lingura de faina si una de albus, mestecam de jos in sus apoi il punem la cuptor.
Sau:
o cana faina
5 oua
3/4 cana zahar
5 linguri ulei
5 linguri apa
un pliculet praf de copt
un praf sare
o lingurita esenta (dupa preferinte)
pentru blatul de tort cu cacao:
o lingura cacao
2 linguri nuca macinata (optional)
Modul de preparare a retetei
Pentru ca mie reteta de tort mi se pare o reteta care presupune multa munca, astazi voi arata cum se face blatul de tort si maine voi posta tortul. Prima data cand cineva mi-a cerut sa postez si o reteta de blat de tort m-am gandit ca va fi o poza urata si nu-mi va placea cum ar arata pe blog. Dar cum in ultimul timp am tot primit mesaje in care mi se cere insistent aceasta reteta de blat de tort, am hotarat ca pana la urma nu prea conteaza ce-mi place mie, ci ceea ce le place cititorilor blogului.
Pentru inceput separam albusurile de galbenusuri. Punem galbenusurile intr-un vas, adaugam uleiul, apa, zaharul, sarea si esenta apoi amestecam pana cand se topeste zaharul.
Intr-un alt vas batem spuma albusurile si apoi le amestecam cu galbenusurile frecate. Este foarte important sa amestecam incetisor, de jos in sus, pentru a mentine compozitia blatului de tort cat mai pufoasa.
Dupa ce am omogenizat albusurile cu galbenusurile, incepem sa adagam faina in compozitia blatului de tort (amestecam in prealabil faina cu praful de copt). Faina trebuie presarata in ploaie, amestecand incetisor de jos in sus, exact la fel cum am procedat mai devreme atunci cand am amestecat albusurile cu galbenusurile.
Tapetam tava de copt cu faina si orice fel de grasime (unt, margarina, untura sau ulei). Turnam compozitia in forma - pentru aceste cantitati de ingrediente am folosit o forma de blat de tort cu diametrul de 24 centimetri. Incingem cuptorul si bagam blatul de tort la copt aproximativ o jumatate de ora la foc mediu (eu l-am tinut la 200 grade C). Pentru siguranta, putem incerca blatul de tort cu o scobitoare. Daca aceasta va iesi uscata, atunci blatul este facut.
Dupa ce scoatem blatul de tort din cuptor, il lasam pana cand se raceste si apoi il taiem pe orizontala in doua sau trei parti cu ajutorul cutit pentru paine (cu lama lunga si zimtata) sau cu ajutorul unei ate de papiota (la fel cum taia bunica pe mamaliga).
Daca dorim sa facem un blat de tort cu cacao, la aceasta reteta doar adaugam o lingura de cacao. Atunci cand fac blatul de tort cu cacao eu mai adaug si doua-trei linguri de nuca macinata, dar aceasta este optionala.
Sper ca te-am ajutat!
POFTA BUNA!
Funsitssa?
Asta e cu cacao - http://www.petitchef.ro/retete/blat-de-tort-fid-912422
asta e fara cacao http://www.petitchef.ro/retete/blat-de-tort-fid-1319188
UITE Acest blat il folosesc la majoritatea torturilor deoarece este foarte pufos, se taie usor si poate fi umplut cu orice crema.
Ingrediente:
6 oua
250 gr zahar
300 gr faina
10 linguri apa
1 praf de copt
Se freaca galbenusurile cu zahar adaugand din cand in cand cate o lingura de apa pana se obtine o crema ca si o alifie. Separat se amesteca faina cu praful de copt si se adauga putin cate putin in amestecul de galbenusuri. Albusurile se bat spuma si se adauga la amestec.
Se unge o forma de tort de 26 cm cu unt si se tapeteaza cu faina, se pune
compozitia in forma si se coace la foc potrivit
timp de 40 min. Se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Se taie in 2 sau 3 s se umple cu crema, frisca sau dulceata.
Daca doriti sa faceti un blat cu cacao se inlocuiesc 2 linguri de faina
cu 1 lingura cacao. DACA NU UITE AICI http://www.haisagatim.ro/2008/05/blat-de-tort-reteta-de-baza.html funda?
BlackShad0w întreabă:
anonim_4396 întreabă: