Salata de paste cu legume
Ingrediente
150 gr paste scurte
6 rosii cherry (12 daca sunt foarte mici)
1 dovlecel
1 ardei gras (am folosit cate 1/3 ardei rosu, galben si verde)
4 frunze busuioc
3 catei usturoi
5 linguri ulei masline extravirgin
10 rasnite chili
sare
Portii: 2
Preparare
Intr-o tigaie larga se incalzeste uleiul. Se adauga usturoiul taiat felii si chili. Se prajeste la foc mic pana usturoiul se inmoaie.
Se da focul la mare si se adauga rosiile taiate (in doua sau patru, dupa marime). Se prajesc rosiile timp de 3 minute, amestecand rar. Se scot pe o farfurie.
Se adauga in tigaie dovlecelul taiat bastonase. Se prajeste, amestecand rar, timp de 3 minute. Se scot peste rosii.
Se adauga in tigaie ardeiul taiat fasii. Se prajeste, amestecand rar, timp de 5 minute. Se scoate peste rosii si dovlecel. Se toarna peste legume tot uleiul care a ramas in tigaie.
Peste legumele prajite se adauga busuiocul taiat fasii.
Se fierb pastele in multa apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet. Se scurg de apa si se pun intr-un bol. Se toarna peste ele legumele prajite, impreuna cu tot sosul pe care l-au lasat in farfurie. Se adauga sare si se amesteca totul. Se lasa la racit complet.
Se serveste la temperatura camerei, presarata cu parmezan ras daca doriti.
Paste cu ricotta si nuca
Ingrediente
300 gr paste scurte
Sos de ricotta si nuca
100 gr branza ricotta
50 gr parmezan (sau pecorino)
30 gr busuioc proaspat
50 gr samburi de nuca (usor prajiti)
1 catel mare de usturoi
3 linguri ulei de masline extravirgin
2 linguri ulei de nuca
sare, piper
Portii: 3
Preparare
Se pun pastele la fiert in multa apa cu sare. Se fierb conform instructiunilor de pe pachet.
Pana cand fierb pastele, pregatim sosul. In robot mixam busuiocul, usturoiul, nuca, sare si piper. Adaugam uleiul si mixam pana obtinem o pasta, dar nu foarte fina.
Adaugam pasta de nuca si busuioc peste ricotta si parmezanul razuit fin si amestecam bine, pana obtinem o compozitie omogena.
Adaugam peste sos 150 ml din apa in care fierb pastele si amestecam sa se subtieze sosul.
* in loc de apa, puteti folosi smantana dulce pentru a subtia sosul
Scurgeti pastele de apa si puneti-le la loc in oala fierbinte. Adaugati sosul peste ele si amestecati bine. Gustati de sare.
Serviti imediat cu extra parmezan razuit si stropite cu putin ulei de masline.
Paste cu mazare si costita
Ingrediente
250 gr paste scurte
200 gr mazare proaspata
100-150 gr costita afumata (sau alta afumatura)
1 ceapa
3 linguri smantana (acra am folosit)
3 linguri parmezan razuit
1 lingura ulei
sare, piper
Preparare
Se pune mazarea la fiert in multa apa cu sare. Dupa 15 minute se adauga pastele si se mai continua fierberea inca 10 minute.
Se incinge uleiul si se caleste ceapa tocata fin doar pana se inmoaie un pic. Se adauga costita taiata cubulete si se prajeste pana devine crocanta.
Se amesteca 100 ml din apa in care fierb pastele cu smantana si se toarna peste costita. Se aduce la fierbere. In acel moment se adauga pastele si mazarea scurse. Se amesteca bine si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Se trage tigaia de pe foc si se adauga parmezanul, amestecandu-se pana se topeste.
Se serveste cu extra parmezan deasupra.
spaghete carbonara
Ingrediente
250 gr spaghete
100-150 gr bacon (sau pancetta)
50 gr parmezan razuit fin (pecorino sau amestec din cele doua)
2 oua
3 linguri ulei masline
sare, piper
Portii: 2
Preparare
Spaghetele se pun sub forma de evantai la fiert intr-o oala cu multa apa si sare. Cand se inmoaie la baza, spaghetele vor aluneca in oala (le puteti ajuta un pic) si le lasati la fiert conform instructiunilor de pe pachet.
Baconul se taie fasii subtiri si se pune la prajit in ulei de masline, la foc mic, astfel inca grasimea sa se topeasca treptat si baconul sa aiba timp sa se prajeasca.
* in Italia se foloseste pancetta (sunca neafumata), dar eu am pus intotdeauna bacon usor afumat, imi pare ca da gust mai bun
Cand spaghetele sunt fierte, se strecoara de apa (retineti 1/4 cana din apa in care au fiert) si se pun peste baconul care trebuie sa fie deja crocant. Se presara sare si piper (3-4 prize) si se amesteca bine. Focul sub tigaia trebuie sa raman la mic ca sa nu facem omleta la pasul urmator.
Se bat ouale si apoi se incorporeaza parmezanul in ele. Se toarna peste spaghete si se amesteca energic, pana spaghetele sunt acoperite de ou. Daca devin lipicioase cat timp amestecati, adaugati treptat apa in care au fiert spaghetele (eu am pus-o pe toata), pana sosul de pe spaghete arata cremos.
Serviti imediat presarat cu putin piper si parmezan (aromat daca aveti) sau cu bulion pentru o varianta pur romaneasca
Paste cu crema de dovlecei
Ingrediente
700 gr dovlecei (2 dovlecei)
1 ceapa mare
200-250 gr paste scurte (sau taietei lati)
2 linguri ulei
sare, piper
Portii: 2-3
Preparare
Se dau dovleceii pe razatoare. Se toaca ceapa.
Se incinge uleiul intr-o tigaie larga si se caleste ceapa pana se inmoaie. Se adauga dovleceii si se calesc pana se inmoaie foarte bine, mai pe romaneste pana se terciuiesc foarte tare, cca 20-25 minute. In primele 10 minute vor fi mai aposi si ii puteti cali la foc mediu amestecand din cand in cand, dar dupa ce se evapora apa de pe ei, dati focul aproape la mic ca sa nu se arda. Cand sunt fierti se condimenteaza cu sare si piper dupa gust (eu am pus mai mult piper, cam 1/4 lingurita, ca sa contrabalanseze dulceata dovleceilor).
In acest timp se fierb pastele in apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet. Se retin 100 ml din apa in care au fiert pastele.
Dovleceii se mixeaza in robot pana devin crema. Se pune crema la loc in tigaie si se adauga apa de pe paste. Se amesteca.
Se adauga pastele scurse peste crema de dovlecei si se amesteca. Dregeti de sare.
Se servesc presarate cu piper sau cu parmezan.
Paste cu dovlecei
Ingrediente
250 gr paste scurte
3 dovlecei mici si tineri
2-3 linguri pesto de leurda
ulei de masline
sare, piper
Portii: 4
Preparare
Se taie dovleceii felii subtiri.
Se pune intr-o tigaie larga ulei cat sa acopere bine fundul. Folositi ulei de masline fiindca dovleceii vor avea un gust mai bun. Incingeti uleiul, apoi dati focul la mediu.
Prajiti feliile de dovlecei, in ture, astfel incat sa nu fie inghesuite in tigaie. Prajiti-le pana sunt usor rumene pe margini.
Scoateti-le cu o paleta cu gauri pe servetele absorbante, sa se scurga de ulei
Cand ati terminat de prajit toti dovleceii, presarati-i cu sare si piper dupa gust si pesto de leurda. Amestecati pana se omogenizeaza.
Fierbeti pastele conform instructiunilor de pe pachet. Scurgeti-le si adaugati 2 linguri din apa in care au fiert peste dovlecei.
Adaugati peste dovlecei pastele si amestecati bine. Dregeti de sare.
Serviti cu parmezan presarat deasupra.
Paste cu pesto alla siciliana
Ingrediente
500 gr paste (scurte sau tortellini; eu am folosit tortellini cu ricotta si spanac)
sare
Pesto alla siciliana
200 gr rosii cherry
10 frunze busuioc
35 gr urda usor sarata (ricotta salata)
35 gr parmezan
35 gr pinoli (seminte de pin)
15 gr migdale (eu am pus caju)
2 prize piper negru
10 rasnite fulgi de chili
50 ml ulei extravirgin de masline de calitate
Portii: 4
Preparare
Taiati rosiile in doua si strangeti fiecare jumatate intre degete astfel incat miezul apos cu seminte sa iasa afara. Scoateti acest miez cu ajutorul unei lingurite. Nu trebuie sa va chinuiti sa scoateti chiar tot miezul, dar tot ce iese cand le presati sa fie scos.
Puneti rosiile si restul ingredientelor pentru pesto siciliano (exceptand uleiul) intr-un blender si mixati bine pana se marunteste totul bine. Adaugati uleiul si continuati sa mixati pana obtineti o pasta. Verificati de sare si adaugati daca e cazul.
* pesto se poate pastra la frigider cateva zile.
** pesto e mai bun dupa ce sta macar 1 ora, aromele se dezvolta in acest timp.
Fierbeti pastele in multa apa cu sare, conform instructiunilor de pe pachet. Scurgeti-le bine, dar pastrati 6 linguri de apa.
Puneti apa intr-un bol si peste ea adaugati pastele scurse. Deasupra adaugati pesto-ul si amestecati usor pana pastele sunt acoperite. Gustati de sare.
* apa ajuta pesto-ul sa se amestece mai usor cu pastele
Serviti pastele cu extra parmezan presarat deasupra, cu o frunza de busuioc la mijloc si putin ulei de masline picurat peste ele.
Tortellini cu ciuperci si bacon la cuptor
Ingrediente
250 gr tortellini (cu orice umplutura)
50 gr bacon (4 felii subtiri)
1 ceapa mica
150 gr ciuperci
20 ml vin alb sec
200-250 gr mozzarella
Sos
25 gr unt
1 lingura faina
220 ml lapte fierbinte
2 linguri cu varf parmezan razuit
2 linguri pesto rosso (sau passata; optional)
sare, piper, nuscoara
Portii: 2
Preparare
Se pune baconul la prajit, la foc mic, intr-o tigaie fara grasime. Se lasa pana devine crocant. Se scoate din tigaie. Se taie fasii mai mici.
In grasimea lasata de bacon se prajeste rapid (30 secunde) ceapa tocata marunt. Se adauga ciupercile taiate felii mai groase si se prajesc la foc mare cca 1 minut, pana incep sa se rumeneasca usor. Se sting cu o dusca buna de vin si se mai lasa pe foc pana vinul s-a evaporat. Se ia tigaia de pe foc.
Se fierb pastele in multa apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet.
Se prepara sosul dupa instructiunile de preparare de aici a sosului bechamel. Urmati reteta pana la pasul 4. Veti obtine un sos bechamel mai moale, dar e perfect asa, fiindca se va ingrosa cand adaugati parmezanul.
Luati sosul de pe foc si adaugati parmezanul. Amestecati pana e topit si simtiti ca sosul s-a ingrosat. Daca doriti, adaugati pesto rosu si omogenizati. Acum condimentati sosul cu sare, piper si nucsoara dupa gust.
Amestecati tortellini cu sos, ciuperci si bacon.
Impartiti pastele in doua forme termorezistente (daca nu aveti forme individuale folositi un singur vas termorezistent; de ex. un vas jena) . Presarati din belsug cu mozzarella razuita.
* acum, puteti pastra pastele la frigider pana in momentul servirii
Dati formele la cuptor la 220C pentru 10 minute, doar pana mozzarella se topeste si se rumeneste frumos.
* pentru o crusta mai frumoasa, la final, puteti porni grill-ul (focul/caldura sa vina de sus) cateva minute
Serviti imediat.
Paste Alfredo
Ingrediente
200 gr paste (fettuccine, tagliatelle, spaghetti)
100 gr unt gras (80%) la temperatura camerei
125 gr parmezan
1 catel usturoi (optional)
1 priza nucsoara
sare, piper
Portii: 2
Preparare
Se pun pastele la fiert in multa apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet.
Se rade parmezanul pe razatoarea mica. Se freaca untul pana devine cremos si apoi se amesteca cu parmezanul pana se omogenizeaza.
Frecati fundul platoului in care veti prepara pastele cu partea taiata a unei jumatati de catel de usturoi.
Cand pastele sunt fierte, se incalzeste platou ceramic sau o farfurie mare in cuptor, in microunde sau direct pe plita. Eu am folosit un platou ceramic termorezistent, deci l-am pus direct pe flacara de la aragaz, langa oala cu paste ca sa-mi fie mai usor. Nu trebuie sa fie fierbinte platoul, doar cald. Pregatiti o lingura si o furculita, ca sa le aveti la indemana pentru ca urmatorii pasi se fac rapid.
Crema de unt cu parmezan o distribuiti cu o lingurita pe fundul platoului. Untul va incepe sa se topeasca usor, dar nu e nicio problema.
Retineti 2-3 linguri din apa in care au fiert pastele. Se strecoara pastele de apa si se arunca rapid pe platou. Cu lingura si furculita incepeti sa amestecati in paste astfel incat sa incorporati in ele toata crema de unt cu parmezan. Acestea se vor topi si incet, incet vor crea un sos cremos care va acoperi pastele. Daca vi se pare cam vascos sosul si pare ca nu adera bine la paste adaugati apa de pe paste.
Presarati sare, 2-3 prize de piper si nucsoara. Mai amestecati o data.
Serviti imediat pe farfurii incalzite in prealabil (le tineti in cuptor la o temp. mica), altfel pastele se sleiesc rapid. Se servesc presarate cu piper.
FUNDA ? sau ? Mai vrei ?
Salata de paste cu legume
paste cu mazare si costita
paste cu ricotta si nuca
paste cu crema de dovlecei
Paste cu pesto alla siciliana
Paste cu broccoli
Paste Alfredo
paste cu dovlecei
Http://www.retete-noi.blogspot.com/
http://www.gustos.ro/retete-culinare/paste-si-pizza
http://retete-paste.lalena.ro/
http://www.reteteculinare.ro/carte_de_bucate/paste/
http://www.e-retete.ro/pasta
http://www.cevabun.ro/categorie/retete/reteta-paste/
http://gastronomie.ele.ro/retete/Mancaruri_--d5/Paste_--s34/
http://www.retete-mancare.ro/retete_paste.html
Pofta Buna!:)
Eu itit dau siteul de unde le oti lua, e cu retete italienesti pentru ca ei sunt cei mai buni la asa ceva http://www.ghid-culinar.ro/retete-culinare/tag/retete-paste-italiene.