Bună!
Din păcate, răspunsul "premiat" este GREŞIT!
Şi, NU ţi-o spune un puştan, ci un bărbat cu experienţă : am 42 de ani şi vreo 30 de ani experienţă EFECTIVĂ în bucătărie.
La gem NU se pune apă DELOC ( chiar dacă pe net mai "circulă" unele variante cu apă )!
La dulceaţă se face un "sirop" din 1 kg zahăr la 1 l apă pentru fiecare kg de fructe!
La gem se pune un rând de fructe, apoi un rând de zahăr ( socoteşti 600 gr zahăr la 1 kg de caise ), apoi alt rând de fructe, apoi altul de zahăr, etc. şi se lasă în oală până a 2-a zi.
Zahărul se topeşte şi fructele îşi lasă un sirop; a 2-a zi se pune oala la fiert şi se fierbe gemul până se "leagă".
Când pui oala la fiert să adaugi şi Aspirină ( 1 tabletă la 1 kg de "material" pentru dulceaţă ), sau Conservant ( ori Saliţir/Szalicil ).
Gemul se poate "verifica" ( să vezi când este gata ) picurând câţiva stropi de sirop/gem pe o farfurie întinsă ( rece ), se lasă 5 minute : dacă se înclină farfuria la orizontală, acei stropi NU trebuie să se prelingă.
În acel moment se ia de pe foc şi se toarnă fierbinte în borcane, apoi se lasă să se răcească până în următoarea zi, când se pune capacul şi se închid ermetic.
Se depozitează în cămară/pivniţă, la loc răcoros şi întunecos.
Se poate păstra chiar şi 3-5 ani FĂRĂ să se strice sau să-şi schimbe aroma/gustul.
Toate cele bune.
Buna. Uite o reteta delicioasa care te va lamuri cu siguranta. :) Spor. http://feellikecooking.ro/gem-de-caise/
Caisele se pun in zahar, nu zaharul in caise.Mesteca in directia sus-jos.
DaciaRomania întreabă: