| Furnicuta000 a întrebat:

Care e diferenta dintre slanina si osanza? Am vazut intr-o reteta de cornulete ca scria sa pun untura din slanina nu din osanza. M-am dus la bunica mea ca a facut multa untura si am intrebat-o de care e si a zis "eee, untura de care se face la tara, din toata grasimea". Eu nu cred ca e mare diferenta dar acum am ramas intrigata. Nu am gasit nici pe net explicatii, poate e cineva pe aici mai rasarit

10 răspunsuri:
| ioana748 a răspuns:

Chiar poti folosi untura de la bunica fara probleme.
Vor iesi bune cu siguranță.

| Furnicuta000 explică (pentru ioana748):

Eu am intrebat ce am intrebat din curiozitate, vreau sa stiu care e diferenta

| eliancodrut a răspuns:

Slanina este slanina, iar osanza este separata de slanina. Slanina cruda nu este osanza.
Osanza seamana cu seul de oaie. ea se gaseste pe burta porcului. Cand se taie porcul, se scoate slanina in bucati, apoi se desface porcul, se scot maruntaiele, apoi osanza - grasimea de pe burta, care se taie marunt si se pune la topit.
Untura se face din osanza si margini de la slanina. Untura se face si din slanina subtire care are urme de carne pe ea si care se topeste, rezultand untura si jumari. Si din osanza rezulta jumari care nu sunt prea bune la mancat, fiind folosite la prajituri - pogacele.
De regula, nu se obtine untura separat din osanza si slanina, decat cand se fac jumari pentru mancat.
Dar obiceiurile sunt diferite.

| Furnicuta000 explică (pentru eliancodrut):

Chat gpt mi-a zis acum ca slanina e grasimea de sub piele si osanza grasimea din interiorul porcului adica de pe organe. Si cica osanza e pentru prajituri si untura din slanina pentru gatit. In cazul asta nu stiu ce a fumat doamna bucatareasa de tot zice sa se foloseasca in retete de prajituri doar untura din slanina ca e fix invers

| eliancodrut a răspuns (pentru Furnicuta000):

Ai dreptate. In interiorul porcului, pe organe se gasestte o "plasa" formata din grasime.
Eu am spus cum fac eu la taierea porcului.
Din slanina nu fac untura decat pentru jumari de mancat si cea rezultata la fasonare sau care o golesc de soric. Dar untura, indiferent din ce este, se foloseste si la gatit. Doar jumarile rezultate din topirea osanzii nu sunt bune de mancat. Unii le mananca. Acestea le foloseste sotia la anumite feluri de prajituri, in special la pogacele si haiose. Ti-o spune un om care taie in fiecare iarna un porc.

| Whitte a răspuns:

Osanza e slanina cruda de pe burta. Slanina e de pe restul corpului.
Difera si la gust. De aia la prajituri se pune untura din slanina.

| Whitte a răspuns:

@eliancodrut marchezi raspunsul meu ca eronat. Dar de ce nu dai tu un raspuns lamuritor la intrebare daca stii bine care e diferenta?
Nu ma deranjeaza votul tau ci prostia, ingamfarea, infumurarea. Ajut-o pe furnicuta si spune-i raspunsul corect.

| eliancodrut a răspuns (pentru Whitte):

Citeste mai sus unde am dat raspunsul. Nu sunt ingamfat, eu am spus ca este o mare diferenta intre slanina - indiferent de undee e:spate sau burta - si osanza.
Uite cum arata osanza. https://www.preparatedevis.ro/2014/08/untura-din-osanza.html
si uite cum arata slanina: https://emea.search.yahoo.com/search?ei=UTF-8&p=slanina&fr=crmas

| Rizztheseballs6969 a răspuns:

Slanina este obtinuta din stratul de grasime a porcului situat sub piele si este gatita intr-un fel si osanza este slanina cruda