Clătite pufoase
Avem nevoie de :
- 500 ml lapte bătut
- 2 ouă
- 4 linguri unt topit
- 2 căni făină
- 5 linguri zahăr
- 1/2 linguriţă sare
- 1 linguriţă bicarbonat
- 1 plic praf de copt
- 1 esenţă de vanilie
Într-un vas se amestecă laptele bătut cu ouăle,untul, vanilia şi zahărul. Într-un alt vas se amestecă făina cu sare, bicarbonat şi praf de copt. Se toarnă amestecul lichid în cel uscat, amestecând lejer de câteva ori, aluatul să arate ca având cocoloaşe de făină.
Se lasă aluatul să stea cam 20 minute, timp în care cocoloaşele vpr dispărea. Trebuie respectat acest detaliu ca [,] clătitele să iasă pufoase. Se toarnă aluatul cu lingura într-o tigaie unsă cu puţin ulei. Când aluatul începe să facă băşicuţe ce se spar deasupra,întoarcem clătita, cu o spatulă, cu o mişcare fermă.
Se prăjesc pe ambele părţi până se rumenesc.
Pentru fotografii cum ar trebui să arate şi pentru mai multe detalii intră aici:
http://www.petitchef.ro/retete/clatite-pufoase-fid-397518
Sper că te-am ajutat! Succes! Şi poftă bună! :-*
Buna!
Ingrediente
200 g faina
400 ml lapte
1 lingura ulei
2 oua
Mod de preparare
Puneti faina intr-un castron si apasati cu pumnul in centru iar dupa ce s-a format adancitura spargeti ambele oua in centru.
Peste oua adaugati lingura de ulei, un praf de sare si cateva linguri de lapte apoi amestecati bine pana se omogenizeaza.
Adaugati apoi lapte treptat, amestecand continuu pana ce aluatul capata consistenta unei smantani.
Daca considerati ca aluatul este prea gros mai adaugati lapte iar daca este prea subtire mai adaugati faina.
Turnati o lingurita de ulei in tigaie si apoi puneti un polonic de aluat pentru fiecare clatita.
Menţiuni
Aluatul de clatite poate fi preparat si pentru a fi consumat simplu, adaugand zahar sau ciocolata rasa in continut.
Timp de preparare: 10 minute
Complexitate: mica
Sper ca te-am ajutat
Clătite pufoase
Ingrediente: faina, iaurt, lapte, oua, praf de copt, ulei, zahar pudra, zahar vanilat
Mai groase decât clătite româneşti sau cele franţuzeşti, dar mai subţiri decât cele americane (cu care sunt asemănătoare în compoziţie dar nu şi în proporţii), clătitele pufoase sunt destinate exclusiv umpluturilor dulci. Aşadar un desert rapid, excelent pentru orice oră sau zi a săptămânii.
Porţii: 4 (8-12 clătite)
Timp de preparare: 80 minute
Ingrediente:
500 ml iaurt
1 cană lapte
2 căni faină
2 ouă
5 linguri cu ulei
2 plicuri zahăr vanilat
5 linguri cu zahar pudră
1 plic praf de copt (10 grame)
1 vârf de cuţit sare
umplutură:
dulceaţă sau gem
cremă de ciocolată (Finetti, Nutella, etc.)
brânză de vaci îndulcită şi vanilată
umplutură de mere pentru plăcintă
înghețată și/sau frișcă
Preparare:
Amestecaţi într-un vas ingredientele umede: iaurtul cu laptele călduţ, uleiul şi ouăle.
Amestecaţi în alt vas ingredientele uscate: făina cu praful de copt, zahărul pudră, zahărul vanilat şi sarea.
Încorporaţi ingredientele uscate amestecând cu telul, în cele umede.
Trebuie să obţineţi un aluat lichid, dar gros şi cleios. Dacă este prea gros, mai adăugaţi câteva linguri de apă sau lapte. Dacă e prea subţire, mai adăugaţi făină.
Lăsaţi coca să se odihnească o jumătate de oră.
Ungeţi o tigaie (de preferinţă teflonată) cu puţin ulei.
Turnaţi un polonic mediu de aluat şi întindeţi-l cu dosul polonicului.
Coaceţi clătitele pe ambele părţi.
Umpleţi clătitele după preferinţă; rulaţi sau pliaţi.
Clătitele duci şi pufoase se servesc calde sau la temperatura camerei.
10 linguri de faina [ cu varf ] pentru 1 litru de apa minerala / lapte, 1-2 oua [ depinde cum iti place, eu recomand un ou mare sau doua mici ], doua linguri de zahar, un varf de lingurita de sare si putina bere [ asta le face pufoase ]
Ingrediente: 100 de grame de faina, 400 ml de lapte, 10 oua, 6 linguri rase de praf de copt, 9 linguri de zahar pudra, 10 linguri de ulei (sau aceeasi cantitate de unt topit).
Preparare: amesteca intr-un vas, faina cu ouale si mirodenii dupa gust (dar in functie de siropul sau garnitura pe care o adaugi la clatite). Bate cu mixerul praful de copt cu zaharul pana se fac o crema groasa, apoi pune repede uleiul si omogenizeaza foarte incet. Adauga tot amestecul cu faina, apoi o parte din lapte. Repeta operatiunea. Amesteca bine cu mixerul, la viteza mare. Aluatul trebuie sa fie subtire, dar sa curga din polonic. Se pune o lingura mica de aluat in tigaia unsa cu mult ulei, si se prajesc pe ambele parti. Tigaia nu trebuie sa fie bine incinsa.
1 ou
1 cana lapte
50 g unt topit
4 linguri zahar
1 cana faina
1 praf de copt
esenta de vanilie
sare
Pentru sosul de ciocolata:
100 g ciocolata alba
50 ml frisca lichida
Amestecam intr-un vas ingredientele uscate.
In alt vas mixam oul cu vanilia, untul topit si lapte. Adaugam ingredientele uscate, amestecam lejer.
Cu o lingura turnam compozitia intr-o tava unsa cu putin ulei. Cand incepe sa faca basicute deasupra le intoarcem cu o spatula.
Se servesc calde cu sos de ciocolata alba si cereale cu ciocolata
Ingrediente
4 oua proaspete (daca aveti de tara e si mai bine)
300 ml lapte gras
300 ml apa minerala
400 g faina
1 lingurita coaja de lamaie
1 lingurita coaja de portocale
esenta de rom
esenta de vanilie
1 lingurita zeama de lamaie
Mod de preparare
Cantitatile sunt cu aproximatie. Facutul clatitelor este o arta. Aluatul trebuie sa fie pufos si sa aiba consistenta cremoasa, clatitele nici prea groase nici prea subtiri dar sa iasa putin crocante iar umplutura de ciocolata sau gem sa fie intinsa pe toata suprafata pana la margini. Daca le vom umple cu multa compozitie vor deveni prea dulci si gretoase. Este bine sa folositi atat lapte pentru gust cat si apa minerala care face clatitele mai pufoase. Din aceasta compositie mi-au iesit aproximativ 15 clatite. Pentru mai multe clatite dublati cantitatile. Am batut spuma albusurile cu un praf de sare si putina zeama de lamaie. Galbenusurile impreuna cu laptele, apa si esentele se bat cu mixerul apoi se adauga treptat cate doua linguri de faina si doua de albusuri amestecand usor de jos in sus cu ajutorul teului pentru a nu se face cocoloase. Facem de proba o clatita sa vedem daca mai trebuie faina sau lapte. Se pune ulei intr-o canuta asezata pe o farfurioara. Incingem o tigaie intinsa si apoi punem ulei, intindem pe toata suprafata si scurgem in cana. Mai lasam putin la incins dupa care punem un polonic de compozitie inclinand tigaia in toate partile. Cand e putin facuta se intoarce pe partea opusa. Inainte de a pune compozitie in tigaie se amesteca bine cu polonicul pentru a nu se lasa faina la fund. Pentru clatitele dantelate am umplut o punga speciala in care am atasat un posh pentru scris, cu gaura mica si am lasat sa curga din compozitie astfel incat sa iasa o dantela.
Mod de servire
Clatitele cele mai bune sunt cele facute pe loc si servite calde astfel incat puteti pastra din compozitie la frigider pentru momentul in care le preparati. Se umplu cu compozitie cat sunt calde. Eu le-am umplut cu finetti si gem de corcoduse dupa care eu sunt inebunita mai ales ca e usor acrisor.
Ingrediente:
500 ml iaurt
1 cană lapte
2 căni faină
2 ouă
5 linguri cu ulei
2 plicuri zahăr vanilat
5 linguri cu zahar pudră
1 plic praf de copt (10 grame)
1 vârf de cuţit sare
umplutură:
dulceaţă sau gem
cremă de ciocolată (Finetti, Nutella, etc.)
brânză de vaci îndulcită şi vanilată
umplutură de mere pentru plăcintă
înghețată și/sau frișcă
Preparare:
Amestecaţi într-un vas ingredientele umede: iaurtul cu laptele călduţ, uleiul şi ouăle.
Amestecaţi în alt vas ingredientele uscate: făina cu praful de copt, zahărul pudră, zahărul vanilat şi sarea.
Încorporaţi ingredientele uscate amestecând cu telul, în cele umede.
Trebuie să obţineţi un aluat lichid, dar gros şi cleios. Dacă este prea gros, mai adăugaţi câteva linguri de apă sau lapte. Dacă e prea subţire, mai adăugaţi făină.
Lăsaţi coca să se odihnească o jumătate de oră.
Ungeţi o tigaie (de preferinţă teflonată) cu puţin ulei.
Turnaţi un polonic mediu de aluat şi întindeţi-l cu dosul polonicului.
Coaceţi clătitele pe ambele părţi.
Umpleţi clătitele după preferinţă; rulaţi sau pliaţi.
Clătitele duci şi pufoase se servesc calde sau la temperatura camerei. O ador pe bunicamea :X:X
Ingrediente :faina multa nu cont cat, 4 oua, lapte zahar vanilat esenta rom si putina sare
Durata: 50 min
Complexitate: Redusa
Ingrediente: 2 cani faina, 2 cani lapte, 2 oua, 50g unt topit, 2 linguri zahar, 1 lingurita sare, putina esenta rom, apa minerala.
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele intr-un castron, se amesteca pana nu mai sunt cocoloase si se lasa 30min la frigider.
Dupa aceea se scoate compozitia si se mai adauga apa minerala cat este nevoie pentru a se mai subtiezi aluatul (la frigider aluatul se mai ingroasa), dupa care se prajesc in tigaie.
Pofta buna!
sheila_2840 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
voicuadelina întreabă:
LisaJulie întreabă: